Frica de nastere si cum se transforma ea intr-o emotie pozitiva

/ / Modificat: 2017-06-20
Frica de nastere si cum se transforma ea intr-o emotie pozitiva

Mi se face pielea de gaina cand ma gandesc la nasterile mele. Si nu, primul lucru care imi vine in minte atunci cand ma intreaba cineva despre acest subiect, nu este durerea, ci emotia. Inca pot sa retraiesc momente de atunci, mai ales primul plans si linistea ca am reusit sa duc pana la capat "misiunea".

Sarcinile nu sunt usoare. Kilogramele in plus, greturile, caldura excesiva, insomnia, balonarea sunt doar cateva dintre momentele grele. Cand insa simti fluturasul pentru prima data, acel micut om din interior ca da din picioruse, iti dai seama ca a meritat fiecare dimineata in care credeai ca nu mai poti.

Multe femei insarcinate se gandesc cu frica la momentul nasterii. Eu cred ca, atunci cand intram in travaliu, primim, nici nu stiu de unde, o putere pe care nu am mai simtit-o niciodata. Tot ce se intampla e unic si la final iti dai seama ca frica a fost degeaba, ca te-ai descurcat grozav.

Avem sansa sa dam viata

Nu putem sti ce ne asteapta atunci cand suntem insarcinate si nu putem programa sa nastem usor sau repede. Riscuri exista oricand si fiecare femeie simte totul diferit. Unele suntem mai panicoase, altele mai relaxate, dar, oricum am fi, putem sa ne bucuram ca avem sansa sa dam viata.

Alegand sa fim insarcinate, alegem de fapt un drum cu sens unic. Ce rost mai are frica? Cred ca putem fructifica timpul facand activitati preferate. Avem nevoie sa ne informam despre ce inseamna nasterea, despre bebelus, alaptare sau cum sa reduci stresul postpartum. Sunt sigura ca informatiile te vor ajuta sa prinzi curaj, sa te simti stapana pe situatie.

Iti spuneam ca am nascut doi copii. Nici nu imi mai amintesc durerea, dar imi amintesc acea piele roz, calda si fina pe care am pupat-o pentru prima data. Am simtit ca sunt cel mai puternic om din Univers. M-am bucurat ca am reusit, am rasuflat usurata.

Am avut o nastere indusa, fara sa stiu ca va fi asa. Am avut epiziotomie la ambele, desi eram convinsa ca eu nu voi avea nevoie. De fapt, sarcina este o poveste cu final neasteptat, cu zane, cu vrajitoare si cu curcubeu colorat. Dar nu o scriem noi, putem doar astepta sa se intample.

Este normal sa iti fie frica, sa te gandesti ca vrei sa fie bine si sa scapi repede. Eu nu am de unde sa stiu cum va fi nasterea ta, insa iti pot spune ca a fi mama e ceva unic. Iar pentru asta merita sa treci prin foc si furtuni. Vei uita ce a fost, iti vei aminti doar luminita de la capatul tunelului si vei zambi de fiecare data cand minunea de langa tine iti va zambi.

Eu sunt Luiza si scriu despre trairile mele de cand sunt mamica si pe blog, deci te astept si acolo: emotiidemamica.ro.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Temeri sarcina Temeri mame

Articole recomandate

Citeste si despre