Cum ecranele telefoanelor si tabletelor strica vederea copiilor nostri

/ / Modificat: 2018-02-26
Cum ecranele telefoanelor si tabletelor strica vederea copiilor nostri

Odata cu avansarea tehnologiei, din ce in ce mai multi copii isi petrec tot mai mult timp in fata unui laptop, a unui calculator sau a unui smartphone, in loc sa se joace in aer liber. Chiar daca noi, parintii, incercam pe cat posibil sa ii tinem pe micuti cat mai departe de gadget-urile care parca ne-au acaparat existenta, nu putem controla in totalitate actiunile copiilor. 

Cum sunt afectati ochii copiilor de ecranele telefoanelor si tabletelor

Specialistii continua sa ne avertizeze cu privire la pericolele la care ne expunem cand privim ecranul smartphone-ului sau al tabletei, mai ales pe intuneric, inainte de culcare. Iata ce se intampla daca iti lasi copiii mai multe ore pe zi cu ochii in telefon:

Apar iritatii ale ochilor

Folosirea in exces a acestor dispozitive inteligente de catre copii poate sa aiba efecte neplacute asupra vederii. Astfel, potrivit Departamentului de Sanatate Publica din SUA, copiii care isi petrec prea mult timp pe tableta, pe laptop sau pe telefonul mobil pot sa se confrunte cu iritatie oculara, din cauza ca lacrimile nu mai sunt distribuite in mod egal pe suprafata globului ocular. Atunci cand clipim, suprafata oculra este umezita cu ajutorul lacrimilor.

Insa atunci cand copiii stau in fata acestor dispozitive, ei clipesc mai rar, din cauza ca se concentreaza mai mult asupra ecranului, ceea ce inseaamna ca suprafat oculara nu mai este umezita la fel de bine, aaprand senzatia de ochi uscat.

Ochi obositi si senzatie usturime

Si o cercetare efectuata in 2014 in Statele Unite ale Americii a aratat ca un procent de 80% dintre copiii si adolescentii cu varsta cuprinsa intre 10 si 17 ani au simtit ca au ochii obositi, senzatie de usturime si de mancarime a ochilor dupa ce au folosit smartphone-urile. Simptomele neplacute resimtite de catre copiii au crescut in intensitate dupa ce acestia au petrecut mai mult de doua ore in fata ecranelor.

Ecranele telefoanelor mobile inteligente, ale laptopurilor si ale tabletelor emit o lumina albastra, lumina care poate sa afecteze sanatatea ochilor, dupa cum sustin unii experti. Este vorba despre expunerea in exces pe timpul noptii la lumina albastra emisa de aceste dispozitive inteligente, fapt care poate sa afecteze vederea nu numai in cazul copiilor, ci si in cel al adultilor.

Preventia, un rol important

Cel mai bun paznic este insa preventia. Chris Hammond, profesor de oftalmologie la King's College din Londra recomanda limitarea utilizarii ecranului de catre copii, mai ales ca inca nu sunt suficiente studii care sa arate cum pot afecta aceste dispozitive inteligente vederea.

Parintii trebuie sa stie ca un copil pana in varsta de trei ani nu ar trebui sa aiba acces la niciun tip de ecran, in timp ce copiii pana in varsta de 5 ani ar trebui sa nu petreaca mai mult de 30 de minute in fata unui astfel de dispozitiv inteligent.

Copiii pana la varsta de 9 ani ar trebui sa isi petreaca cel mult o ora in fata unui laptop sa a unui telefon inteligent, in timp ce copiii care au trecut de varsta de 10 ani si adolescentii nu ar trebui sa stea mi mult de 2 ore pe telefonul inteligent.

In plus, parintii trebuie sa fie un exemplu pentru cei mici si sa nu isi petreaca timp pe telefonul mobil sau pe tableta in timp ce stau de vorba cu copiii sau cand stau la masa. Copiii vor imita acest comportament al parintilor.

Ideal este, de asemenea, ca in camera copilului sa nu existe un laptop sau un calculator. Atunci cand copilul merge la culcare, roaga-l sa iti lase tie telefonul mobil sau tableta, ca sa nu fie tentat sa se joace, "ispita" fiind in preajma sa.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Probleme vedere copii Vedere copii Afectiuni vedere copii

Articole recomandate

Citeste si despre