Copilul tau se teme de inaltimi?

/ / Modificat: 2010-07-12
Copilul tau se teme de inaltimi?


Mami, mi-e frica!
Copilul tau se teme de inaltimi?

Acrofobia este teama extrema si nefondata de inaltimi. Aceasta afectiune apartine unei anumite categorii de fobii caracterizate prin discomfortul creat de spatiu si miscare si care se folosesc de aceeasi etiologie si de aceleasi tratamente.

Acrofobia poate fi periculoasa, cei care sufera de aceasta afectiune putand ajunge in situatia de a avea un
atac de panica in momentul in care se afla intr-un loc inalt. Pericolul este declansat in momentul in care, datorita panicii, persoana respectiva nu reuseste sa gaseasca o solutie pentru a cobori in siguranta.

Acrofobia este confundata de multe ori cu senzatia de vertij, aceasta referindu-se de fapt la ameteala provocata de inaltimi.

In mod traditional, acrofobia este o afectiune considerata a fi conditionata de o experienta traumatica implicand inaltimi. Gradul de teama variaza de la o persoana la alta, iar termenul de fobie este rezervat celor intr-o stare foarte avansata.

Cercetatorii au demonstrat ca teama de inaltimi este un fel de instinct care se regaseste la majoritatea mamiferelor, inclusiv la animalele domestice si la oameni. Experimentele au aratat ca bebelusii si copiii care abia invata sa mearga, la fel ca si puii diferitelor animale, ezita sa se apropie de spatiile care par a fi periculoase din punctul de vedere al inaltimii. Doar ca, in timp ce acest tip de precautie in jurul inaltimilor este importanta pentru a supravietui, o teama extrema poate duce la tulburari ale activitatilor zilnice precum urcatul scarilor sau urcatul pe o masa sau scaun.

Inima incepe sa bata mai tare, respiratia se opreste, temperatura corpului creste, intervine senzatia de ameteala, de greata, lesin sau tremuratul. Cam astea sunt simptomele pe care le traieste un acrofob in apropierea unui loc inalt. Cu ajutorul tratamentelor insa, aceste temeri pot fi indepartate.

Ai grija sa nu-i insufli chiar tu teama!

Acrofobia este una dintre cele mai des intalnite fobii. E drept ca este bine sa fii atent atunci cand esti in locuri inalte, dar pentru multi oameni, chiar si simplul gand la un loc inalt provoaca teama.

Problemele apar atunci cand cel care trebuie sa depaseasca o astfel de fobie este doar un copil. Pentru ca este mult mai greu sa lucrezi si sa comunici cu un copil, care abia invata sa se exprime, decat cu un om matur. O experienta mai putin placuta, faptul ca a fost scapat sau a cazut de undeva cand era foarte mic, ii pot provoca copilului teama de inaltimi.

O alta sursa a temerilor celor mici pot fi chiar parintii. Daca bebelusul tau se catara peste tot, cea mai buna modalitate de a-l dezvata este aceea de a-i explica faptul ca acela nu este un loc de joaca. Daca ii vei spune mereu ca este periculos si ca ar putea sa cada, este foarte posibil sa ii insufli chiar tu acrofobia.

Un exemplu bun pe care il poti da celor mici tematori de inaltime sau care sufera de alte fobii este acela al personajelor de desene animate sau de carti pentru copii care experimenteaza temeri fata de diferite lucruri si care, intr-un fel sau altul, depasesc aceasta temere. Citeste-i cartea de mai multe ori sau lasa-l sa vada mai multe reluari  ale desenului animat si apoi incearca sa-l pui in fata unei situatii de care se teme vorbind cu el si facandu-l sa inteleaga ca pericolul nu exista.

Invata-l autocontrolul


 



Primul pas in tratarea fricii de inaltime este invatarea controlului asupra simptomelor fizice. O respiratie controlata, cu inspiratii adanci si lente va ajuta copilul sa restabileasca ritmul normal al inimii si sa creasca volumul de oxigen care va tine in frau si tensiunea. Multi acrofobi isi trateaza teama prin evitare, dar acesta nu este de fapt un tratament, o situatie neasteptata care l-ar pune pe cel mic fata in fata cu propria temere nu ar face decat sa intensifice frica, iar a sti sa intampini un lucru de care ii e frica va ajuta si la minimalizarea anxietatii sau a problemelor ce pot sa apara.

La copii, teama de inaltime este mai intalnita intre 13 si 16 ani, cand ei ar trebui sa inteleaga ceea ce le explici si sa fie capabili sa-si exprime sentimentele.

O metoda eficienta de a invinge temerea de inaltime a unui copil suficient de mare este aceea de a-l face sa inteleaga ca el detine controlul total asupra deciziei de a se apropia de marginea locurilor inalte sau de a ramane departe de ele.

Poti merge cu el pe acoperisul blocului, de exemplu, si sa va opriti undeva in mijlocul suprafetei. Pentru inceput totul se va intampla sub atenta ta supraveghere, iar daca el vrea, tine-l de mana. Incurajeaza-l sa se indrepte spre marginea blocului si sa se opreasca in momentul in care simte cel mai mic sentiment de teama. Aici intervine discutia: el decide daca isi poate stapani sentimentele si poate merge mai departe, daca fuge inapoi in bratele tale din cauza fricii sau daca este cazul sa ramana pe loc. Fa-l sa constientizeze faptul ca este pe o suprafata solida si nimic nu se poate intampla, ca este departe de marginea blocului si ca este doar decizia lui daca vrea sau nu sa inainteze.

Decizia de a merge mai aproape de margine trebuie sa fie una sigura, iar teama sa fie minimalizata. Pe masura ce se apropie, opririle din cauza temei vor fi mai dese. De fiecare data, tu trebuie sa-l ajuti sa inteleaga lipsa pericolului si sa fii alaturi de el pentru a depasi acest moment. O sa vedeti amandoi cum va reusi sa ajunga pe marginea suprafetei blocului si sa nu mai simta teama.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Teama la copii Frica la copii

Articole recomandate

Citeste si despre