Lucruri pe care copiii le fac si pot parea obraznici, cand de fapt se poarta normal

/ / Modificat: 2018-03-27
Lucruri pe care copiii le fac si pot parea obraznici, cand de fapt se poarta normal

Multe dintre lucrurile pe care le fac copiii ii fac sa para obraznici in ochii parintilor. In spatele acestor comportamente nedorite se ascund insa anumite nevoi ale celor mici. Iata cateva lucruri care ii pot face pe copii sa para obraznici, insa ei de fapt au un comportament normal pentru varsta lor!

1. Nu isi pot controla impulsurile

Copiii nu isi pot tine in frau emotiile si impulsurile, spre deosebire de adulti. Un studiu publicat in 2009, efectuat de o echipa de cercetatori americani a sugerat ca regiunile creierului implicate in auto-control sunt nu se maturizeaza pana la sfarsitul adolescentei, fapt care explica de ce dezvoltarea auto-controlului este un proces lung si lent.

Un sondaj realizat in SUA, citat de zerotothree.org, a dezvaluit faptul ca, uneori, parintii presupun ca micutii lor sunt capabili de auto-control la varste mult mai fragede decat este posibil in realitate. De exemplu, 36% dintre respondenti au considerat ca un copil mai mic de 2 ani isi poate tine in frau impulsul de a face ceva interzis. Majoritatea copiilor nu reusesc insa sa stapaneasca acest impuls decat dupa varsta de patru ani.

2. Starea lor psihica este influentata de cea fizica

Ai fost vreodata nervoasa pentru ca iti era foame sau din cauza ca erai prea obosita? Ei bine, si la copii se intampla la fel: atunci cand le este foame, cand sunt obositi, cand ii doare ceva, cand le este sete, atunci si starea lor psihica va fi afectata: vor fi mai agitati, mai nervosi, fac crize de tantrum.

Micutii pot parea obraznici in ochii parintilor cand, de fapt, au o suferinta sau o nevoie. Respectarea unor rutine poate fi de mare ajutor pentru a evita astfel de comportamente.

3. Incearca sa devna independenti

Pentru parinti, este suparator sa ii vada pe cei mici cum fac un cort in mijlocul sufrageriei cu ajutrul cearsafurilor proaspat spalate, isi tund singuri parul ori se apuca sa culeaga legume crude din gradina bunicilor.

Insa parintii nu trebuie decat sa inteleaga ca acestea sunt primele manifestari de independenta ale copiilor lor, ca iau primele decizii pentru ei. In astfel de momente, in loc sa se enerveze, parintii ar trebui sa dea dovada de rabdare cu micutii lor, sa ii inteleaga.

4. Reactioneaza la emotiile parintilor

Stiai ca emotiile puternice pot fi contagioase? Asa se explica faptul ca un copil poate sa "imprumute" starea unuia dintre parinti. Daca tu esti extrem de nervos, irascibil, suparat, copilul va simti acest lucru si va deveni si el mai trist, mai agitat. La fel se poate intampla si cu sentimentele pozitive.

Ceea ce pot face parintii este sa incerce sa fie cat mai calmi in preajma copiilor lor.

5. Se simt frustrati cand parintii le pun limite fara sa le explice motivele

Atunci cand ii spui copilului ca nu are voie sa faca un anumit lucru, insa nu ii spui si de ce, atunci te poti astepta la reactii negative din partea lui. Micutii trebuie sa inteleaga de ce nu au voie sa faca un lucru sau altul, iar odata ce vor primi explicatii, ei vor deveni mai receptivi. De aceea, este ideal ca parintii sa le explice celor mici de ce nu au voie sa faca un lucru sau altul.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Copii obraznici Comportament copii

Articole recomandate

Citeste si despre