Vreau sa-mi pun ordine in viata!

/ / Modificat: 2005-08-10
Vreau sa-mi pun ordine in viata!





 

Unii oameni par sa se fi nascut organizati. Au aparut pe lume la data stabilita si inca de atunci viata lor e perfecta. Noi ceilalti ne luptam continuu. Suntem mereu incurcati, obositi si nu avem destul timp sa ne rezolvam poblemele. De ce? Sau mai bine zis: ce avem de facut in acest sens?

Parintele - copil este cel mai haios exemplu. Daca trebuie sa treci peste munti de jucarii ca sa ajungi la usa casei tale cand suna cineva, daca ai inceput sa colectionezi tatuaje din pungile de covrigei, daca ai montat cortul in sufragerie si ai dormit in el o noapte doar ca sa il probezi atunci cu siguranta esti un "copil".

Ai accepta mai degraba sa te joci cu fiul tau decat sa il convingi sa strangeti impreuna hainele aruncate peste tot sau pungile goale de pe masa din bucatarie. Probabil chiar in momentul in care citesti acest articol la tine in sufragerie sunt vreo zece copii in afara de al tau. Nu te impotrivi! Invata sa traiesti organizat!

Gaseste un loc exact pentru fiecare lucru si nu considera ca orice loc este potrivit. Obiectele periculoase nu trebuie lasate la indemana si trebuie ascunse in locuri in care cei mici nu pot patrunde.

Copiii trebuie invatati ca unele obiecte trebuie asezate la locul lor dupa ce sunt folosite. Daca baiatul tau intra in casa si rastoarna cosul cu masinute atunci inventeaza un joc prin care sa il determini sa le stranga si sa le aseze la locul lor.

Cand va creste nu va decide sa fie organizat ci se va comporta in modul in care a fost educat. Jocul poate sa fie cea mai buna metoda prin care sa iti educi copilul in ceea ce priveste comportamentul sau.

Rafturile si dulapurile de la gradinita sunt create pentru a indeplini acelasi scop. Jucariile asezate in locuri marcate prin etichete sau in saci speciali ii ajuta pe tineri sa isi organizeze activitatea.

Obiectele mici vor fi greu de gasit intr-o multime de alte lucruri si nemultumirea aparuta in aceasta situatie ar putea fi o metoda buna de convingere ca trebuie sa pastreze ordinea.

Sifonierul a fost parca inventat pentru oameni cu copii. O casa nu dispune din start de o debara speciala pentru micut, de multe ori este nevoie sa o construiesti chiar tu. De fiecare data cand cumperi mobilier pentru tineri trebuie sa te asiguri ca nu exista cuie sau colturi ascutite in care acestia sa se raneasca.

Dulapul trebuie asezat intr-un colt, astfel incat sa permita accesul copilului fara eforturi (copii alearga prin camera lor). Elibereaza camera acestuia de obiectele care nu mai sunt necesare. Mobileaza casa in asa fel incat sa ofere siguranta. Alege scaune atasate de masa si o canapea solida. Covorul nu trebuie sa alunece pe podea dar sa permita aspirarea si spalarea parchetului; cel mai indicat este sa nu folosesti deloc carpete. Acestea pot fi patate destul de usor si in loc sa iti usurezi munca vei avea mai mult de curatat.

Impacheteaza hainele copilului tau inainte sa le asezi in dulap sau cumpara umerase. In acest fel va fi mult mai usor sa gasesti un anumit tricou sau pantalon de care ai nevoie. Bucataria este de asemenea o problema.

Cumpara obiecte care nu se sparg si care pot fi personalizate; copiii au grija de obiectele lor si fac tot posibilul sa nu le distruga. Mancarea trebuie asezata in castronase usor de folosit; in acest fel in diminetile ocupate nu va fi nevoie sa pregatesti mic dejunul. In plus, copiii vor invata sa fie responsabili si sa se descurce singuri.

