De cate ore de somn are nevoie un copil in functie de varsta

/ / Modificat: 2018-07-17
De cate ore de somn are nevoie un copil in functie de varsta

Lipsa somnului poate fi o problema atat pentru adulti cat si pentru copii; in ziua de astazi multi dintre adulti nu se odihnesc suficient, ceea ce poate duce la consecinte serioase in ceea ce priveste sanatatea, incluzand riscul dezvoltarii de afectiuni cronice cum ar fi cele cardiace, atacurile vasculare cerebrale, obezitatea, hipertensiunea, diabetul si depresia.

Specialistii recomanda adultilor cu varste cuprinse intre 18 si 64 de ani sa doarma cel putin 7 ore pe noapte pentru a nu avea probleme de sanatate, iar in cazul copiilor, lipsa somnului poate fi cu atat mai problematica.

Deoarece atat corpul, cat si mintea copilului este inca in crestere, somnul este un element crucial in dezvoltarea armonioasa a oricarui copil. Studiile arata ca atunci cand un copil doarme suficient, acest lucru il ajuta sa se concentreze mai bine la scoala, sa fie mai atent, sa retina informatiile mai usor, somnul de calitate fiind benefic pentru sanatatea sa comportamentala, mentala si fizica.

Atunci cand cei mici nu dorm suficient de mult, corpul lor va lupta mai greu impotriva infectiilor, ceea ce este o problema mai ales in cazul scolarilor care sunt constant expusi racelilor si gripelor contagioase. Lipsa somnului la copii a fost corelata si cu obezitatea si toanele comportamentale si poate afecta abilitatea celui mic de a se concentra si de a fi atent la ce se intampla in jurul sau.

De cat somn au nevoie copiii?

Pentru o sanatate optima, specialistii recomanda durata somnului pentru copii in functie de varsta acestora sa fie dupa cum urmeaza:

  • Pentru nou nascuti si bebelusii de pana la 12 luni sunt recomandate intre 12 si 16 ore de somn pe zi;
  • Pentru copiii cu varste cuprinse intre 1 si 2 ani, se recomanda un total al orelor de somn, incluzand somnul de dupa amiaza, intre 11 si 14 ore pe zi.
  • Pentru copiii de la 3 la 5 ani, incluzand somnul de dupa amiaza, durata totala a somnului trebuie sa fie intre 10 si 13 ore.
  • Pentru copiii cu varste cuprinse intre 6 si 12 ani, orele de somn zilnic trebuie sa fie curinse intre 9 si 12.
  • Pentru copiii cu varste intre 12 si 18 ani, se recomanda ca somnul sa aiba intre 8 si 10 ore.

Rutina

Nu iti face griji daca copilul tau nu se incadreaza exact in aceste recomandari pentru ca poti sa schimbi aceasta situatie, stabilind o rutina zilnica la culcare, care sa il ajute pe cel mic sa adoarma usor si sa se odihneasca suficient; o baie relaxanta inainte de culcare, o poveste de noapte buna, lumina difuza in dormitor, muzica in surdina, toate aceastea te pot ajuta sa creezi o atmosfera relaxanta pentru ca prichindelul sa fie destins si sa adoarma repede si profund.

Nu tine ecrane si monitoare in dormitor

Unul dintre motivele pentru care cei mici nu dorm suficient este faptul ca petrec prea mult timp in fata ecranului, fie ca se uita la televizor, se joaca pe tableta sau schimba mesaje pe telefon cu prietenii lor, ecranele de mici si mari dimensiuni sunt de multe ori vinovate pentru faptul ca adorm tarziu si nu dorm cat ar trebui.

Ajuta-l sa isi gestioneze timpul acordat temelor pentru acasa

Nu este un secret ca noile generatii au mult mai multe teme pentru acasa decat aveai tu in trecut, chiar si cei care sunt in clasele mai mici, asa ca ajuta-ti copilul sa invete sa gestioneze cat mai bine timpul dedicate temelor pentru acasa, sa nu le amane sau sa le lase pentru ultima clipa, astfel incat sa aiba suficient timp pentru a se culca la timp si a se odihni.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Somn copii Somn copii mici Somn copil

Articole recomandate

Citeste si despre