CE este REGRESIA de somn si CUM il AFECTEAZA pe copil?

/ / Modificat: 2020-05-25
CE este REGRESIA de somn si CUM il AFECTEAZA pe copil?

Regresia de somn reprezinta una dintre cele mai dificile provocari pentru orice parinte, care duc la frustrare si epuizare.

Regresiile sunt perioadele de timp in care un bebelus care dormea, de obicei, bine noaptea incepe brusc sa se trezeasca de mai multe ori, adoarme mai greu sau chiar nu reuseste sa mai doarma. Iar parintii nu cunosc motivul acestor schimbari.

Regresiile de somn pot dura de la 2 la 6 saptamani si dupa aceasta perioada de timp, rutinele de somn ale bebelusului revin la normal, aceasta perioada fiind temporara. De aceea, nu trebuie sa te sperii si sa continui cu obiceiurile sanatoase de somn.

De ce apar aceste treziri nocturne la bebelusi

Varstele tipice la care aceste regresii de somn pot aparea sunt la 6 saptamani, 4 luni, 8-10 luni, 12 luni, 18 luni si peste 2 ani.

Dar nu toti copiii trec prin aceste regresii. Cea mai frecventa regresie este cea de la 4 luni.

  • oboseala adunata din timpul zilei;
  • copilul nu are un program de somn ziua si calitatea acestuia este mai redusa;
  • un somn de zi plasat prea tarziu, inspre seara, il influenteaza negativ pe cel de noapte;
  • caldura/frig din mediu in care are loc somnul;
  • disconfort dentar;
  • imposibilitatea de a se intoarce de pe o parte pe alta;
  • zgomote facute de parinti (daca dorm in aceeasi camera) sau venite din alta parte.

Regresii de somn la bebelusi in functie de varsta

Regresie somn de la 6 saptamani

Majoritatea bebelusilor au o crestere rapida la 6 saptamani. Si aceasta crestere poate provoca copilul sa se trezeasca mai des, sa adoarma mai greu si sa fie mult mai infometat.

Regresia de somn de 4 luni

Bebelusul tau care a dormit bine pana acum poate incepe sa se trezeasca continuu, nu poate dormi mai mult de 1 ora, adoarme mai greu, plange si este nervos. Regresia somnului de la 4 luni apare din cauza modificarii ritmului de somn biologic si este diferita de celelalte regresii de somn care se intampla la cateva saptamani si somnul copilului revine la normal.

Regresia de somn de la 8-10 luni

Aceasta regresie apare, de obicei,doarece creirul se dezvolta mult. Copilul incepe sa se tarasca, sa alunece, sa stea in picioare, sa se ridice, sa spuna cuvinte etc. Pe langa reperele de dezvoltare, la multi bebelsi apar si primii dinti.

Regresia de somn de la 12 luni

Semne care iti arata ca bebelusul tau intra in aceasta regresie: incepe sa mearga, este mai nervos si se trezeste constant. Odata ce incepe cu adevarat sa mearga, oboseste mult si consuma mult mai multa energie. Poate crezi ca ii este foame noaptea, dar nu inseamna ca trebuie sa-l hranesti, este de preferat sa-i oferi mai multa mancare in timpul zilei.

Regresia de somn de la 18 luni

La aceasta varsta, regresia poate aparea din cauza danturii, anxietatii de separare. La aceasta varsta invata sa faca singur lucrurile - sa bea apa dintr-o cana, sa ia o lingura etc. Aceasta independenta il poate face sa nu vrea sa se culce sau sa stea in pat. 

Regresia de somn de la 2 ani

Aceasta varsta poate influenta mult somnul copilului. El incepe se deprinda noi abilitati care pot duce la regresia de semn. Invata probabil sa mearga singur la toaleta, se va muta intr-un pat mai mare, poate incepe sa aiba cosmaruri si, cu siguranta, isi va putea exterioriza caracterul sau comportamentul mai provocator.

Poate fi prevenita regresia de somn?

Regresia de somn poate fi prevenita daca, in perioada de 2-4 luni de viata, copilul isi dezvolta asocieri de somn pozitive. Studiile arata ca il poti ajuta pe cel mic sa-si dezvolte o zona de confort care sa-i permita sa adoarma si sa se trezeasca in acelasi loc, pentru a trece fara probleme la urmatorul ciclul de somn. Trebuie doar sa pui copilul de pana la 4 luni semiadormit/treaz in pat pentru ca acesta sa adoarma singur (nu este vorba de sleep training, ci de oportunitatea de a-l pune jos sa adoarma fara ajutor). Mai mult, nu trebuie sa raspunzi instant atunci cand se trezeste si sa astepti sa vezi daca reuseste sa treaca singur la urmatorul ciclu de somn. Este normal sa se trezeasca in timpul noptii, caci si adultii, o fac, numai ca diferenta apare la trecerea de la un ciclu de somn la altul, singur sau cu ajutor.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Regresia de somn Regresia somn copii

Articole recomandate

Citeste si despre