Perimetrul cranian la nou-nascuti

Intrebare:

- Baietelul meu de 3 saptamani are fontanela din fat foarte mica (5 mm); doamna doctor mi-a spus sa nu-i mai dam Vigantol, si o sa-i masuram circumferinta capului la fiecare luna. E o problema grava? Multumesc anticipat.

Raspuns:

La nivelul craniului, fontanela anterioara, care la nastere are dimensiunea normala de 2,5/5 se va micsora, pentru a se inchide intre 9-18 luni.

Fontanela posterioara poate sa fie inchisa la nastere sau, daca exista, se va inchide in primele 3-4 saptamani.

Perimetrul cranian este un parametru de apreciat atunci cind se face bilantul cresterii si dezvoltarii somatice.

El se masoara cu panglica metrica la nivelul boselor frontale si al protuberantei occipitale. Perimetrul cranian la nastere este in medie de 35 de cm la nou-nascutii la termen normal. Ritmul cresterii perimetrului cranian in primul an de viata este urmatorul:


 • 2 cm in primul trimestru;

 • cate 3 cm in trimestrele II, III,IV.

  Perimetrul cranian este de 45-46c

  m la 1 an, 48cm la 3 ani, 50cm la 5 ani si 55cm la 15 ani.

  Evolutia perimetrului cranian in primii ani de viata este paralela cu dezvoltarea continutului cutiei craniene-creierul. Din aceasta cauza, urmarirea evolutiei acestuia in primul an de viata este obligatorie.

  Paralel cu urmarirea perimetrului cranian este necesara urmarirea evolutiei fontanelelor si a suturilor, la nivelul acestor zone realizandu-se cresterea oaselor craniene.

  In ceea ce priveste cazul dumneavoastra, medicul de familie v-a intrerupt administrarea Vigantolului, pentru a nu grabi inchiderea fontanelei, necesara pentru expansionarea cutiei craniene o data cu continutul ei – creierul.

  Nu trebuie sa va ingrijorati ci doar sa ii faceti masuratorile lunare, pentru a surprinde la timp eventualele modificari – microcefalie (nu este intotdeauna patologica) care trebuie insotite, atunci cind apar de investigatii suplimentare de evaluare psihomotorie.


 • Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

  Taguri

  Dr. Dana Paduraru

  Chirurgie pediatrica

  Citeste si despre

  Articole de la parteneri

  Aplicatii pentru copii

  DESCARCA
  DESCARCA

  Inainte sa pleci,

  Poti gasi informatii utile si in materialele urmatoare:  Urmareste-ne si primeste cele mai noi informatii pentru tine si copilul tau!

  Trimite articolul catre prietenii tai

  Poti baga cate mailuri vrei tu separate prin spatiu!

  Trimite mesajul