Cefalhematomul si bosa serosanguina

/ / Modificat: 2011-03-25
Cefalhematomul si bosa serosanguina

Cefalhematomul si bosa serosanguina sunt afectiuni medicale care apar la nou nascuti in nasterile mai dificile. Ele sunt localizate la nivelul craniului, dar nu sunt considerate urgente medicale si nici riscuri pentru sanatatea micutului. Sunt afectiuni care nu necesita un tratament anume pentru ca se retrag de la sine.

Cefalhematomul

Cefalhematomul reprezinta o acumulare de sange aparuta sub scalp la nou nascutii extrasi cu forcepsul sau prin extractia vacuum in momentul nasterii. Si alti copii care sufera diverse presiuni in canalul de nastere pot manifesta de aceasta afectiune.

Cefalhematoamele sunt ca niste umflaturi care apar pe partile laterale ale craniului (uni sau bilateral). Acestea se formeaza din cauza spargerii unor vase de sange aflate intre calota osoasa si scalp. In cele mai multe cazuri apare unilateral, doar pe o parte a capului.

Nu constituie urgente medicale si nici nu pun in vreun fel in pericol sanatatea fatului. Ele se resorb in mod normal de la sine cam in 2 saptamani. Uneori pot disparea si in mai putin de 1 saptamana, alteori evolutia este mai lenta si poate dura si 1 luna.

Atunci cand se resoarbe cefalhematomul si sangele aferent, se poate produce bilirubina care se elibereaza in fluxul sanguin. In unele cazuri, aceasta poate avea efecte adverse, producand icterul nou-nascutilor.

Daca resorbtia nu este completa in decurs de 1 luna sau mai mult poate aparea deformarea permanenta a craniului. De asemenea, in cazurile in care problema apare bilateral, in ambele parti ale capului, sunt necesare mai multe investigatii pentru a se elimina riscul unei fracturi osoase la nivelul boltii craniene.

Bosa serosanguina

Bosa serosanguina se aseamana foarte mult cu cefalohematomul, fiind tot o umflatura (edem) cauzat de o acumulare de sange la nivelul capului copilului. Aceasta problema apare tot in urma unor nasteri dificile, laborioase, in care copilul este supus unor presiuni ale oaselor bazinului mamei la momentul nasterii.

Si in cazul in care nasterea este mai complicata si este necesara interventia prin forceps sau vacuum poate aparea acest edem subcutanat al pielii capului.

Spre deosebire de cefalhematom care apare cam in 24 de ore de la nastere, bosa serosanguina este prezenta inca de la nastere, dar se resoarbe mult mai repede, chiar si in cateva ore sau in cateva zile.

Nici aceasta afectiune specifica nou-nascutilor nu necesita un tratament anume, pentru ca se retrage de la sine.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre