Copilul tau are un caracter puternic? Afla cum sa ii faci fata!

/ / Modificat: 2016-03-16
Copilul tau are un caracter puternic? Afla cum sa ii faci fata!

Copilul tau incepe sa faca primii pasi catre independenta inca din primele luni de viata. Pe masura ce creste, descopera nu doar ca poate fi independent, dar si ca poate face propriile alegeri in functie de preferintele pe care le are.

Desi aceasta nevoie de independenta este total potrivita la varsta prescolarilor, tie iti va fi destul de greu sa te adaptezi la ea, cu atat mai mult cand ai de-a face cu un copil care are un caracter puternic. Mamele care se confrunta cu un astfel de temperament al copiilor lor au destul de mult de suferit din cauza controlului intens pe care vor sa il impuna acesti copii.

Se spune ca poti afirma ca ai un copil cu caracter puternic atunci cand te lupti cu el pentru a-l invata ca nu poate domina el totul. Unii spun ca acest lucru este evident inca de la nastere in cazul unora dintre copii. Fiecare persoana este unica si diferita, indiferent de varsta pe care o are, asa ca nu exista o reteta universal valabila pentru a face fata temperamentelor dominante.

Exista insa cateva sfaturi care te vor ajuta sa-i faci fata copilului tau, chiar daca vointa si ambitia lui sunt nemasurate!

Fii tu insati un model

Unul dintre cele mai importante lucruri pe care le poate face o mama pentru a-i arata copilului cum sa se comporte este sa fie ea insasi un model. Copiii nu stiu cum sa se poarte intotdeauna si le lipseste discernamantul, asa ca uneori trebuie sa le arati chiar tu.

Daca iti cere ceva in mod nepoliticos, reformuleaza tu discursul pe care ti-ar fi placut sa-l auzi si asteapta sa reactioneze la asta. In acest fel, vei reusi sa-i modelezi comportamentul in directia in care iti doresti sa il cresti.

Ofera-i recompense

Unele mame isi recompenseaza copiii atunci cand se comporta frumos, pe cand altele doar se vaita ca au de-a face cu un temperament puternic. Ii poti oferi bani ori de cate ori face un lucru bun, la fel cum poti sa ii ceri bani de cate ori face un lucru rau, la unii copii functioneaza aceasta strategie tocmai pentru ca cei mici isi dau seama, mai devreme sau mai tarziu, ca sunt recompensati atunci cand asculta.

Schimba subiectul

Nu subestima puterea redirectionarii atentiei. Poti incerca sa schimbi subiectul conversatiei sau sa ii atragi atentia copilului asupra unui lucru total diferit. Prescolarii sunt inca destul de tineri pentru a-si pierde interesul atunci cand ceva mai interesant apare si tu trebuie sa profiti de asta ori de cate ori ai nevoie, pentru a evita astfel sa te lupti cu un copil incapatanat.

Da-i variante si ghideaza-l

Pentru foarte multi dintre copiii cu un caracter puternic, obtinerea lucrului pe care si-l doresc este mai putin importanta decat sa simta ca detin controlul. Le poti oferi controlul pe care si-l doresc, cel putin aparent, oferindu-le posibilitatea de a alege si ghidandu-i in directia pe care ti-o doresti tu.

Astfel vei fi mai putin stresata si ii vei face si pe cei mici sa se simta bine, mai ales daca manifesta aceasta nevoie de a domina cu orice pret. Foloseste aceasta tehnica de cate ori iti cer ceva si ofera-le cate doua optiuni, ambele convenabile pentru tine, pentru a-i face sa creada ca te-au convins si ca detin controlul.

Fii pregatita pentru accese de furie

Daca ai intr-adevar un copil cu un temperament puternic, cu siguranta esti deja obisnuita cu accesele de furie ale acestuia. Atunci cand debuteaza, este aproape imposibil sa poti discuta cu copilul tau.

Uneori, cel mai bine este sa astepti sa treaca furtuna si sa amani discutia pentru cand redevine calm si linistit. Daca vei incerca sa-l intrerupi in mijlocul unei crize, nu vei reusi decat sa inrautatesti lucrurile.

Cea mai buna strategie este sa ii oferi putin spatiu. Asta nu inseamna ca nu trebuie sa rezolvi problema dupa ce s-a calmat, ci doar ca ar fi mai bine sa amani putin momentul si sa astepti circumstantele prielnice pentru o conversatie care sa va solutioneze problema.

Pastreaza-ti calmul si nu ridica vocea la copiii tai atunci cand au astfel de crize si incearca sa profiti de spatiul pe care li-l dai pentru a te linisti si tu insati inainte de a discuta cu ei.

Copilul tau are un caracter puternic? Ce metode adopti? Spune-ne sugestiile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Sfaturi parinti

Articole recomandate

Citeste si despre