Cum sa convingi copilul ca trebuie sa mearga acasa

/ / Modificat: 2011-10-17
Cum sa convingi copilul ca trebuie sa mearga acasa

Fie ca sunt in parc sau in vizita la alti copii, micutii pot deveni ostili atunci cand le spui ca este timpul sa mearga acasa. Afla cum sa iei copilul de la joaca fara prea multe proteste.

Atunci cand se simt foarte bine, cei mai multi prescolari devin frustrati atunci cand parintii le spun ca este timpul sa mearga acasa. Pentru a evita o infruntare sau chiar o scena, trebuie sa pregatesti din timp solutia.


Primul lucru pe care il poti face este sa-i spui copilului de la inceput cat timp veti petrece sau va petrece in activitatea care ii face placere, inainte sa o inceapa. Daca stie ca urmeaza si alte lucruri distractive pe urma, nu se va opune la fel de vehement la plecare.

Anunta copilul din timp cu privire la ora de plecare

Cea mai mare greseala pe care o fac parintii este sa nu anunte copilul din timp ca urmeaza plecarea, astfel ca micutul se simte intrerupt in mod nepoliticos din activitatea sa. Anunta-l pe copil cu 10 minute inainte de plecare si apoi cu doua minute inainte de plecare.

Pentru ca plecarea acasa sa nu fie o tragedie, poti indulci momentul cu alte joculete: "Cine ajunge primul la masina", "Cine isi pune primul centura de siguranta", "Ghiceste melodia de la radio" etc. O alta solutie este sa folosesti tentatia unei jucarii la care copilul nu are acces tot timpul, explicandu-i ca se va putea juca 10 minute acasa cu jucaria daca pleaca acum fara sa se opuna.


Arata-i micutului tau ca intelegi ca s-a simtit bine si consoleaza-l pentru ca trebuie sa-si paraseasca prietenii sau jocul. Daca stii deja cand va putea incerca din nou activitatea care l-a captivat, spune-i termenul. Atunci cand copilul tau accepta ca il intelegi si ca faci tot posibilul pentru a-i fi bine, fara sa incalci regulile, va fi mai cooperant.

In situatia in care copilul refuza sa te asculte indiferent de tactica adoptata, fa ceea ce este necesar pentru a-l lua cu forta acasa, chiar daca asta inseamna sa-l cari in brate. Evita insa amenintarile de tipul "Nu mai ai voie niciodata aici, daca nu ma asculti", care vor supara si mai mult copilul si vor agrava situatia.

Daca ai reusit sa nu-ti pierzi calmul, discuta cu micutul atunci cand se calmeaza si el despre comportamentul lui gresit si intreaba-l daca poti face ceva pentru a-l ajuta sa plece mai usor data viitoare.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Joaca copii Rasfat copil Comportament copii

Articole recomandate

Citeste si despre