Copiii capriciosi. Asa se nasc sau devin?

/ / Modificat: 2019-07-24
Copiii capriciosi. Asa se nasc sau devin?

Copii capriciosi vezi oriunde, la fel si parinti disperati din cauza comportamentului celui mic. Atunci cand cel mic este capricios, crizele sunt regulate si nu exista nicio familie din lume care sa nu se confrunte cu aceasta problema.

Copiii se nasc capriciosi sau ajung asa in urma educatiei pe care o primesc?

Copiii capriciosi se nasc si devin ... in acelasi timp. Toti micutii trec prin stadiul egocentric, cand simt ca sunt centrul lumii, iar capriciile si crizele sunt absolut normale. Ceea ce nu ar fi normal este ca aceasta etapa sa nu dureze prea mult, din cazua ca parintii nu stabilesc limite si reguli clare din primul minut in care apar, spune psihologul Maria Jose Roldan.

Comportamentul parintilor

Tot copiii trec prin etapa egocentrica si este normal, dar, uneori, comportamentul propriilor parinti ii determina sa-si inrautateasca comportamentul capricios. Si vei fi surprins sa vezi cat de departe poate ajunge micutul tau pentru a obtine ceea ce vrea. Daca ai experimentat aceste situatii, este mai mult decat probabil ca nu doresti sa asisti la astfel de scene in casa ta.

Cum impiedici copilul sa devina capricios

Fii atent la ceea ce ii permiti micutului tau

Asta NU inseamna sa nu-i permiti nimic, dar nici sa-i permiti totul. Copiii ar trebui sa simta o anumita rezistenta din partea ta, atunci cand vine vorba de capriciile lui. Daca ii oferi totul, in realitate te indepartezi de responsabilitatea de a-ti educa copilul si va deveni un tiran capricios care crede ca merita totul si ca are numai el drepturi.

Dar nu este o optiune nici sa nu-i oferi nimic, deoarece cel mic trebuie sa invete sa decida si sa stie ca are o anumita contributie la ceea ce se intampla in jurul lui. Secretul este acela de a cauta un echilibru, de a spune "da" cu conditii si de a spune "nu" cu limite.

Secretul constantei

Suntem toti oameni si putem avea zile bune si zile mai putin bune. Acelasi lucru se intampla si cu copilul. Dar, ca parinte, trebuie sa-ti amintesti ca esti un exemplu pentru micutul tau, deci este important ca aceasta perseverenta sa nu o sacrifici niciodata, indiferent de starea de spirit pe care o ai in momentul respectiv.

Copilul tau are nevoie ca limitele, regulile si valorile sa fie intotdeauna aceleasi. Daca astazi ii interzici un lucru, iar maine ii permiti sa-l faca, cel mic va deveni confuz si va crede ca trebuie doar sa astepte momentul potrivit sau sa forteze putin mai mult pentru a obtine ceea ce isi doreste.

Rutine si limite

Adultii au programe foarte bine stabilite in fiecare zi. Copilul, atunci cand nu are un program clar de masa, de somn si de joc, poate deveni foarte obosit si coplesit emotional. In acest sens, daca nu doresti ca el sa faca crize si sa treaca de etapa egocentrica cu o dezvoltare emotionala buna, rutinele si programele in familie sunt o necesitate.

Acelasi lucru este valabil si pentru limite. Daca nu exista limite in casa, copilul va crede ca poate face ceea ce vrea, dar cel mai rau lucru este ca se va simti abandonat si confuz emotional de autoritatea parintilor. Este necesar sa existe norme si limite in toate aspectele vietii. Desi uneori exista flexibilitate, este necesar sa fie si reguli bine stabilite, astfel incat cel mic sa stie la ce sa se astepte in fiecare moment al vietii lui sau cel putin stieca daca isi intreaba parintii, poate sa-si lamureasca indoielile.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Comportament copii

Articole recomandate

Citeste si despre