Parintele - neatent si parintele-perfectionist



  

Parintele-neatent este genul de om foarte imprastiat. Acest individ adopta orice decizie pe moment dar nu este in stare sa gaseasca o solutie pe termen lung. Se plictiseste destul de rapid si incearca sa faca tot felul de lucruri care nu au legatura. Niciodata nu stii care sunt intentiile sale si modul in care gandeste.

Daca esti o astfel de persoana atunci sfatul meu este sa iti imparti munca in segmente mai simple pentru a evita cat de cat plictiseala. Planuieste sa rezolvi mai multe lucruri in acelasi timp si oscileaza intre actiunile respective. Atata timp cat respecti obiectivul propus vei avea situatia sub control.

Nu mai cauta planul perfect ci creeaza propria ta abordare. Cei care editeaza astfel de modele nu se afla in situatia ta si nu cunosc in totalitate scopul. Este nevoie de ceva timp pana se te obisnuiesti cu planificarea lucrurilor si sa adopti deciziile necesare. Important este sa nu te descurajezi.

Printele-perfectionist prefera sa faca totul mai degraba de unul singur decat sa isi lase copilul sa greseasca. Realizeaza ca este dezordine dar atunci cand se apuca de munca este atat de preocupat sa curete perfect o anumita arie din casa incat uita de restul camerelor.

Daca toate cartile tale sunt in ordine alfabetica dar nu deschizi dulapul de teama ca va cadea ceva peste tine atunci esti perfectionist.

Sfatul meu este sa te concentrezi asupra mijloacelor. Nu te limita doar la scopul final, stabileste mai bine teluri mai mici care sa poata fi atinse mai usor. Incepe cu activitati simple dar importante. Aduna toate hartiile care nu mai sunt necesare si depoziteaza-le intr-un loc fara sa incepi sa organizezi dosare, carti si bibelouri.

Fixeaza un ceas si stabileste o perioada de timp in care sa faci asta. Indiferent de ce ai reusit sa faci scopul este sa te incadrezi in limita de timp. Concentreaza-te doar asupra lucrurilor care trebuie rezolvate si nu te ocupa cu altceva.

Chiar daca nimeni altcineva nu se descurca sa rezolve problemele la fel de bine, cere-i totusi sa faca asta. Vei fi mai putin stresat si vei descoperi de exemplu ca fiica ta se descurca binisor. Este oare lipsita de importanta ordinea pe care o face fiul tau in propriul dulap? E chiar atat de dificil de acceptat ca geamul din bucatarie are o mica pata de praf care a fost omisa la stergere? Decide care din reguli sunt mai importante si incearca sa ii inveti pe ceilalti sa le aplice.

Copiii vor fi mult mai doritori sa ajute atunci cand nu sunt obligati sa faca totul dupa cum vrei tu. Au propriile lor idei si din acest motiv este normal sa ii lasi sa le aplice.

Parintele - decorator



  

Parintele-decorator este acel individ care pastreaza tot ce are in ideea ca la un moment dat ii va fi necesar. Hainele decolorate, obiectele rupte si uzate, antichitatile sunt toate depozitate cu mare atentie. Nu stiu cum functioneaza mintea lor dar e clar ca este posibil.

Conceptia ca "mai putin inseamna mai mult" pare sa se aplice acestor obiecte pe care ei le pastreaza ca si cum ar fi opere de arta. Rasfoieste o revista cu decoratiuni interioare si vei afla.  

Obiectele folosite pentru decoratii sunt destul de simple dar incearca sa le numeri. Acum numara articolele decorative din casa ta. Vezi diferenta?

Aceste persoane pastreaza tot ceea ce se invecheste pentru a le expune in interiorul casei lor.

Pur si simplu refuza sa arunce obiectele care se strica din motivul ca sunt mult prea atasati de ele. Daca sunteti unul din acesti oameni sfatul meu este sa le sortati si sa aruncati orice obiect cu defecte.

