De ce au nevoie copiii de reguli

/ / Modificat: 2018-05-08
De ce au nevoie copiii de reguli

Parintii isi doresc copii cat mai cuminti. Dar ce inseamna pana la urma sa ai un copil cuminte? Un copil isi doreste sa descopere si curiozitatea il va impinge mereu sa faca lucruri care uneori ii pot deranja pe parinti.

Un copil cuminte este o sintagma subiectiva, de aceea are intelesuri diferite pentru fiecare parinte in parte. Un copil trebuie sa fie independent, lasat sa descopere si sa afle cat mai multe lucruri. Bineinteles ca fiecare parinte trebuie sa impuna niste limite, in special atunci cand cei mici se pot pune in pericol.

Pentru a fi un parinte bun, specialistii sustin ca ar trebui sa tii cont de cateva reguli simple.

De ce au nevoie copiii de reguli

Asa cum am mentionat, copiii au nevoie de reguli, insa nu de restrictii la tot pasul. Regulile au fost create pentru a ajuta la o buna integrare in societate, dar si pentru a avea o viata armonioasa cu prietenii si familia.

Regulile impun niste limite care de cele mai multe ori sunt necesare copiilor. Chiar si numeroase studii au aratat ca micutii cer si ei anumite reguli. Desi nu stiu asta, ei chiar isi doresc reguli in viata lor.

Potrivit specialistilor, regulile ii ajuta pe copii sa prospere, daca sunt aplicate in mod constant. Ii ajuta sa fie responsabili in viata de zi cu zi si sa devina adulti cu spirit civic.

Regulile sunt simple si trebuie aplicate odata cu varsta. De exemplu, ii poti explica inca de mic ca hainele murdare trebuie puse la cosul de rufe, si nu lasate prin casa. De asemenea, le putem spune celor mici ca trebuie sa fie respectuosi cu cei din jurul lor si sa aiba un comportament civilizat.

Chiar daca par niste clisee, aceste reguli minore ajuta foarte mult la dezvoltarea copiilor.

Regulile tin copiii in siguranta

Cel mai important efect al regulilor este acela ca ii tin in siguranta pe cei mici. Regulile nu trebuie impuse cu agresivitate. Orice parinte trebuie sa isi invete copilul sa valorifice viata si sa constientizeze pericolul. De exemplu, un copil trebuie sa stie ca atunci cand trece strada trebuie sa se asigure in ambele sensuri.

De asemenea, regulile ii ajuta pe copii sa fie grijuli, altruisti si sa invete limitele sociale. Sa puna accent pe lucrurile pe care le pretuim ca familie, dar si ca o comunitate.

Regulile trebuie induse intr-un ton pozitiv

De cele mai multe ori, parintii devin vocea interioara a copiilor. Cuvintele pe care le alegem atunci cand conversam cu ei au un impact urias asupra psihicului lor. Asadar, regulile nu trebuie impuse si nici nu trebuie sa aiba un ton restrictiv. Acestea trebuie intotdeauna induse pe un ton pozitiv. Orice regula trebuie sa nu contina cuvantul "nu". De exemplu, "nu lovi" este total diferit de "tine-ti mainile acasa".

Este nevoie de putina practica, dar exista numeroase modalitati pozitive de a face niste reguli de care copiii sa tina cont.

Mare atentie la restrictiile pe care le impui copilului tau. Un copil prea cuminte, care asculta intotdeauna de tine si nu ia nicio decizie fara sa aiba acordul tau poate ajunge un adult frustrat, incapabil sa se adapteze la o viata independenta.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Reguli Comunicarea cu copilul Limite copii

Articole recomandate

Citeste si despre