La ce ora trebuie sa se culce copiii, in functie de varsta

/ / Modificat: 2018-10-18
La ce ora trebuie sa se culce copiii, in functie de varsta

Probabil ca somnul copilului este una dintre cele mai mari provocari ale tale ca parinte, dar sa il faci pe cel mic sa mearga la culcare este extrem de important in dezvoltarea corpului si creierului sau.

De cate ore de somn are nevoie un copil depinde de la caz la caz si tine de mai multi factori, incluzand varsta copilului. Desi nu exista reguli stricte privind ora la care un copil ar trebui sa se culce, specialistii recomanda anumite intervale orare pe care le poti folosi ca si ghid de orientare.

Iata ce trebuie sa stii despre somnul copilului tau, inca de la nastere:

Nou-nascutii in prima luna de viata: 15-16 ore de somn pe zi

Un nou-nascut doarme in general intre 15 si 18 ore pe zi, insa in reprize mai scurte, de cate 2 pana la 4 ore. Bebelusii nascuti prematur pot dormi chiar mai mult decat atat, in timp ce bebelusii care au colici pot dormi mai putin. Pentru ca nou nascutul tau inca nu are un ceas biologic intern setat, tiparul sau de somn nu tine cont de ciclul lumina-intuneric, prin urmare somnul nu respecta astfel de reguli. 

Bebelusii cu varsta cuprinsa intre 1 si 4 luni: 14-15 ore de somn pe zi

Incepand cu varsta de 6 saptamani, bebelusul tau va incepe sa se linisteasca si s-ar putea sa incepi sa observi la el un tipar de somn aflat inca in stadiu incipient. Cele mai lungi perioade de somn tin intre 4 si 6 ore si se produc indeosebi in timpul noptii.

Bebelusul cu varsta cuprinsa intre 4 si 12 luni: 14-15 ore de somn pe zi

Desi durata ideala de somn pe zi este de 15 ore, majoritatea bebelusilor pana la varsta de 1 an dorm in medie aproximativ 12 ore. Este foarte important ca in aceasta perioada sa puneti bazele obiceiurilor si ritualurilor legate de ora de culcare, deoarece bebelusul tau este mult mai sociabil acum , iar tiparul sau de somn incepe sa se asemene cu cel al unui adult. Bebelusii dorm in general cam de trei ori in timpul zilei, iar dupa varsta de 6 luni, uneori mai devreme, incep sa doarma pe toata durata noptii.

Stabilirea unui tipar de somn incepe spre finalul acestui interval de varsta, pe masura ce ritmul biologic se maturizeaza. Primul pui de somn din timpul diminetii incepe in jurul orei 9 si tine aproximativ o ora, apoi in jurul ore 14 urmeaza cel de-al doilea pui de somn din timpul zilei, care tine si el o ora sau doua. Ultimul somn din timpul zilei incepe in intervalul orar cuprins intre orele 15-17 si variaza ca si durata. 

Toddlerii intre 1 si 3 ani: 12-14 ore de somn pe zi

Pe masura ce copilul tau inainteaza in varsta, probabil ca nu va mai trage puiul de somn de dimineata si va sari si pe cel de dupa-amiaza tarziu, dormind doar o singura data in timpul zilei, dupa pranz. Desi in general toddlerii au nevoie de 14 ore de somn pe zi, de fapt ei dorm de regula aproximativ 10 ore. Majoritatea copiilor cu varste cuprinse intre 21 si 36 de luni au nevoie de cel putin un pui de somn in timpul zilei, care poate dura intre o ora si trei ore si jumatate.

De obicei la aceasta varsta copiii merg la culcare intre orele 19 si 21  si se trezesc a doua zi dimineata, intre orele 6 si 8.

Copiii cu varste intre 3 si 6 ani: 10-12 ore de somn pe zi

La aceasta varsta, de obicei copiii merg la culcare intre orele 19 si 21 si se trezesc dimineata candva intre 6 si 8, exact asa cum o faceau si cand erau mai mici. La varsta de 3 ani, multi dintre copii inca mai dorm dupa amiaza, insa odata ajunsi la varsta de 5 ani, isi pierd acest obicei. Puiul de somn din timpul zilei devine din ce in ce mai scurt pe masura ce copilul creste.

Copii cu varste intre 7 si 12 ani: 10-11 ore de somn pe zi

La aceasta varsta, copilul tau are activitati scolare, sociale si familiale, iar ora de culcare inainteaza mai mult, in jurul varstei de 12 ani fiind apropiata de ora 21, dar poate fi sim ai devreme, si mai tarziu, media duratei de somn din timpul noptii fiind de aproximativ 9 ore. 

Preadolescentii si adolescentii au nevoie de somn pentru propria lor sanatate si stare de bine, la fel ca atunci cand erau mici, ba chiar unii adolescent au nevoie de o durata de somn mai lunga decat atunci cand erau copii, insa media duratei de somn pentru varstele cuprinse intre 12 si 18 ani este de 8, maxim 9 ore zilnic. 

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Somn Somn bebelus Somn copii Somn copii mici

Articole recomandate

Citeste si despre