5 SEMNE care iti arata ca bebelusului tau ii este frig

/ / Modificat: 2019-11-27
5 SEMNE care iti arata ca bebelusului tau ii este frig

Cel mai greu pentru un proaspat parinte este sa-si dea seama de nevoile micutului sau, deoarece acesta nu este capabil sa spuna ce il deranjeaza.  Asa ca parintii trebuie sa priceapa cand ii este foame, cand este obosit sau cand ii este frig sau cald. Unele semne sunt mai greu de interpretat, cum ar fi acela ca bebelusului ii este frig.

Bebelusii nu au capacitatea de a-si regla temperatura corpului precum adultii, potrivit InfantCPR. Corpurile lor pierd caldura prin suprafete neprotejate, cum ar fi capul, mainile sau picioarele - ceea ce poarta numele de "caldura radiata," potrivit Clinicii Mayo. In mod similar, daca micutii nu sunt imbracati mai gros sau stau intr-o camera foarte rece, le este foarte frig si, in cazuri rare, se confrunta cu hipotermie, o adevarata amenintare.

Chiar si in lunile mai calduroase, este important sa monitorizezi temperatura bebelusului pentru a te asigura ca se simte confortabil termic, in special in interior. In lunile cele mai reci, va trebui sa fii atenta la temperatura lor exterioara, precum si la cea interioara.

Temperatura optima din camera bebelusului (indiferent de cat de rece sau cald este afara) trebuie sa fie cuprinsa intre 19 si 20 de grade, potrivit site-ului Baby Sleep. 

"Amintiti-va ca temperatura de la termostatul de pe hol nu corespunde intotdeauna cu temperatura din dormitoare, asa ca asigurati-va ca temperatura din dormitor se potriveste cu cea pe care o arata termostatul," a spus dr. Daniel Ganjian, medic pediatru la Centrul de Sanatate Providence Saint John din Santa Monica, California.

Oricat de coplesitor poate parea ca trebuie sa inveti toate semnele pe care ti le da bebelusul tau, in timp, totul va fi floare la ureche.

Cum iti dai seama daca copilului ii este frig

1. Mainile si picioarele lui sunt reci

Desi acestea sunt, in general, un indicator slab al temperaturii bebelusului, caldura se pierde rapid prin maini si picioare si sunt adesea cele mai expuse. Picioarele si mainile micutului ar trebui sa fie calde la fel ca restul corpului. Daca mainile sau picioarele sunt reci, mai imbraca-l cu un strat de haine, pentru a fi in siguranta. 

"Copilului tau ii este prea frig daca vezi ca extremitatile sale (maini si picioare) sunt reci la atingere. Acelasi lucru va indica si partea din spate a gatului", potrivit dr. Gina Posner, de la MemorialCare Orange Coast Medical Center din Fountain Valley, California.

2. Piele palida

In cazul in care micutului tau ii este frig, ar putea avea o piele mai palida decat in mod normal, potrivit Raising Children. Dar daca acest lucru este insotit de inactivitate si este letargic, ar putea fi semne de hipotermie. Daca se intampla acest lucru, dr. Posner recomanda:

"Incalziti-l incet, infasurati-l in paturi sau chiar puteti face contactul piele pe piele, inveliti. De asemenea, ii mai poti pune o caciula, deoarece bebelusii pierd multa caldura prin zona capului. Dar cand ii este prea frig, inseamna ca are o infectie (mai ales daca nu sunteti intr-un mediu deosebit de rece). In acest caz, duceti-l la spital sau la medic."

3. Se agita, desi pare ca nu are motive 

Cand incepe sa-i fie frig, micutul tau ar putea deveni agitat. Daca se intampla acest lucru, imbraca-l mai gros, iar copilul se va simti mai confortabil.

"Le spun parintilor sa le dea copiilor o haina in plus decat ceea ce poarta. Asadar, daca este imbracat cu o camasa cu maneca lunga si pantaloni, atunci ar putea avea nevoie de un hanorac pe deasupra," spune dr. Daniel Ganjian.

4. Incepe sa stranute

"Cand copilul tau incepe sa stranute, de obicei este un semn ca ii este frig. Acest lucru se datoreaza unui raspuns legat de hipotalamus, o parte a creierului care controleaza temperatura in organism. De aceea, uneori, bebelusii stranuta atunci cand sunt schimbati. Este foarte normal si nu are legatura cu raceala," potrivit dr.Ganjian.

5. Este letargic

Unul dintre semnele cele mai periculoase care iti arata ca bebelusului tau ii este frig este atunci cand sta foarte linistit si este letargic. Acestea sunt semne de hipotermie la sugari, care nu ar trebui ignorate, deoarece corpul lui nu se poate incalzi corect in acel moment, potrivit Medicine Net.

"Cand copilul tau devine linistit si nu se misca prea mult, poate insemna ca ii este foarte frig. Luati-l in casa si lasati-l sa stea piele pe piele pe corpul dumneavoastra, infasurati intr-o patura," spune Ganjian.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Semne

Articole recomandate

Citeste si despre