De ce ar trebui sa ii dai bebelusului lapte cu cana, in loc de biberon?

/ / Modificat: 2017-12-11
De ce ar trebui sa ii dai bebelusului lapte cu cana, in loc de biberon?

Alaptarea este cel mai bun mod sa iti hranesti bebelusul, pana la varsta de sase luni. Insa exista situatii in care mamele nu pot alapta si atunci este nevoie de metode alternative. Bebelusul poate sa fie hranit cu cana, ca o metoda alternativa, daca mama nu poate sa alapteze, in loc sa se foloseasca biberonul sau alte metode.

Este important ca bebelusul sa aiba o pozitie adecvata si sa il lasi pe el sa ia laptele din cana, laptele trebuie sa ii atinga doar buzele, nu trebuie, sub nicio forma, sa ii torni laptele pe gurita. Organizatia Mondiala a Sanatatii considera hrainrea bebelusului cu cana ca fiind o metoda sigura. Lapte cu cana pot primi si bebelusii care sunt alaptati la san, dupa varsta de sase luni, cand incepe si etapa diversificarii in viata lor.

Desi biberonul este cea mai folosita metoda atunci cand bebelusul nu este hranit de la pieptul mamei, poti sa incepi sa ii dai bebelusului sa bea lapte din cani special concepute pentru el, chiar de la varsta de 6 luni. Specialistii spun insa ca un bebelus este intr-adevar pregatit sa bea din cana intre varsta de 9 si 12 luni, pentru ca va stapani mult mai bine tehnica si va tine singur cana in mana si tot el o va duce la gura. In cana poti pune atat lapte de san, cat si formula.

Descopera cateva beneficii ale acestei modalitati de a-ti hrani bebelusul, fie ca esti nevoita sa recurgi la aceasta metoda, pentru ca nu poti alapta fie pentru ca vrei ca, dupa ce incepi diversificarea, sa nu il inveti cu biberonul:

1. Bebelusul se hraneste atat cat ii trebuie

Alimentatia bebelusului dintr-o cana nu inseamna, in niciun caz, sa ii torni laptele in gurita! Trebuie sa inclini cana pana cand aceasta atinge gura copilului, apoi sa il lasi pe el sa atinga si sa inghita laptele, cu ajutorul limbii. Acest lucru ajuta si la prevenirea hranirii excesive, cum se poate intampla in cazul hranirii cu biberonul a copilasului tau. Cand bea din cana, cel mic controleaza cantitatea de lapte pe care o primeste.

2. Previne aparitia malocluziei dentare

Alimentarea copilasului tau cu cana ajuta la prevenirea malocluziei dentare (alinierea necorespunzatoare a dintilor) si a dezvoltarii anormale a maxilarului. Hranirea cu ajutorul canilor reduce riscul aparitiei alinierii necorespunzatoare a dintilor, problema care nu este numai de ordin estetic, ci poate afecta si vorbirea sau modul in care ne hranim.

3. Bebelusul poate fi hranit cand mama nu este acasa

Aceasta metoda este utila si pentru ca bebelusul isi va primi laptele de care are nevoie in cazul in care mama nu este langa el. Este o alternativa si pentru atunci cand, de exemplu, mamele nu pot sa alapteze din cauza uno rani la sani.

De asemenea, aceasta metoda de hranire incurajeaza folosirea corecta a buzelor si a limbii, stimuleaza simtul olfactiv si simtul gustativ al micutilor, potrivit expertilor de la Wellington Hospital, Noua Zeelanda.

Bebelusii hraniti prin aceasta metoda isi iau masa in propriul lor ritm, iar in timpul mesei exista si contact vizual direct intre mama si bebelus, ceea ce consolideaza relatia dintre mama-copil.

Este important de stiut ca bebelusul nu trebuie hranit din cana in momentele in care este somnoros. De asemenea, este important ca mamele sa sterilizeze canile celor mici.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Hranire bebelus Dezavantaje biberon Biberon bebelus

Articole recomandate

Citeste si despre