Comportamentul copilului. Strategii utile pentru parinti

/ / Modificat: 2016-02-04
Comportamentul copilului. Strategii utile pentru parinti

Copiii pot deveni foarte nesuferiti uneori si chiar pare ca asta e ceea ce isi doresc, avand in vedere felul in care se comporta cu cei din jur.

Refuzurile nepoliticoase si incapatanarea sunt lucruri cu care se lupta, mai devreme sau mai tarziu, orice parinte, insa asta nu inseamna ca astfel de comportamente nu pot fi controlate prin diferite tactici.

Celor mai multi parinti nu le vine sa creada ca ingerasii lor s-au transformat in cele mai machiavelice fiinte, al caror unic scop este sa-i scoata din minti atunci cand le e lumea mai draga.

Replici precum "In nici un caz!", "Fa tu asta!" sau "Nu vreau!" sunt comune in randul micilor poznasi, insa ultimul lucru pe care ti-l doresti e sa-i pui la punct intr-un mod agresiv si traumatic.

De aceea, ai nevoie de strategii care sa dea roade in astfel de situatii si care sa nu te transforme in acel parinte care le spune copiilor "Eu te-am facut, eu te omor".

Fa un set de reguli si contraventii

Adultii platesc amenzi de cate ori nu respecta legea, asa ca pedepsele nu trebuie excluse total din lumea copiilor. Bineinteles ca nu se pune problema despre pedepse fizice sau verbale, ci despre pierderea anumitor privilegii ori de cate ori nu sunt respectate regulile.

Fa o lista clara cu reguli de conduita si cu pedepsele aplicate pentru fiecare. Astfel, il vei face pe copilul tau sa inteleaga relatia dintre cauza si efect si sa se gandeasca de doua ori inainte de a fi obraznic. De exemplu, ai putea sa ii confisti jucaria preferata pentru doua ore atunci cand face ceva interzis.

Ai grija ca lista sa fie afisata undeva la vedere si aminteste-i de reguli ori de cate ori pare ca este pe punctul de a le incalca. Aceasta strategie functioneaza mai bine la copiii cu varste mai mari de 7 ani, asa ca pana atunci va trebui sa te gandesti la alte tactici.

Pastreaza-ti calmul

Oricat de indraznet ar fi copilul tau, ideal ar fi sa nu-i dai peste nas cu un comportament la fel de nepoliticos ca al lui. Invata sa-ti controlezi emotiile si sa ai argumente de fiecare data cand ii ceri sa-si revizuiasca purtarea.

Fa-l sa inteleaga ca, atunci cand iti doresti ceva, trebuie sa inveti cum sa ceri si cum sa pui problema.

Evita sa te rastesti la el sau sa fii foarte sarcastica si vorbeste-i intotdeauna cu calm si rabdare, pe un ton neutru si totodata autoritar si incearca sa intelegi emotiile si nevoile lui, inainte de a le arata pe ale tale.

Fii consecventa

A doua sansa este o idee buna doar in masura in care iti doresti sa o oferi constant. Cu cat va sti ca are mai mult timp la dispozitie pentru a face ceva, cu atat va amana momentul, iar acest lucru te va scoate din minti.

Este posibil sa ti se reproseze ca esti o mama rea daca aplici pedepsele, dar e o metoda eficienta prin care te asiguri ca teroristul pe care l-ai adus pe lume nu isi va repeta greseala, cel putin pana a doua zi.

Inlocuieste nevoia de putere cu tandretea

Oricat de mult ti-ai dori sa il pui la punct pe copilul tau, este mai important sa incerci sa descoperi sursa lipsei de respect si nevoia lui de afirmare prin astfel de comportamente. In loc sa-i arati cine e seful, mai bine l-ai intreba de ce este agresiv, nervos sau rautacios.

Ajuta-l sa-si exprime astfel emotiile si trateaza cauza problemei, nu ascunde doar efectele vizibile. Copiii pot fi foarte sensibili uneori si au nevoie sa isi dea frau liber sentimentelor, iar putina tandrete si intelegere din partea ta ar putea fi cheia pentru o mai buna intelegere.

Lauda-l pentru lucrurile bune pe care le face

Parintii au uneori tendinta de a scoate in evidenta doar partile negative atunci cand vine vorba despre copiii lor. Ti-e mai la indemana si tie sa il mustruluiesti atunci cand face ceva gresit decat sa il lauzi atunci cand se poarta frumos, tocmai pentru ca nu esti setata sa observi acest lucru.

Insa asa cum pentru un comportament nepotrivit isi poate pierde inghetata pe care i-ai promis-o, ar trebui sa existe si o forma de recompensa pentru momentele cand se poarta exemplar.

Nu trebuie neaparat sa ii oferi ceva palpabil, ci pur si simplu sa ii arati ca observi si cand este cuminte, prin remarci precum "Ma bucur ca m-ai rugat atat de frumos" sau "Inteleg ca nu vrei sa facem asta acum, tocmai pentru ca mi-ai explicat intr-un mod dragut".

Tu ce reguli aplici in viata de parinte? Care sunt cele mai bune tactici pe care le-ai aplicat in educarea copilului tau? Asteptam opiniile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Comportament copii

Articole recomandate

Citeste si despre