Schema de vaccinare obligatorie a copiilor in 2016

/ / Modificat: 2017-05-22
Schema de vaccinare obligatorie a copiilor in 2016

Schema vaccinurilor obligatorii la copii in 2016 reprezinta un subiect de interes pentru toti parintii, mai ales ca exista constant modificari in acest sens. Informatii despre intreaga schema de vaccinare, precum si despre afectiunile pe care vaccinurile le previn.

Prin Programul National de Vaccinare copiii sunt vaccinati fata de boli transmisibile cu impact asupra sanatatii individului si a comunitatii, boli considerate prioritati ale sanatatii publice. Vaccinurile sunt administrate conform unei scheme de vaccinare, permanent actualizate, in conformitate cu: recomandarile Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), experienta acumulata, aparitia de vaccinurilor noi, situatia epidemiologica existenta si a bugetului disponibil.

Noutatea in actuala schema de vaccinare este vaccinarea hexavalenta cu trei doze in loc de patru.

Primovaccinarea hexavalenta (poliomielitic, tetanic, pertussis, difteric, haemophilus influenzae B si hepatitic B) se efectueaza cu 2 doze de vaccin hexavalent, la 2 si 4 luni, urmat de un rapel la sapte luni de la cea de-a doua doza, respectiv 11 luni. Copiii care au primit primovaccinare la varstele 2, 4, 6 luni vor efectua rapel a 4-a doza de vaccin hexavalent la minim 6 luni distanta fata de cea de-a treia doza.

Vaccinarea antirujeolica, rubeolica si urliana (ROR) se face la copiii cu varsta de 12 luni, 5 ani. ROR se efectueaza si la varsta de 7 ani, anii 2015 si 2016, pentru recuperarea celei de-a doua doze de vaccin.

schema_vaccinare_2016

Abrevieri:

DTPa = vaccin diftero-tetano-pertussis acelular

VPI = vaccin polio injectabil inactivat

Hep B = vaccin hepatitic B

DTPa-VPI-Hib-Hep B = vaccin diftero-tetano-pertussis acelular -poliomielitic – Haemophilus B -hepatitic B

RRO = vaccin rujeolic – rubeolic – oreillon (MMR = Measles – Mumps – Rubella)

BCG = vaccin de tip Calmette-Guerrin

dT = vaccin diftero-tetanic pentru adulti

Toate vaccinurile utilizate in prezent sunt in seringi preumplute, drept care toate vaccinurile mentionate utilizeaza seringi de unica folosinta.

In actul normativ in vigoare sunt mentionate si vaccinurile recomandate grupurilor de risc, aici fiind inclusa vaccinarea anti-HPV (papiloma virus) pentru prevenirea cancerului de col uterin.

  • Vaccinarea include patru cohorte de nastere, fete din grupa de varsta 11 – 14 ani;
  • Se va face functie de fondurile disponibile, cu o campanie de informare anterioara;
  • Se realizeaza cu acelasi produs vaccinal in vederea respectarii principiului echitatii;
  • Se achizitioneaza in acelasi timp cantitatea corespunzatoare celor 3 doze pentru schema completa de vaccinare anti-HPV;
  • Se realizeaza la solicitarea parintilor/reprezentatilor legali care vor formula o cerere la medicul de familie;
  • Cererile vor fi centralizate si trimestrial se va solicita Directiei de Sanatate Publica numarul de doze de vaccin necesare;
  • Vaccinarea va fi disponibila numai pentru fetele din grupa de varsta 11 – 14 ani, parintii urmand sa decida individual cand anume in acest interval se va face vaccinarea.

Boli pe care vaccinul le previne

Difterie – o infectie cauzata de o bacterie ale carei simptome variaza in gravitate si apar in interval de 2-5 zile dupa expunere. Debuteaza cu durere de gat si febra, iar in cazuri grave o pata gri sau de o culoare similara apare in gat, poate bloca caile respiratorii si creeaza o tuse latratoare precum cea din crup. Gatul poate fi inflamat din cauza nodulilor limfatici; o forma de difterie care implica pielea, ochii sau organele genitale este de asemenea cunoscuta, iar complicatiile presupun miocardita, inflamatia terminatiilor nervoase, probleme renale si de sangerare.

Rujeola – este o infectie extrem de contagioasa ale carei simptome initiale includ febra mare, tuse, rinoree si ochi rosii. La 2-3 zile dupa debutul simptomelor mici pete albe se pot forma in interiorul gurii si apare o iritatie rosie de obicei pe fata si apoi pe restul corpului la 3-5 ziledupa simptome (acestea se dezvolta la 10-12 zile dupa expunere si dureaza 7-10 zile). Complicatiile apar in aproximativ 30% situatii si pot include diaree, orbire, inflamatia creierului si pneumonie.

Tuse convulsiva – o boala bacteriana extrem de contagioasa ale carei simptome initiale sunt similare cu rinoree, febra si tuse usoara. Apoi urmeaza o saptamana de episoade severe de tuse caracterizate de un sunet inalt sau un suspin la respir. Poate dura 10 sau mai multe saptamani si din cauza tusei apare voma, se pot rupe coastele si este resimtita o senzatie de epuizare extrema. La copiii foarte mici se pot observa perioade in care nu mai respira. Durata de timp dintre infectie si aparitia simptomelor este de 7-10 zile. Boala poate aparea si la cei vaccinati, dar simptomele sunt de obicei mai usoare.

Tetanos – infectie caracterizata de spasme musculare, cel mai adesea debuteaza in mandibula si progreseaza si in restul corpului. Acestea dureaza de obicei cateva minute si apar frecvent timp de 3-4 saptamani. Pot fi atat de grave incat se asociaza cu fracturi osoase. Alte simptome pot include: febra, transpiratii, durere de cap, probleme in inghitire, tensiune ridicata si ritm cardiac crescut. Debutul simptomelor apare in general la 3-20 ziledupa infectie; boala poate necesita mai multe luni pentru recuperare completa.

Poliomielita – o boala infectioasa care intr-un procent mic de cazuri se soldeaza cu slabiciune musculara si in consecinta inabilitate de miscare, lucru care se poate intampla in decurs de cateva ore sau zile. Slabiciunea implica cel mai adesea picioarele, mai rar muschii capului, gatului si diafragma. Nu toti cei afectati isi revin complet si un procent din bolnavi pot deceda. O serie de persoane prezinta simptome minore precum febra si durere de gat, eventual durere de cap, intepenire a gatului si dureri in brate si picioare si isi revin in 1-2 saptamani. Pana la 70% din cazuri sunt asimptomatice, iar dupa recuperare poate aparea o slabiciune musculara similara infectiei initiale.

Sursa articol: Televiziunea-medicala.ro

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Legea vaccinarii Schema nationala de vaccinari

Articole recomandate

Citeste si despre