Copilul nu se descurca fara mine. Ce fac?

/ / Modificat: 2012-12-05
Copilul nu se descurca fara mine. Ce fac?

Copilul care nu se descurca fara ajutorul parintilor este cel crescut intr-un stil parental hiperprotector sau perfectionist, in care nu i s-a permis sa-si manifeste dorinte, sa testeze experiente noi sau sa greseasca, adica nu a fost lasat sa-si dezvolte independenta. Multi parinti apreciaza faptul ca micutul le solicita tot timpul ajutorul si ca se tine dupa "fusta" lor, dar nu isi dau seama cat de rau ii fac, transformandu-l intr-o persoana iresponsabila, inadaptata social si fara initiativa. Iata ce poti face pentru a stimula copilul sa fie autonom!

Cum devine copilul dependent de parinti?

Majoritatea parintilor stie ca ingrijirea si cresterea unui copil implica mult timp, efort si rabdare, insa unii dintre ei au tendinta de a exagera. Parintii care stau mereu pe langa copil, il ajuta in tot ceea ce incearca sa intreprinda de unul singur si nu il lasa sa greseasca cu nimic, il priveaza de o abilitate esentiala in viata: independenta sau autonomia.

Cand este nou-nascut sau bebelus, copilul este total dependent de parinti. Este firesc sa fie asa, din moment ce nu are dezvoltate abilitati motorii, lingvistice si cognitive, astfel incat sa poata sa devina independent. El vrea tot timpul sa stea in bratele parintilor, sa fie iubit, laudat, sa se joace cu el, cu alte cuvinte, vrea toata atentia lor. Totusi, aceasta implicare totala a parintilor in tot ceea ce face si intreprinde cel mic trebuie sa aiba o limita si sa se diminueze pe masura ce copilul creste, insa exista cazuri in care nu se intampla asa.

Indiferent de varsta copilului, parintii au tendinta de a-l vedea ca pe un bebelus si ii ofera in continuare ajutorul, fara a-i permite macar sa incerce sa testeze experiente noi. Acestia cresc un copil dependent de ajutorul lor, care nu va sti sa se descurce pe propriile puteri si va avea mari probleme in a se adapta in comunitati sociale.

Ce faci cand copilul nu se poate descurca fara tine?

In societatea moderna, independenta este vazuta ca o trasatura pozitiva, pe care orice copil trebuie sa o dezvolte timpuriu. Daca esti ingrijorata ca micutul tau a devenit prea dependent de tine si ca nu manifesta niciun strop de autonomie sau independenta, este important sa iei masuri.

Cel mai indicat este sa incerci sa stimulezi copilul sa fie independent de la varsta de bebelus. Cu cat creste si devine mai dependent de tine, cu atat iti va fi mai greu sa il obisnuiesti sa prinda curaj in a se implica in experiente si activitati noi de unul singur, de a suporta consecinte si de a invata sa fie responsabil.

Nu uita ca la varste fragede, copilul manifesta o dorinta fireasca de autonomie - de a se catara, de a folosi singur biberonul, de a-si baga singur suzeta in gura, de a face primii pasi, de a te imita in ceea ce faci etc. Incurajeaza-l sa faca aceste lucruri, chiar daca stii ca nu are varsta necesara pentru multe dintre ele. Important este sa incerce, sa vada ce se intampla, care sunt consecintele si mai apoi, repetandu-le, sa reuseasca sa le faca perfect.

Incurajeaza-l si complimenteaza-l de cate ori face ceva pe cont propriu. Ii va placea si se va simti bine sa fie adulat si apreciat. Acesta este un stimulent pentru a prinde curaj sa incerce si alte tipuri de activitati in care sa isi manifeste autonomia si sa devina, astfel, mai independent.

Introducerea de noi experiente in programul lui de activitati este cea care contribuie la dobandirea independentei si la desprinderea de "fusta" ta. Invata-l sa mearga cu bicicleta, cu rolele si inscrie-l la cursuri si ateliere de creatie. Acestea reprezinta medii sau activitati in care va fi nevoit sa se descurce singur si va da piept cu lucruri interesante pentru varsta lui si ii vor oferi un sentiment de autosatisfactie.

Lasa-l sa greseasca si nu il critica cand nu face ceva bine, cu atat mai putin nu interveni tu pentru a remedia situatia. Stimuleaza copilul sa gandeasca solutii proprii la problemele cu care se confrunta si doar indruma-l din cand in cand, atunci cand este impotmolit.

Copilul dependent de parinti se teme de tot ce e nou si apeleaza la tine pentru absolut orice are nevoie. Ti se pare ca ai un prichindel care nu se poate descurca fara tine? Sau este curajos, indraznet, cu initiativa si nu se teme de esec? Spune-ne cum ai reusit sa stimulezi independenta la copilul tau in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Independenta copii Crestere copii independenti Autonomie copii

Articole recomandate

Citeste si despre