Ce spun desenele copilului tau despre el?

/ / Modificat: 2014-01-14
Ce spun desenele copilului tau despre el?

Desenatul este un mijloc de comunicare prin care copilul isi exprima emotii si stari pe care la varste mici nu le poate formula in cuvinte. Fiecare desen scrijelit pe foaie ofera informatii pretioase despre personalitatea celui mic. Descopera ce spun desenele copilului despre el, in functie de formele si culorile pe care le prefera in creatiile sale artistice!

Desenele reprezinta adesea o radiografie destul de precisa a starilor emotionale prin care trece copilul, a modului in care percepe relatiile de familie sau alte aspecte din viata si jurul lui. Desenatul este considerat unul dintre cele mai importante limbaje la copii, in primii ani de viata.

Desi multi parinti tind sa creada ca desenele urate si neinteligibile reprezinta semne ale unei afectiuni sau disfunctii, acestea nu sunt criteriile pe baza carora specialistii extrag trasaturile de personalitate ale celui mic.

In general, copilul mic deseneaza forme greu de deslusit si picteaza haotic in perioada in care incearca sa deprinda tainele scrisului. Insa preferinta micutului pentru anumite culori sau semne grafice a ajutat psihologii sa descifreze cateva dintre trasaturile de personalitate si temperament ale acestuia.

Ce spun formele si semnele grafice pe care le deseneaza copilul despre el?

Inca din prima clipa in care copilul invata sa foloseasca pixul si sa deseneze, primele lui capodopere vor consta in mazgalituri, linii sau puncte fara nicio noima sau forma. Iata ce trairi, emotii sau probleme se ascund in spatele semnelor grafice pe care le repeta constant in desenele lui:

  • Linii ascendente - optimism, veselie, ambitie, fericire, stapanire de sine;
  • Linii descendente - tristete, melancolie, apatie - copil interiorizat;
  • Liniile subtiri, abia sesizabile cu ochiul liber - timiditate, lipsa de incredere in sine, nesiguranta;
  • Liniile ingrosate si apasate pe hartie - tendinte spre agresivitate si violenta, mai ales daca gaureste frecvent hartia cand deseneaza;
  • Liniile normale, nici prea groase, nici prea subtiri - copil echilibrat, stapan pe sine, cu un puternic control al impulsurilor;
  • Liniile intrerupte, haotice - agitatie, furie, nervozitate, hiperactivitate;
  • Punctulete - atentie la detalii, meticulozitate, rabdare;
  • Liniile taiate, stersaturi frecvente, taieturi - temeri sau frici, incredere de sine scazuta;
  • Desenele haotice, murdare, neingrijite - dificultati de scriere, nesiguranta.

Ce spun culorile predominante in desenele copilului despre el?

Si culorile pe care le prefera pentru a-si picta desenele pot ascunde informatii pretioase despre personalitatea si temperamentul lui, care te ajuta sa-l cunosti mai bine. Cu cat iti cunosti mai bine copilul, cu atat vei reusi sa il educi si disciplinezi mai usor, dar si sa-ti consolidezi relatia afectiva cu el:

  • Albastru - receptivitate, sensibilitate;
  • Verde - ambitie, concentrare, independenta, caracter flexibil;
  • Rosu - tendinte agresive, violente, temperament coleric;
  • Galben, portocaliu - optimism, sociabilitate, perseverenta;
  • Negru - depresie, tristete, apatie;
  • Maro - griji, temeri, nesiguranta, pe fondul unei traume emotionale recente;
  • Mov sau violet - fire deschisa, sociabila, comunicativa;
  • Absenta culorilor - absenta reactivitatii emotionale.

Este important sa constientizezi faptul ca cel mic nu poate fi diagnosticat cu o disfunctie sau afectiune doar pe baza desenelor si a preferintelor cromatice. Nu trebuie sa te gandesti ca are probleme doar daca prichindelul tau prefera sa coloreze doar cu negru ori rosu sau daca desenele lui sunt un dezastru.

Insa daca te ingrijoreaza un tipar in semnele grafice si culorile care predomina in picturile lui si observi si alte semne sau simptome comportamentale ale unei posibile afectiuni, este indicat sa ceri sfatul unui specialist, pentru investigatii complexe.  

Copilului tau ce ii place sa deseneze cel mai mult? Ce culori predomina in desenele lui si ce forme au acestea? Povesteste-ne despre talentele de pictor ale copilului tau si semnificatiile care crezi ca exista in spatele lor, in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Desene copii Personalitate copii Pictura copii Preferinte culori copii Psihologie copii

Articole recomandate

Citeste si despre