Cum sa-ti opresti copilul sa mai barfeasca

/ / Modificat: 2018-03-19
Cum sa-ti opresti copilul sa mai barfeasca

Cine si-ar fi inchipuit ca fabricutele de zvonuri exista si la varste atat de mici? Barfa este o distractie obisnuita pentru copiii de 8-9 ani. Vezi in articolul de mai jos cum sa eviti micile drame si ranirea sentimentelor, invatandu-ti copilul cum sa-i respecte pe ceilalti.

Zvonurile urate, secretele soptite si comentariile jenante incep sa se raspandeasca la scoala, in randul elevilor de 8 si 9 ani. „Copiii de aceasta varsta folosesc barfa pentru a experimenta cat de multa putere si influenta au asupra altora”, explica Karin S. Frey, profesor si cercetator in domeniul psihologiei educationale la Universitatea Washington din Seattle. „Prin comportamentul lor, copiii incearca sa fie mai populari”. Din fericire, iti poti ajuta copilul sa scape de acet obicei urat cu ajutorul ghidului de mai jos.

Arata-i diferenta dintre trancaneala nevinovata si barfa

Cercetatorii unui studiu realizat de Duke University au solicitat unor perechi de 60 de fete de clasa a IV-a sa se joace liber timp de aproximativ 15 minute. In acel interval, in medie, fetele au barfit aproximativ 24 de persoane diferite. Cele mai multe lucruri, pe care le spuneau, erau palavrageli nevinovate („ Astazi la pranz am stat langa Emma”) sau chiar complimente, dar aproximativ trei sau patru dintre comentariile facute erau negative si potential dureroase („Ea crede ca i se cuvine totul!”).

Lasa-ti copilul sa stie ca acest tip de barfa ar putea sa raneasca pe cineva, la fel ca si tachinarea - desi este facuta in prezenta copilului, explica autorul studiului, doctorul Kristina McDonald. Sfatul ei: „Fa cu copilul tau cateva jocuri de rol, care sa aiba ca subiect aceste scenarii. Apoi intreaba-ti copilul cum s-ar simti daca cineva ar vorbi astfel despre el”.

Invata-l sa protejeze confidentialitatea

Copilul tau poate crede ca, daca ceea ce spune el este adevarat - si nu doar opinia sa sau un zvon – atunci nu este barfa, spune consilierul parental Eileen Kennedy-Moore, psiholog clinician in Princeton, New Jersey, si autorul cartii „Regulile nescrise ale prieteniei”.

E posibil ca cei mici sa nu vada nimic rau in a impartasi cu ceilalti ultimele „noutati” de genul: ce copil a picat testul la matematica, ce copil a fost trimis in biroul directorului, cine mai are inca nevoie de ajutor ca sa-si lege sireturile.

Cu toate ca este nerealist sa-i spui copilului sa nu mentioneze niciodata ceva despre un coleg de clasa, care nu este prezent, il poti invata ce subiecte depasesc limitele. Asadar ii poti spune sa treaca peste problemele care pot fi sensibile (cum ar fi divortul si alte situatii de familie), jenante (cum ar fi o nota proasta, o pasiune sentimentala sau imbolnavirea la scoala) si peste situatiile gresit interpretate (spunand ca un elev a fost chemat in biroul directorului, le poate induce altora ideea ca acel elev are probleme). Daca pustiul tau stie care sunt temele sensibile, el va stii si sa evite discutarea lor.

Incurajeaza relatiile de prietenie

S-ar putea sa fii tentata sa ii spui copilului tau ca vorbitul despre colegii de clasa, care nu sunt de fata, nu il va face mai popular. Dar studiul doctorului McDonald arata ca, de fapt, la aceasta varsta, barfitul chiar te face mai popular - copiii care au barfit mai mult au fost mai bine apreciati de colegi, iar relatiile lor de prietenie au fost evaluate de observatorii studiului ca fiind mai apropiate.

In schimb, poti sa subliniezi una dintre cele mai mari consecinte negative ale barfitului. „Spune-i asa copilului tau: daca barfesti mult despre alte persoane, e mai probabil ca si alti copii sa barfeasca despre tine”, spune dr. Frey. De asemenea, spune-i ca exista si alte modalitati, in afara de barfe, de a avea prietenii stranse si ca sa faca lucruri interesante cu prietenii este mult mai distractiv decat sa stea si sa barfeasca.

Apoi sugereaza-i cateva idei de petrecere a timpului liber impreuna cu prietenii sai: sa se inscrie intr-o echipa sportiva sau chiar sa formeze un club Minecraft. „Ajutarea copilului si a prietenilor sai sa gaseasca alte lucruri distractive de facut impreuna poate fi o modalitate fireasca de a descuraja comportamentul barfitor”, a adaugat dr. McDonald.

Invata-l sa se opuna raspandirii zvonurilor

„Chiar daca unii copii rareori incep sa raspandeasca zvonuri, totusi le este greu sa se opuna ascultarii lor sau raspandirii lor”, spune dr. Kennedy-Moore. "Explica-i copilului ca atunci cand faptele sunt confuze, se raspandeste barfa de la o persoana la alta si ca este la fel de nedrept sa participe la raspindirea zvonurilor”, a adaugat ea. Data viitoare cand se afla intr-o astfel de situatie, propune-i sa riposteze si sa puna capat barfei, replicand ceva de genul: „Pai, ea/el spune doar lucruri frumoase despre tine” sau „Asta nu-i deloc treaba mea”.

De asemenea, sfatuieste-ti copilul atunci cand ar trebui sa avertizeze invatatoarea in legatura cu ceea ce a auzit. „Spune-i ca nu poate fi considerat gura-sparta, daca ii spune invatatoarei ca cineva ar putea fi ranit fizic sau emotional de barfa sau daca implica ceva gresit, cum ar fi copiatul la un test”, spune dr. Kennedy-Moore. Iar daca pustiul tau se simte stanjenit sa vorbeasca despre asta cu cadrele didactice, poti instiinta chiar tu invatatoarea, ca sa stie ce se intampla.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Comportament copii scoala Comportamentul copilului Educatie copii

Articole recomandate

Citeste si despre