Independence day vine pe la 10 ani, iar copilul te va lasa cu gura cascata

/ / Modificat: 2018-05-07
Independence day vine pe la 10 ani, iar copilul te va lasa cu gura cascata

“Vacanta asta o sa ma plictisesc teribil, nu mi-ati luat nimic de citit!”, a izbucnit Mara inainte de Paste, lasandu-ne masca pe mine si pe maica-sa. Ok, fii’mea e membra a clubului de lectura la scoala, arata interes in citirea unei carti chiar si dupa ce a vazut filmul, dar de aici si pana la a o vedea in postura de soarece de biblioteca este mult prea mult.

La doar doua zile dupa aceea, fosta sotie mai arunca o veste soc pe firmament: “Ghici ce face fiica-ta! TEME! SINGURA!!!!”.

Si cum o minune nu vine niciodata singura, in sambata din Saptamana Mare, Mara in persoana imi trimite un mesaj cu fotografii pe WhatsApp in care se plange ca va trebui sa faca pentru a treia oara curat in camera ei, dupa ce verisoara ei de doar 2 ani i-a imprastiat peste tot colectia de jocuri si jucarii.

Dezordinea din locurile in care Mara isi face culcusul peste zi sau din camera ei devenise o chestiune atat de normala incat vestea ca fiica-mea e in stare sa deretice de trei ori intr-o singura zi in urma ei sau a vizitatorilor m-a izbit mai tare decat miracolul Invierii.

Nu radeti, ca nu e nimic de ras! Pana acum, facutul temelor si corvoada convingerii copilului sa isi aranjeze lucrurile in ordine s-au desfasurat printre proteste, bosumflari si lacrimi de crocodil (multe dintre ele apartinandu-ne noua, parintilor).

Cum s-a schimbat asa peste noapte si cine e mogaldeata asta cu apucaturi atat de ciudate? - asta a fost prima intrebare sadita in cap si pe care i-am expus-o si celei cu care impartasesc o relatie. P. are experienta superioara data de un an in plus in varsta copilului ei si nu a parut deloc surprinsa. “A, pai e normal. De anul trecut, asa a inceput sa se comporte si E. Teme, ordine in camera si toate cele”.

Practic, amandoua mogaldetele au manifestat primele semne de independenta pe la 10 ani, iar chestiunea nu este deloc o coincidenta. La amandoua, manifestarile acestea au demarat odata cu intrarea in faza de premenstruatie si nevoia de a-si impune posesia asupra unui spatiu propriu in casa. 

Sarind peste chinul de a gasi toate accesoriile necesare amenajarii camerelor lor de mini-adolescente, transmiterea posesiunii asupra spatiului locativ propriu pare sa le fi responsabilizat peste asteptarile noastre, ale parintilor.

Pentru moment, indiferent de ce semn de avertizare voi gasi pe usa camerei Marei (Keep out, OFF LIMITS, No Trespassing etc), macar pot sa ma declar multumit de faptul ca fii’mea ne ofera niste momente de respiro binemeritate, iar puseul ei de independenta s-a manifestat intr-o zona a normalitatii.

Asa ca, pentru cei aflati inca in cautarea unei solutii la mobilizarea copilului in acceptarea programului de teme si a efectuarii curteniei periodice in camera, nu disperati, miracolele incep sa apara in preajma varstei de 10 ani!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Independenta copii Varsta adolescentei Comportament copii

Articole recomandate

Citeste si despre