Puteti sa le oferiti unor familii nevoiase sau unor orfelinate. Pastrati doar obiectele pe care le utilizati inca si care nu au ajuns prinse pe un perete.

Daca vrei cu adevarat sa ai o casa frumos decorata arunca lucrurile care iti provoaca starea de deprimare si cumpara doar lucruri pe care sa le poti folosi (o canapea noua, o masa de lemn care se asorteaza cu parchetul). Daca simti ca nu te descurci singur atunci angajeaza un designer care sa te sfatuiasca ce trebuie aruncat si ce merita sa fie inlocuit.

Nu considera ca nu exista solutie si ca orice ai face casa ta va arata la fel. Este complet gresit! Fii optimist si gaseste o modalitate prin care sa multumesti intreaga familie.

Parintele-posesiv considera ca oricand este in pericol sa piarda lucrurile pe care le are si trebuie sa fie atent la toate. Conceptia lui este eronata si il consuma fizic si psihic. Daca esti un astfel de om atunci incearca sa descoperi familii care au nevoie de anumite lucruri si sa le oferi lor.

Vei descoperi cu surprindere ca nu a venit sfarsitul lumii. Schimba obiectele care nu iti sunt necesare cu altele noi sau vinde-le la un targ special. Banii respectivi pot fi depozitati sau folositi pentru achizitionarea altor obiecte bune.

Exista numeroase magazine second-hand care ar accepta sa iti vanda lucrurile pentru o mica parte din profit. Exista tarabe cu antichitati care pot sa iti ofere un pret avantajos si vei fi sigur ca ele vor ajunge la oameni care le apreciaza. Daca te hotarasti sa le inlocuiesti atunci alege obiecte ce pot servi mai multor scopuri.

Nu pastra obiecte care nu iti folosesc! Depoziteaza-le afara din casa daca ai unde; daca nu, arunca-le in cel mai scurt timp. Sorteza obiectiv lucrurile si nu le alege in functie de cat de atasat esti de ele ci dupa gradul de utilizare. Eticheteaza cutiile si fa o lista cu ceea ce ai depozitat.

Parintele - ocupat



  

Persoana-prea ocupata nu reuseste niciodata sa isi rezolve obiectivele. Este acel tip de individ care nu stie sa spuna "nu" la propunerea de a ramane peste program, spalarea masinii, gatitul, cumparaturile, telefoane, vizite la prieteni, calatorii, etc.

Nu trebuie sa faci chiar totul! Serios! Nu este nevoie sa ai grija si de copiii vecinilor sau sa rezolvi problemele celorlalti desi nu te privesc.

Munca nu trebuie sa ocupe tot timpul liber. Daca nu vrei sa refuzi atunci incearca varianta "nu de data asta, multumesc".

Grupeaza obiectivele urmarite in functie de prioritate si organizeaza-te mai bine. Planuieste cu cateva zile inainte ce ai de facut si stabileste o anumita zi in care sa faci curatenie generala. Nu uita sa cumperi saci; dupa ce ai aruncat totul sigileaza sacul respectiv si arunca-l fara sa te razgandesti.

Identifica proiectele care necesita munca suplimentara si nu pierde timpul cu alte activitati lipsite de importanta. Discuta despre intentiile tale cu intreaga familie si propune-le diferite actiuni care sa ii implice in egala masura.

Toate trasaturile prezentate in acest articol pot sa te caracterizeze mai mult sau mai putin. Nu trebuie sa te simti vinovat! Priveste-i pe cei din jurul tau si vei observa ca multi se regasesc in descrierile anterioare. Nu exista trasaturi rele sau bune ci doar diferite. Pe masura ce inveti mai multe despre tine vei fi capabil sa te organizezi mult mai usor si sa iti corectezi defectele. Poate ca nu esti persoana perfecta insa poti deveni acel model "tu" pe care il doresti.


Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre