Milium facial (miliaria sebacee) la nou-nascuti

/ / Modificat: 2011-03-25
Milium facial (miliaria sebacee) la nou-nascuti

Milium facial, cunoscut si sub numele de miliaria sebacee la nou nascuti, reprezinta niste chisturi micute, de marimea unui ac, care apar la nivelul pielii copilului in primele zile dupa nastere, cauzate de retentia de sebacee. In mod obisnuit, acestea dispar de la sine si nu necesita tratament.

Care sunt cauzele?

Pielea nou-nascutilor este extrem de sensibila. Ea nu este functionala si nici dezvoltata in totalitate la momentul nasterii. Exista cateva particularitati specifice care apar la nivelul acesteia imediat dupa nasterea copilului. Acestea ajuta fie la adaptarea ei la noul mediu, fie o protejeaza de factori externi, ca de exemplu de frig.

In viata intrauterina hormonii transmisi de mama fatului, intraplacentar, induc o hiperplazie (crestere exagerata) a glandelor sebacee in primele zile de viata ale copilului. Este vorba de asa-numita criza genitala (hormonala) care apare in primele 3-6 zile dupa nastere la bebelusi, indiferent de sex. Miliumul facial este considerat o manifestare a acestei crize.

Unde apar?

Glandele sebacee ale nou-nascutului sunt destul de bine dezvoltate inca de la nastere, mai ales la nivelul nasului si barbiei. Ele mai pot aparea si pe obraji si frunte.

Poti observa aparitia unor chisturi/papule extrem de mici (ca un varf de ac) pe nasul si barbia nou-nascutului. Culoarea acestora este alb-galbuie. Acestea reprezinta miliaria sebacee sau milium facial si sunt cauzate de retentia de sebum.

Cum se trateaza?

Aceste mici elemente punctiforme nu necesita nicio conduita terapeutica. Aparitia lor este temporara. Pustulele dispar de la sine dupa cateva zile. Disparitia poate fi brusca.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Nou nascuti

Articole recomandate

Citeste si despre