Ce se intampla daca nu te speli pe maini dupa ce schimbi scutecul bebelusului

/ / Modificat: 2018-05-07
Ce se intampla daca nu te speli pe maini dupa ce schimbi scutecul bebelusului

Parintii bebelusilor trebuie sa respecte o serie de cerinte in ceea ce priveste igiena, iar acest lucru nu este usor cand vine vorba de tot felul de lichide si mancaruri varsate si de o multime de scutece ce trebuie schimbate constant.

Cel mai adesea, cei care sufera de o usoara germofobie isi iau o serie de precautii exagerate atunci cand au de-a face cu un mediu care nu este tocmai curat.

Atunci cand vorbim de bebelusi insa, schimbatul scutecelor reprezinta una dintre acele ocazii cand este mai bine sa fii precaut cu igiena.

Suntem expusi la un numar mare de germeni, in fiecare zi

De la strangerea de mana pana la atinsul unei clante, mainile noastre sunt expuse unui numar mare de germeni, in fiecare zi. Uneori, anumite microorganisme care tind sa se acumuleze au rolul de a ne avertiza corpul cu privire la factori care ne-ar putea dauna. Dar microbi cum sunt E.coli, stafilococul auriu, virusii si infectiile ce se gasesc in spatii (sau persoane) murdare pot fi cauza infectarii corpurilor noastre.

Astfel de microbi sunt prezenti pe palmele noastre, pe care le folosim atunci cand mancam sau cand bem. In zone foarte contaminate, asa cum sunt baile, bacteriile se multiplica. Prin urmare, schimbatul scutecelor prezinta un risc la fel de mare si necesita o atentie sporita din punct de vedere al igienei.

Ce spun expertii

Doctorii sustin ca astfel de bacterii daunatoare sunt foarte persistente si ca ele pot sa migreze dintr-o zona in alta in interiorul casei, in anumite situatii supravietuind chiar si cateva zile si putand cauza infectii periculoase atat pentru tine, cat si pentru bebelusul tau.

Orice expunere la un mediu infectios, urmata de utilizarea mainilor in jurul gurii, a ochilor sau a urechilor, prezinta un risc crescut de contaminare; in cazul bebelusilor, acest lucru este cu atat mai periculos, pentru ca germenii sunt mai predispusi la a fi transmisi pe cale orala. Pentru ca bebelusii misuna mai peste tot, ei pot atinge din intamplare suprafete contaminate, devenind astfel mai susceptibili la infectii.

Fara a lua masuri de prevenire adecvate expunerii la astfel de riscuri, aceste organisme ajung in stomacul celor mici, cauzand diaree si voma sau infectii pulmonare care pot duce la raceli si tuse; exista insa posibilitatea de a evita astfel de probleme, printr-o igiena corespunzatoare a mainilor.

Dezinfectant pentru maini sau sapun? 

Desi multi dintre noi sunt tentati sa foloseasca dezinfectant pentru maini, potrivit spuselor doamnei Dr. Rachel Orscheln, expert in boli infectioase pediatrice, spalatul mainilor cu apa si sapun este cel mai eficient mod de a reduce numarul de germeni de pe maini.

Asta insa ar putea fi o problema atunci cand schimbi scutecele bebelusilor, una din actiunile care nu se termina niciodata atunci cand ai un copil mic in casa, prin urmare iti va fi de folos daca ai la indemana si un gel de dezinfectare anti-microbi, special pentru aceste ocazii.

Atunci cand te speli pe maini este important sa nu te grabesti; asigura-te ca sapunul face suficienta spuna si ca te clatesti dupa 30 de secunde de spalat. Sapunurile sunt foarte eficiente atunci cand vorbim de maini uleioase sau umede. Este intotdeauna mai bine sa folosesti sapun si nu un gel de dezinfectare care nu este la fel de eficient in inlaturarea umezelii si a microbilor.

Pentru sanatatea bebelusului tau cel mai bine este sa ai la indemana atat un dezinfectant cat si un sapun cu calitati antimicrobiene, pe care sa le utilizezi de fiecare data cand schimbi scutecul celui mic.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Scutece Bebelusi Igiena copii

Articole recomandate

Citeste si despre