Ce ar trebui sa BEA un copil cu varsta sub cinci ani

/ / Modificat: 2020-04-02
Ce ar trebui sa BEA un copil cu varsta sub cinci ani

Dieta in timpul copilariei timpurii joaca un rol fundamental in dezvoltarea micutului si in prevenirea aparitiei mai multor boli, precum obezitatea, diabetul si cariile dentare. In plus, aceasta pune bazele modelelor alimentare ale copilului de-a lungul vietii, deoarece influenteaza calitatea dietei sale la varsta adulta.

 

Este important sa se stabileasca repere alimentare sanatoase inca din primele luni, acordand o atentie speciala bauturilor consumate de copii in aceasta etapa. In aceasta privinta, experti de la Academia de Nutritie si Dietetica, Academia Americana de Pediatrie, Academia Americana de Medicina Dentara Pediatrica si Asociatia Americana a Inimilor explica ce bauturi ar trebui sa consume un copil, in functie de vasta.

Bauturi recomandate copilului in functie de varsta

Bebelus de la 0 la 6 luni

La aceasta varsta, bautura esentiala este laptele matern, deoarece ii ofera bebelusului toti nutrientii de care are nevoie pentru a creste sanatos si puternic, hidratandu-l foarte bine. In cazurile in care alaptarea nu este posibila, poate fi introdus laptele cu formula. In aceasta etapa se recomanda evitarea oricarei alte bauturi, inclusiv a apei.

Bebelus de la 6-12 luni

In aceasta perioada se recomanda sa pariezi tot pe laptele matern sau formula, ca aliment de baza. Dar poate fi introdusa si apa, intre 100 si 200 grame pe zi, de preferinta impreuna cu alimente solide pentru a le mentine bine hidratate si pentru a ajuta la digestie.

Introducerea laptelui pasteurizat nu este recomandata, deoarece creste riscul bebelusului de sangerare intestinala a tractului digestiv si nici nu satisface necesitatile sale nutritive in aceasta etapa. De asemenea, nici laptele vegetal si sucurile naturale nu sunt recomandate din cauza continutului ridicat de zahar, ceea ce creste riscul obezitatii copilului.

Copil intre 1-2 ani

Intre 12 si 24 de luni, expertii recomanda consumul zilnic de la o cana pana la patru cani de apa, pentru a mentine copilul bine hidratat, desi trebuie mentionat ca aceasta cantitate poate varia in functie de clima, dieta si nivelul activitatii micutului. De asemenea, este recomandata introducerea a doua sau trei cani de lapte pasteurizat fara aroma si de preferinta sarac in grasimi, deoarece este o sursa importanta de calciu, fosfor si vitaminele A, D si complexul B.

Se recomanda consumul limitat de sucuri de fructe 100% naturale la aproximativ jumatate de cana pe zi, dar poti alege fructul intreg. Sucurile cresc riscul de carii dentare si diabet zaharat din copilarie. In aceasta perioada este de evitat laptele aromatizat si formulele de crestere, bauturile zaharoase, cum ar fi cele racoritoare si laptele vegetal, daca nu sunt indicate de medic sau de o dieta de intoleranta sau vegana.

Copil intre 2-5 ani

Intre 2 si 5 ani, este recomandat consumul de o cana pana la patru cani cu apa, pe zi, cantitate  care poate varia in functie de anotimp si de activitatile desfasurate de copil. De asemenea, expertii recomanda si doua cani de lapte pasteurizat fara aroma, de preferinta sarac in grasimi, deoarece este o sursa importanta de energie si ofera o cantitate mare de proteine.

La aceasta varsta, ramane restrictia pentru consumul de suc de fructe 100% natural la o jumatate de cana pe zi, recomandate fiind fructele intregi, deoarece sunt mai bogate in fibre si ofera mai putine zaharuri si calorii.  Se recomanda si evitarea consumului de bauturi zaharoase, care cresc riscul de obezitate si boli cronice, precum laptele aromatizat, formule de crestere, lapte vegetal si bauturi pe baza de cafeina. Efectele pot cauza probleme de sanatate pe termen lung la copii.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Bauturi Varsta

Articole recomandate

Citeste si despre