Ce inseamna sa fii parintele unui copil furios

/ / Modificat: 2023-09-27
Ce inseamna sa fii parintele unui copil furios

De obicei, oamenii nu vorbesc despre ce inseamna sa ai un copil furios (adica un copil care este foarte furios, foarte des.) Cel putin mie mi se pare destul de greu sa vorbesc. Vreau sa ma adresez altor mame si sa spun: "Nu esti singura, stiu cum e. Stiu ca este greu!" Dar uneori, pe blog in special, nu vorbesc despre asta pentru ca intotdeauna simt ca trebuie sa preced discutia cu "Bineinteles ca imi iubesc copilul". Ce declaratie prosteasca - BINEINTELES ca imi iubesc copilul.

De asemenea, ceea ce scriu aici este public pentru... cine stie cat timp? Presupun ca ceea ce scriu despre copiii mei s-ar putea sa mi se impute ani si ani de acum inainte. Nu-mi doresc sa scriu ceva care sa-i faca pe copiii mei sa se simta jenati sau rusinati. Dar incerc sa scriu despre acest lucru caci, pana la urma, de ce ar trebui ca relatiile noastre cu copiii sa fie doar pozitive? Nu ne ajuta pe nici unul dintre noi, parintii, sa stam si sa ne intrebam daca facem ceva gresit. Nu-i ajuta pe copii faptul ca noi nu suntem capabili sa gasim instrumentele, pentru a-i ajuta sa se descurce cu emotiile lor mari.

Emotii mari

Fiul meu mijlociu se infurie. Cand era bebelus tipa ore intregi. Mai tarziu, cand a mai crescut, tipa si se dadea cu capul de podea pana cand ii curgea sange din nas. Acum am depasit perioada in care se dadea cu capul de podea (din fericire!). Dar tipetele inca fac o parte din viata noastra. Ani de zile a trebuit sa fac fata terorii nocturne a fiului meu, care ma chema la el, dar in acelasi timp ma lovea, cand incercam sa-l linistesc.

Inca de mic, fiul meu a fost investigat pentru probleme senzoriale. El a fost diagnosticat cu migrene si are mai multe restrictii privind dieta, decat degete am eu la o mana. Toate acestea ajuta pana la un punct, dar acea furie este inca acolo.

Este infricosator sa ai un copil furios

Cateodata mananca bine, desfasoara activitati senzoriale regulate si acorda o atentie pozitiva lucrurilor. Intram pe un fagas normal si ma simt minunat sa vad aceasta persoana stralucitoare, minunata care este fiul meu si imi spun "Bine! Acum ne-am dat seama! Da!"

Dar apoi intram din nou pe o spirala descendenta (aici am fost in ultima vreme.) El doreste mai multa atentie. Eu vreau o pauza. El absoarbe toata energia din familia noastra ca o gaura neagra, pentru ca este galagios si dificil, iar noi suntem incapabili sa-i satisfacem nevoile. Incep sa ma simt fara speranta, ingrijorata. "Daca nu pot sa fac asta?".

Imi fac griji ca temperamentul meu inflacarat si incapacitatea mea de a-mi da seama cu adevarat care este enigma acestui copil, il vor rani. Imi fac griji ca daca nu fac asa cum trebuie acest lucru, cand el va fi adult, emotiile lui brute vor fi de necontrolat si vor lucra impotriva lui.

Fara piese lipsa

Noaptea trecuta am stat langa el in pat in timp ce tipa (m-am odihnit suficient si m-am simtit apoi rabdatoare, din fericire) si am realizat ceva care m-a ajutat sa fac o schimbare mentala. Mi-am dat seama ca aceasta este relatia noastra. Nu va fi usor cu copilul acesta. Pur si simplu nu va fi. Nu ma voi trezi intr-o zi ca stiu toate raspunsurile. Nu va fi nici o pilula magica care sa spuna: "Iata, acum sunteti amandoi pregatiti sa fiti unul cu celalalt si va fi atat de usor". Si, stii, am simtit, in sfarsit, putina liniste in legatura cu asta.

Cred ca trebuie sa jelesc si sa renunt la sperante. Toata viata am cautat acea bucata de puzzle lipsa care ar rezolva totul. Am incercat atat de tare, incat abia mi-am acceptat cu adevarat fiul, asa cum este el. Aceasta furie a lui este atat de puternica si atat de dificila, incat uneori este singura parte, pe care am vazut-o la el.

Dar in acea noapte, cand a plans si am incercat sa-l mangai, ceva a facut clic. Mi-am dat seama ca, asa cum eu sunt o fiinta umana in curs de dezvoltare si imperfecta, la fel si fiul meu. Nu-i lipseste o parte din puzzle pentru ca e atat de furios, si nici mie, pentru ca sunt o mama care invata cum sa faca fata furiei.

Aceasta este imaginea de ansamblu pentru ceea ce suntem acum, dar putem vorbi si de existenta unui minunat potential pentru ceea ce putem deveni. Suntem fiinte umane frumoase si diferite, cu un contrast de intuneric si lumina. Fiul meu poate tipa si poate avea accese de furie in intuneric; el poate face o asemenea criza, incat un vanzator de la magazin alimentar simte nevoia sa ne injure. Cu toate acestea fiul meu are o lumina care iti taie rasuflarea, daca poti sa o vezi.

In familia noastra zilele se desfasoara de la cald si insorit la fulgere si inorari si apoi inapoi la soare. Si toate acestea intr-un interval de cateva ore.

Furtunile sunt intense - cu fulgere si tunete, care te fac sa tresari. Dar apoi apare curcubeul. Apoi iarba creste, unde odata pamantul era uscat. Se simte ca si cum intregul desert suspina cu satisfactie si reinnoire. Desertul nu este rupt; nu lipseste ceva. Schimbarile bruste de dispozitie ale desertului pot fi tulburatoare, dar ele ofera, de asemenea, acestui loc o frumusete puternica si contrastanta.

Fiul meu se infurie. Dar in felul acesta ma impinge sa aflu mai multe despre mine, despre parinti si despre modul in care acestia raspund la furie. El imi da curajul sa schimb si sa o iau de la capat atunci cand lucrurile nu functioneaza. El ma ajuta sa fiu o persoana mai buna pentru ca, bineinteles, imi iubesc fiul.

Aceasta este povestea noastra. Nu exista parti lipsa, doar sansa de a creste dupa ploaie.

De aceea, asadar, scriu despre parenting, pentru ca e ceva cu care ma lupt. In nici un caz nu am reusit, dar continui sa invat. Vreau doar sa stii ca daca ai un copil furios sau agitat... nu esti singura, stiu ca e greu si iti trimit o imbratisare.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Accese furie copii Tantrum copii Comportament negativ copii

Articole recomandate

Citeste si despre