Prea multe ganduri, prea epuizante

/ / Modificat: 2023-11-05
Prea multe ganduri, prea epuizante

M-am tot gandit de ce sunt atat de epuizata seara, desi, aparent, nu am facut in timpul zilei atat de multe. E adevarat, am serviciu, vin acasa si trec direct la joaca, mancand contra cronometru. Dar in ultima perioada chiar imi iese sa dorm vreo 7 ore pe noapte. Si tot sunt obosita.

Am realizat ca mintea mea lucreaza non stop. Si daca stau intinsa 10 minute langa fata mea si ne uitam la un film, teoretic ar trebui sa pot sa ma relaxez in perioada aia. Dar nu, creierul spune si analizeaza si planifica. Si nu exista moment de deconectare pana nu adorm seara, facand neaparat ceva pana in ultima fractiune de secunda inainte de a cadea - mangaind un spate mic sau inventand o poveste.

Recent, am citit un articol care facea trimitere la o desenatoare din Franta care ilustra foarte bine ideea gandurilor nestavilite, ce vin ca o avalansa, legate de ce trebuie facut, ce mai e de facut. Conceptul se numeste mental load. Si apoi alte articole pe site-urile de parenting de afara au inceput sa apara, mamele confirma ca incarcatura mentala le epuizeaza.

Incarcatura mentala a femeilor

Ei bine, graficiana crede ca incarcatura mentala este, in mare proportie, la femei. Ele isi ocupa creierul cu tot felul de planuri si de idei. De aceea noi, doamnele, cand ne apucam de o treaba, pana o finalizam, mai presaram nu stiu cate alte trebusoare. Si ne mai gandim la multe altele.

Barbatii isi vad de treaba lor si o urmaresc cu dedicatie de la inceput pana la final. Nu se lasa distrasi ca noi si in niciun caz nu fac planul urmatoarei saptamani in gand, in timp ce pregatesc o salata de rosii. Poate are legatura si cu faptul ca mintea barbatilor este mai focusata, ei, in general, nu prea au atentie distributiva. Eu nu cred ca am reusit sa ii transmit vreodata o informatie sotului meu in timp ce vorbeste la telefon. In schimb eu, in timpul unei conversatii, pot sa citesc si un articol, sa ma gandesc cu ce ma imbrac maine la birou si sa imi mut atentia spre ce vrea sa ma intrebe sotul meu.

Nu o spun cu mandrie. Uneori as vrea sa nu fiu asa. Mereu am zis ca mi-ar placea sa stau la soare, pe un sezlong si sa nu ma gandesc la nimic. Cateodata e prea mult, poti sa simti cum propriile ganduri te obosesc. De cand sunt mama e si mai mult mental load. Incerc sa ma abtin sa nu ii naucesc si pe cei din jur cu miile mele de ganduri. Asa ca duminica dimineata fac un efort sa nu il informez pe sotul meu, inca dinainte de a-si aprinde tigara, ca trebuie sa mergem la cumparaturi, ca e ziua de curatenie si ca plec in parc ceva mai incolo, dupa ce pun o masina de haine la spalat.

Am o fetita cu zulufi de aproape 3 ani, pentru care numele meu e Mami. Pentru sotul meu sunt Dana. Scriu despre viata noastra, despre ce invat si descopar, cu bune si rele, usoare si grele, pe modernmother.ro. Ma gasesti si pe Facebook Modern Mother.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Impartire sarcini partener

Articole recomandate

Citeste si despre