Candidoza orala la nou-nascuti

Intrebare:

- Baietelul meu in varsta de 2 saptamani are pe limba ceva albicios. Este normal? Daca nu este normal ce reprezinta si cum se poate trata?

Raspuns: 

Candidoza orala este o infectie a mucoasei bucale produse de o ciuperca numita Candida albicans. Apare destul de frecvent in perioada neonatala, contaminarea facandu-se in timpul travaliului.

La sugari si copii mari, este favorizata de deficiente nutritionale, imunodeficiente si distrugerea florei bacteriene locale prin tratamente indelungate cu antibiotice administrate pe cale orala.

Mucoasa bucala este acoperita cu un depozit albicios, usor aderent, comparat cu „laptele coagulat”, putand exista un disconfort local care poate antrena dificultati in alimentatie. De cele mai multe ori, pentru diagnostic este suficienta examinarea clinica locala.


Desi nu se utilizeaza in practica, diagnosticul clinic poate fi confirmat prin examen microscopic direct si cultura (pe medii de cultura speciale) din depozitul raclat de pe mucoasa.De obicei candidoza orala este autolimitanta dar se impune o atentie deosebita la igiena bucala si tratamentul unor eventuale boli debilitate subiacente, care pot favoriza si intretine infectiile micotice.

Tratamentul local consta in aplicarea unor solutii cu efect antifungic (Stamicin, Amphotericina B, violet de gentiana etc.).

Consultati medicul de familie (sau pediatrul) pentru a va confirma daca este vorba despre candidoza orala si pentru a primi recomandarile terapeutice corespunzatoare .


Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri

Dr. Alina Pop-Began

Medic anestezie si terapie intensiva

Citeste si despre

Articole de la parteneri

Aplicatii pentru copii

DESCARCA
DESCARCA

Inainte sa pleci,

Poti gasi informatii utile si in materialele urmatoare:Urmareste-ne si primeste cele mai noi informatii pentru tine si copilul tau!

Trimite articolul catre prietenii tai

Poti baga cate mailuri vrei tu separate prin spatiu!

Trimite mesajul