Relatiile adolescentilor cu parintii

| | Modificat: 2013-12-17 10:30:06

Adolescenta este o perioada dificila pentru multi tineri care se adapteaza la conflictul dintre trairile interne si asteptarile celor din exterior.Pentru a-ti ajuta copilul sa treaca mai usor prin aceasta perioada, tine cont de cateva sfaturi care pot imbunatati comunicarea dintre parinte si adolescent.

Respecta-l

Pe masura ce se indeparteaza de copilarie si se apropie de statutul de adult, micutul tau are nevoie sa-si exprime independenta. In adolescenta, copilul tau are nevoie sa-i respecti intimitatea si sa-i arati uneori ca il tratezi ca pe un egal: cu beneficii, dar si cu consecinte.

Asculta-l

Cei mai multi adolescenti se cred neintelesi, dar chiar atunci cand copilul tau se simte singur, are nevoie sa-l asculti. Fii alaturi de copilul tau atunci cand are nevoie sa discute si accepta faptul ca uneori are nevoie doar de suport moral pasiv, fara intreruperi si fara sfaturi parintesti.  Ascultandu-l atunci cand decide sa-ti impartaseasca trairile, scazi si riscul de a lua decizii pripite dupa ce ajungi la o concluzie eronata.

discutie_sex_parinti_adolescent

Nu-l cicali

Cicaleala devine rapid obositoare la orice varsta. In timp ce copiii mici accepta mai usor acest lucru de la parinti, adolescentii pot reactiona uneori violent. Ajuta-ti copilul adolescent sa-si stabileasca un program eficient, in care temele sunt mai importante ca distractia, dar nu-l cicali de fiecare data cand se abate usor de la el.

Nu incerca sa-l schimbi

Personalitatea adolescentului este dezvoltata aproape complet si un parinte intelept stie ca nu poate schimba cu adevarat un adolescent. Accepta personalitatea lui si incearca sa-l ajuti sa depaseasca obiceiurile proaste, laudandu-l in acelasi timp atunci cand respecta valorile tale.

Nu-l obliga sa accepte experientele tale

Parintii nu pot intotdeauna sa-i impiedice pe adolescenti sa repete aceleasi greseli. Chiar daca ii oferi sfaturi bazate pe experienta ta, nu il poti obliga sa accepte tot ce spui. Procesul normal de dezvoltare implica si greseli ce nu pot fi prevenite. Nu indeparta copilul in adolescenta incercand sa-i impui tot ceea ce stii tu ca este "mai bine".

Taguri Adolescent Personalitate Experienta

Teodora Gheorghe

Redactor Copilul.ro

Articole recomandate

Silueta perfecta  Controlul apetitului. Capsule pentru slabit din plante naturale.
Silueta perfecta Controlul apetitului. Capsule pentru slabit din plante naturale.

Ajuta la scaderea poftei de mancare, menținerea senzației de sațietate, fara reacții adverse.

Sirop antitusiv din plante medicinale, Plantusin. Alegerea romanilor de peste 25 ani.
Sirop antitusiv din plante medicinale, Plantusin. Alegerea romanilor de peste 25 ani.

Acționeaza atat in tusea seaca, cat si in tusea productiva.

Ginosept - Protejeaza natural sanatatea intima!
Ginosept - Protejeaza natural sanatatea intima!

Ovule naturale, din plante medicinale, eficiente impotriva infecțiilor intime.

Citeste si despre