Cum ne putem ajuta copilul sa treaca peste timiditate?

Intrebare:

- Cum ne putem ajuta copilul sa treaca peste timiditate?

Raspuns:

Nu exista o reteta universal valabila pentru a ajuta un copil sau un altul sa treaca peste timiditate. Concret trebuie sa avem in vedere factori precum personalitatea, temperamentul, varsta si mai ales situatia in care se manifesta timiditatea. Numai tinand cont de aceste aspecte putem lucra cu copiii nostri pentru a diminua aceasta stare.

Totodata trebuie sa tinem cont si de faptul ca timiditatea nu este neaparat un defect, poate doar o timiditate excesiva, o timiditate care interfereaza sau impiedica desfasurarea activitatilor normale ale copilului este una care lucreaza in defavoarea copilului (de exemplu la gradinita sau la scoala din cauza timiditatii excesive copilul nu se poate implica in activitatile colective, nu poate lega prietenii cu ceilalti colegi).Cand observati o astfel de timiditate incercati sa gasiti cateva explicatii posibile, sa urmariti in ce context se manifesta. O atitudine suportiva fata de copil, o discutie deschisa despre posibilele cauze ale retinerilor observate sunt recomandate in acest caz, si in nici un caz copilul nu trebuie "impins de la spate" spre a face ceva ce nu doreste sau in legatura cu care nu se simte confortabil.

Asigurarile repetate din partea parintilor, in ciuda starii traite de copil, functioneaza ca o presiune asupra acestuia, asadar recomandat ar fi sa luati lucrurile treptat in abordarea unei astfel de situatii si sa nu va asteptati la rezultate miraculoase intr-un timp scurt. Apropiindu-va treptat de copil, intelegand mai bine ce se intampla, ceea ce el simte, cu siguranta va va lumina in legatura cu ceea ce trebuie facut pentru a depasi aceasta timiditate, pentru ca cine, daca nu dvs., va cunoaste copilul cel mai bine.

Poti fi alaturi de copilul tau, invatandu-l sa interactioneze cu alti copii in diverse situatii (atat in mediul familie, cat si la gardinita, scoala, locuri de distractii), invitandu-l sa se implice mai mult la scoala sau la gradinita; dar tineti minte sunteti partenerii copilului, parteneriat ce presupune sa va tratati copilul cu intelegere si respect.

Nu numai ce faceti impreuna este important in a creste increderea copilului in el, ci si o implicare echilibrata a dvs. ca parinte. Evitati sa-l protejati excesiv si oferiti acestuia libertatea de a descoperi lumea cu bune si rele, libertatea de a se poticni din cand in cand de obstacole minore. O astfel de atitudine va creste increderea copilului in el, va creste dorinta de implicare, dorinta de a face mai multe si mai multe. O astfel de libertate nu trebuie sa ia forma neglijentei, ci doar sa constituie o oportunitate de a lua contact cu ceea ce il inconjoara intr-o maniera mai putin cenzurata.

Clara Monica Craciun,

psiholog – Clinica Psihosolutions.

www.psihosolutions.ro


Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri

Citeste si despre

Articole de la parteneri

Aplicatii pentru copii

DESCARCA
DESCARCA

Inainte sa pleci,

Poti gasi informatii utile si in materialele urmatoare:


Trimite articolul catre prietenii tai

Poti baga cate mailuri vrei tu separate prin spatiu!

Trimite mesajul