La olita, fara antrenament

/ / Modificat: 2017-08-10
La olita, fara antrenament

Fata mea are 3 ani. Si inca poarta scutec. Si nu ne stresam cu asta. Stiu - am citit multe articole de specialitate, semnate de specialisti de incredere - ca asta e solutia cea mai buna. Simt ca am ales drumul corect.

Faptul ca inca poarta scutec nu implica si ca nu stie sa faca la wc (cu reductor) sau la olita. Stie sa ceara. Stie cum e sa poarte chiloti. Isi da seama ca face pipi sau caca. Poate sa si amane foarte scurt momentul. Doar ca nu vrea de fiecare data. Uneori nu are chef. Nu am nicio problema. Consider ca ce se intampla este normalitatea noastra si mi-e suficient ca ea se simte in siguranta.

Cea mai eficienta metoda pentru antrenamentul la olita

Am citit recent intr-un articol despre cea mai eficienta metoda pentru antrenamentul la olita. Mi-a mers la suflet. Pentru ca articolul era in engleza, sfatul suna asa si se rezuma doar la un cuvant: DON'T. Sau, spunea autoarea, daca preferati un alt singur cuvant: WAIT.

Asa am ales si noi. Fara presiune, fara stres de o parte sau de alta.

Vrei sa faci la olita? Nu. Ok!

Vrei chiloti sau scutec? Scutec. Bine.

Acum, ca e vara, ea alege cum vrea sa stea - dezbracata, cu chiloti sau scutec. Doar ii zic ca daca e fara scutec sa stie sa anunte cand face pipi, ca trebuie sa mearga la olita. Acum vreo luna, o intrebam la doua ore daca nu face pipi, daca nu sta pe olita, ca a baut multa apa etc. Acum deja ma anunta ea si rezista ok pana ajunge la olita. E clar ca e din ce in ce mai pregatita sa renunte de tot la scutec.

Uneori o vad  ca ii e mai comod cu scutecel. Se joaca si deodata ma intreaba:

 -Am scutec?
 -Da!

Si e fericita ca nu trebuie sa isi intrerupa activitatea. Cateodata, cand e cu chiloti, mai are accidente. "Am uitat ca nu am scutec", imi spune. Sau se ia cu joaca si ignora complet semnalele.

Pe afara sau noaptea e inca cu scutec, din start. Nu suntem inca la pasul asta si nici nu vreau sa fortez. Bea multe lichide, cateodata o cana de lapte inainte de culcare, si dimineata scutecul e plin. Pentru afara i-am luat olita portabila, se poate folosi si ca reductor, dar deocamdata sta in stand by, pana va fi pregatita. Ca o paranteza, daca va bate gandul sa luati, va recomand sa gasiti o solutie alternativa la pungile speciale care costa o avere.

Copilul va face la olita cand va fi pregatit

Parerea unanima este ca decizia de a face la olita trebuie sa fie decizia copilului. El are control asupra situatiei, o stie foarte bine si e o ocazie perfecta sa ii aratam ca avem incredere in el, ca ii respectam deciziile. Cu cat trecerea se face dinspre copil, cu atat adaptarea e mai usoara si mai naturala. Fara accidente, fara reprosuri, fara sa se simta rusinat, fara sa se constipe zile la rand, de stres.

Cand o sa ma anunte ca nu mai vrea sa poarte deloc scutec, atunci va fi ziua in care vom renunta la ei. Pana atunci, ne adaptam stilului ei mixt. Si asteptam, cu rabdare, fara nervi, fara stres inutil.

Ieri spalam vasele la bucatarie si ea se juca in camera. Deodata se face liniste complet dinspre zona ei. Ma opresc, ma duc sa vad ce face. Statea pe olita. Nu m-a anuntat ca face pipi, s-a intrerupt singura din joaca. E ok, suntem pe drumul pe care trebuie sa fim.

Am o fetita cu zulufi de 3 ani, pentru care numele meu e Mami. Pentru sotul meu sunt Dana. Scriu despre viata noastra, despre ce invat si descopar, cu bune si rele, usoare si grele, pe modernmother.ro. Ma gasesti si pe Facebook Modern Mother.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Olita copii Cum inveti copilul la olita Folosire olita copii Invatarea la olita

Articole recomandate

Citeste si despre