Cat de bine este sa ai un copil conformist?

/ / Modificat: 2018-07-23
Cat de bine este sa ai un copil conformist?

Societatea are un impact urias asupra noastra, lucru vizibil prin hainele pe care le purtam, mancarea consumata, muzica pe care o ascultam si chiar frazele pe care le folosim.

Conformismul social este definit ca fiind tendinta de a renunta la propriile idei si convingeri si de a prelua ideile sustinute de majoritatea dintr-un grup. El poate fi o forma de presiune de grup asupra individului care poate veni de la autoritate, parinti sau chiar colegi. O serie de cercetari au aratat ca inclusiv copiii de trei ani se conformeaza presiunii grupului. De ce avem nevoie de conformism?

Este cunoscut faptul ca suntem animale sociale si datorita nevoii de a socializa si de a fi acceptat in grup, ne conformam normelor sociale. Respingerea sau neacceptarea intr-un grup ne provoaca durere fizica la fel de multa ca atunci cand ne lovim foarte grav. In plus, faptul de a face parte din acel grup ne asigura supravietuirea.

Suntem tentati sa preluam ideile, credintele si obiceiurile grupului caruia ii apartinem si pentru ca in felul acesta ne simtim mai apropiati unii de altii. Mai mult, conformismul permite unui grup sa actioneze ca o unitate coordonata si nu ca un multitudine de indivizi.

Ce e bine si ce e rau in a fi conformist

Exista doua tipuri de conformism: cel informational si cel normativ. Conformismul informational reprezinta influenta pozitiva a grupului de egali. El se manifesta in aceea situatia in care copilul preia o informatie pe care grupul o are si el nu o are. Cumva invata din experienta grupului. De exemplu, copilul afla de la colegi ca un anumit profesor este exigent si ca este de preferat sa aiba mereu tema facuta. Aceasta poate fi o situatie in care acceptarea ideii grupului poate fi de folos.

Conformismul normativ este influenta negativa a grupului. De exemplu, acea situatie in care copilul trebuie sa aiba un anumit tip de telefon, altfel colegii rad de el la scoala.

Cum sa iti feresiti copilul de influenta negativa a grupului

O cercetare recenta a aratat ca in cazul parintilor introverti, copiii tind sa fie mai conformisti. Iar copiii introverti, dar deschisi catre lucrurile noi, tind sa fie atrasi mai degraba de conformismul informational, nu de acela normativ.

Pentru a-ti feri copilul de influenta negativa a grupului invata-l ca mass-media si reclamele incearca sa ii creeze impresia ca are nevoie de anumite lucruri, inutile in realitatre pentru el. Explica-i ce este manipularea si cum este ea folosita pentru a influenta oamenii. De asemenea, invata copilul cum sa refuze si sa spuna nu in fata colegilor sau a prietenilor, cum sa gandeasca critic si sa isi asume deciziile, chiar si atunci cand acestea nu se potrivesc cu ceea ce sustine grupul.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Comportament copii Socializare copii

Articole recomandate

Citeste si despre