Copilul te loveste? Metode blande de a-i face fata

/ / Modificat: 2017-11-27
Copilul te loveste? Metode blande de a-i face fata

Un copil isi poate manifesta furia prin diferite tipuri de comportament: in timp ce unii tipa si plang furiosi, altii trantesc jucariile si le arunca prin casa. Insa, de departe, cea mai neplacuta manifestare pe care o poate avea un copil aflat in mijlocul unei crize este sa inceapa sa isi loveasca parintii, chiar sa ii muste.

Copiii nu au in niciun caz intentia sa le faca rau parintilor, sa le produca suferinta, este numai un mod prin care isi exprime o nemultumire. Acest comportament agresiv al micutilor, comportament care se manifesta in special intre varste intre 1 si 4 ani, poate fi corectat. Iata ce este de facut:

Explica-i de ce nu este bine sa te loveasca

In momentul in care copilul tau are un astfel de comportament, indeparteaza-i cu blandete manutele si nu il mai lasa sa te loveasca, chiar il poti strange la piept. Procedeaza la fel si daca il vezi ca ii loveste pe alti copii, mergi si ia-l imediat de acolo. Asteapta pana cand ii trece criza de furie, dupa care spune-i ca nu este deloc bine ceea ce face, pentru ca ii poate rani pe ceilalti. Repeta ori de cate ori se poarta asa aceste explicatii, pana la urma va invata si va intelege ca nu este bine.

Ce mai poti face, imediat dupa ce copilul incepe sa te loveasca, este sa te retragi intr-o alta incapere si sa il lasi sa vina sa te caute. In momentul in care te gaseste, dar numai dupa ce s-a calmat, spune-i ca nu esti de acord cu acest comportament si explica-i si care iti sunt motivele.

Cauta si motivele pentru care ar putea sa se poarte astfel

De exemplu, ca sa vindeci o boala, este vital sa identifici factorii care au dus la aparitia acesteia, sa tratezi cauzele. Acest lucru se poate aplica si in cazul unui copil care are un comportament agresiv. Astfel, urmareste cu atentie copilul si incearca sa iti dai seama care sunt motivele care l-au facut sa actioneze astfel. Poate sa fie vorba despre faptul ca nu i-ai aratat suficiente dovezi de iubire in acea zi, poate sa actioneze asa pentru ca nu vrea sa poarte un obiect vestmentar pe care vrei sa i-l dai sau pentru ca nu isi doreste sa iasa la plimbare ori sa manance in momentul in care ii spui acest lucru.

Odata identificate sursele comportamentului nepotrivit al micutului tau, incearca sa nu mai faci acele lucruri care il deranjeaza, ca sa eviti pe cat posibil sa ii creezi situatii in care ar putea sa devina frustrat si sa te loveasca din nou.

Se poate intampla sa se poarte astfel si pentru ca are o suferinta ascunsa in suflet, exista un lucru care nu ii face placere. Fii calma si intreaba-l daca este suparat, daca il doare ceva, daca este un copil care il supara la gradinita.

Fara desene animate agresive

Te-ai gandit ca de vina pentru comportamentul agresiv al copilului tau pot fi si jocurile care contin scene violente? Daca micutul tau a vazut un astfel de joc, el poate sa imite acel comportament, fara sa aiba idee ca face un lucru rau.

Invata-l sa iti ceara ajutorul

Ceea ce mai poti face dupa ce copilul tau are o astfel de criza este sa ii spui ca, atunci cand este suparat si vrea sa se elibereze de aceasta furie lovindu-te, sa iti spuna ce il deranjeaza. Spune-i ca un astfel de comportament nu este permis.

Ajuta-l sa se descarce de energie

Unii copii sunt mai energici decat altii, se enerveaza mai usor sau au o fire mai sensibila. In cazul in care esti parintele unui astfel de toddler, incurajeaza-l sa se joace mai mult, ca sa isi consume energia. Indicate sunt activitatile care il pun in miscare, pentru ca il ajuta sa scape de furie. Astfel, micutul tau va fi mai putin predispus la crize in care sa te loveasca.

Daca te loveste numai in joaca:

- spune-i micutului ca nu este in regula sa se poarte asa, el va intelege ca loviturile nu sunt permise nici macar in gluma, insa poate fi nevoie sa ii explici de mai multe ori acest lucru;

- in cazul in care in familie exista bunici care mai au obiceiul sa il invete pe cel mic sa "dea na-na" unor membri ai familiei care i-a suparat sau chiar si unui obiect, ca de exemplu unui perete de care s-a lovit sau unui sertar sau unui dulap, atunci sa nu te mire ca poate sa copieze comportamentul si sa inceapa sa va loveasca si pe voi, parintii, atunci cand nu ii convine ceva; asadar, este indicat sa nu tolerezi bunicilor si niciunei alte rude un astfel de comportament.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Lovituri copii Copil agresiv Reactii parinti copil agresiv

Articole recomandate

Citeste si despre