Cum sa previi sindromul mortii subite la bebelusi

/ / Modificat: 2013-08-21
Cum sa previi sindromul mortii subite la bebelusi

Sindromul mortii subite la sugari (SMSS) este o conditie medicala controversata, care apare brusc si careia medicii nu reusesc sa-i depisteze cauzele exacte, ceea ce accentueaza spaima si anxietatea parintilor care au bebelusi. Cu toate acestea, exista cativa factori de risc care influenteaza declansarea lui si pe care este bine ca fiecare parinte sa ii evite in ingrijirea bebelusului, astfel incat sa-si protejeze copilul de o moarte absurda si "incorecta".

Sindromul mortii subite la sugari, ce este si cand apare?

Sindromul mortii subite se caracterizeaza printr-un deces brusc al copilului sanatos, sub varsta de 1 an. Decesul survine in timpul somnului, in patut. Nu exista semnale ori simptome care sa anunte producerea acestui eveniment medical misterios, de aceea, moartea bebelusului ia prin surprindere si socheaza parintii.

Sindromul nu este considerat o boala in sine, ci mai degraba un diagnostic sau o moarte inexplixabila a sugarului. Atunci cand medicii nu reusesc sa stabileasca cauza exacta a decesului, in urma investigatiilor complexe, iau adesea in calcul sindromul subit. Este cauza celor mai multe decese inregistrate in randul bebelusilor sub 1 an.

Sindromul mortii subite la sugar mai poate fi identificat si recunoscut si sub numele de moarte infantila neasteptata sau moarte in patut.

Metode de prevenire a sindromului mortii subite la bebelusi

  Desi nu exista cauze ale mortii neasteptate a bebelusului in timpul somnului, iar unii medicii contrazic chiar si teoriile conform carora ar putea fi prevenita, exista totusi o lista de factori de risc care sporesc riscul declansarii sindromului.

Pornind de la aceasta lista de factori si trecand prin studii complexe si cercetari amanuntite, specialistii au identificat o serie de masuri de prevenire pe care o pot adopta parintii, pentru a feri bebelusii de aceasta conditie medicala inspaimantatoare.

Dormitul pe spate

Culcarea bebelusului pe spate, cel putin pana la varsta de 1 an, reprezinta prima si cea mai importanta masura de prevenire a sindromului mortii subite. Este regula de aur in ceea ce priveste somnul sugarilor, intrucat se pare ca adormirea bebelusului pe burtica creste riscul de sufocare si deces.

In urma promovarii acestei masuri simple de prevenire, medicii au inregistrat cu aproape 50% mai putine decese cauzate de sindrom.  

Suzeta

Suzeta pare sa fie mai mult decat un accesoriu care calmeaza rapid bebelusul din plans si il ajuta sa adoarma mai usor. Potrivit specialistilor, joaca un rol important in reducerea riscului de aparitie a mortii infantile neasteptate.

Desi nu elimina complet riscul, folosirea suzetei in timpul somnului ar oferi o oarecare protectie impotriva acestei conditii care pandeste sanatatea si viata bebelusului, pana la varsta de 1 an.

Culcarea copilului direct pe saltea

Scoate din patut jucariile, paturica, dar mai ales pernele, intrucat sunt factori de risc pentru moartea nesteptata a bebelusului, in timpul somnului. Potrivit medicilor, bebelusul se poate sufoca si chiar strangula in aceste accesorii.

Cel mai indicat este sa culci copilul pe spate, direct pe saltea, fara alte lucruri prin preajma lui. Este recomandat ca salteaua pe care doarme sa fie cat mai tare sau ferma.  

Imunizarea bebelusului

Potrivit specialistilor, bebelusii vaccinati sunt mai protejati de sindromul mortii subite decat cei care nu respecta schema de imunizare obligatorie pentru copii. Nu exista un vaccin special contra SMSS, dar se pare ca administrarea vaccinurilor specifice copilariei ar crea un scut impotriva acestei morti infantile neasteptate, ceea ce a determinat medicii sa includa schema de imunizare printre metodele de prevenire a acesteia.  

Evitarea expunerii sugarului la fumul de tigara

Atat fumatul in timpul sarcinii, cat si expunerea bebelusului la fumul de tigara dupa nastere reprezinta factori de risc pentru declansarea sindromului mortii subite. Fumatul pasiv afecteaza in special prematurii nascuti din mame care au avut acest viciu in timpul sarcinii. Insa nici bebelusii nascuti la termen, din mame care nu au fumat, nu sunt exclusi riscului, daca sunt expusi fumului de tigara.

Tinerea copilului in incaperi cu fum dens de tigara determina aparitia hipoxiei (lipsa oxigenarii creierului) si hipercarbiei (excesul de dioxid de carbon), factori care cresc riscul decesului sugarilor in urma sindromului subit.

Alaptarea bebelusului

Specialistii au descoperit ca alaptarea bebelusului scade cu 50% riscul sindromului mortii subite. Laptele matern are un efect protector puternic asupra organismului bebelusului. Anticorpii unici primiti de la mama, prin intermediul alaptarii, protejeaza sugarul de boli grave, printre care si de afectiunile respiratorii care ar putea conduce la moartea neasteptata a copilului, in somn.

Evitarea dormitului in acelasi pat cu bebelusul

Sa dormi cu bebelusul langa tine este o experienta unica si minunata, insa ridica o multime de riscuri asupra sanatatii si chiar vietii copilului. Specialistii au descoperit ca bebelusii care dorm in acelasi pat cu parintii sunt supusi mai multor pericole care atenteaza la viata lor: sufocare accidentala, cadere din pat etc.

Supravegherea atenta a copilului

Una dintre cele mai importante masuri de prevenire a sindromului mortii subite la sugari, dar si a celor mai frecvente pericole care atenteaza la viata acestora, este supravegherea atenta. Fii cu ochii pe bebelusul tau ziua, cand doarme in patut, cosulet sau carucior, pentru a te asigura ca nu se sufoca cu vreun accesoriu de pe langa el.

Din cand in cand, mai arunca un ochi la el si in timpul noptii si verifica daca respira. Este firesc ca parintii sa testeze respiratia bebelusului, pe parcursul noptii, in special in primele luni de viata, cand riscul SMSS este foarte mare.  

Mai cunosti si alte masuri de prevenire a sindromului mortii subite la sugari? Ajuta-ne sa completam lista si sa oferim un sprijin parintilor mai putin experimentati, in sectiunea de comentarii de mai jos, pentru a asigura protectia si siguranta copilului la varsta de bebelus!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Sindromul mortii subite sugari

Articole recomandate

Citeste si despre