Ce scaun auto ar trebui sa aleg pentru copilul meu

/ / Modificat: 2022-11-22
Ce scaun auto ar trebui sa aleg pentru copilul meu

La fiecare 8 minute un copil moare intr-un accident rutier, in lume, iar Romania este pe primul loc in Uniunea Europeana la numarul copiilor morti si raniti grav in acest fel. Montarea unui scaun auto potrivit in autoturism face, la propriu, diferenta dintre viata si moarte, asa ca e firesc sa ne intrebam cum alegem atunci cand facem o asemenea achizitie.

Ce trebuie sa stii inainte sa cumperi un scaun auto

In funcţie de sistemul de prindere in masina exista 2 mari categorii de scaune auto: cele care pot fi fixate cu ajutorul centurilor de siguranta ale autoturismului si cele care se fixeaza cu sistemul ISOFIX, in cazul vehiculelor dotate cu acest sistem de prindere.

Scoica auto trebuie montata intotdeauna, fara exceptie, cu spatele la sensul de mers, indiferent de sistemul de prindere de care beneficiaza, centuri sau ISOFIX.

Ce scaun auto ar trebui sa alegi in functie de varsta, greutatea si inaltimea copilului

Scaunele auto sunt construite, conform standardelor europene, pentru 5 mari categorii de greutate:

  • Grupa 0 – pentru bebeluşi intre 0 şi 10 kilograme, se folosesc in general pana la varsta de 6 luni;

  • Grupa 0+ - pentru bebeluşi de pana la 13 kilograme, se folosesc de la naştere pana la varsta de 12-15 luni;

  • Grupa 1 – pentru bebeluşi şi copii intre 9 şi 18 kilograme, se folosesc de la 6 luni pana la aproximativ 4 ani;

  • Grupa 2 – pentru copii cu o greutate de 15-25 de kilograme, se folosesc pentru varste cuprinse intre 3 şi 8 ani;

  • Grupa 3 – pentru copii cu greutate cuprinsa intre 22 şi 36 de kilograme, cu varste intre 6 şi 12 ani.

Studiile au scos la iveala faptul ca bebeluşii cu varste de sub 4 saptamani nu ar trebui ţinuţi in scaune auto mai mult de 30 de minute din cauza riscului de a prezenta tulburari de respiraţie. Cei mai expuşi sunt bebeluşii nascuţi prematur sau cu greutate mica la naştere, iar recomandarile pentru aceştia sunt legate de utilizarea scaunelor din grupa 0. 

Pentru ceilalţi bebeluşi se poate opta fara griji pentru un scaun auto din grupa 0+, obligatoriu montat cu spatele la direcţia de mers. Mulţi parinţi aleg scaunele auto din grupe combinate care, datorita evoluţiei din domeniu din ultimii ani, ofera siguranţa şi confortul dorite, dar şi posibilitatea de a utiliza produsul pentru mai multa vreme.

Atunci cand cumparaţi un scaun auto este esenţial sa va asiguraţi ca se şi potriveşte in maşina pe care o utilizaţi. De exemplu, autoturismul trebuie sa fie dotat cu sistemul pentru ISOFIX daca optaţi pentru acest tip de produs, caci altfel scaunul va deveni inutil. Fiţi atenţi şi ca scaunul sa aiba huse detaşabile şi lavabile, verificaţi durata de viaţa estimata a acestuia. Nu utilizaţi un scaun auto la mana a doua pentru ca nu aveţi siguranţa ca nu a fost implicat in vreun accident rutier. Alegeti din gama larga de scaune auto disponibile in magazinul online smyk.ro

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Scaun auto copii Siguranta bebelus

Articole recomandate

Citeste si despre