Relatia tata - nou nascut, cum apare si cum se dezvolta?

/ / Modificat: 2014-02-24
Relatia tata - nou nascut, cum apare si cum se dezvolta?

Relatia tata – nou nascut se dezvolta mai greu si trece prin mai multe etape pana a se manifesta cu adevarat. Daca relatia mama-bebe apare spontan si natural, fiind favorizata din mai multe puncte de vedere - de la nastere pana la alaptare si alte momente unice - cea dintre tatic si bebelus traverseaza mai multe etape. Afla cum apare aceasta si ce trebuie sa faca tatal pentru a o dezvolta!

Ingrijirea bebelusului reprezinta una dintre metodele esentiale de dezvoltare a unei relatii rapide intre tata si bebe. Ceea ce taticul trebuie sa intealaga si sa constientizeze este ca nu trebuie sa fie ca o a doua mama pentru micut. El nu trebuie sa copieze mama in majoritatea situatiilor sau sa vrea sa ii ia locul.

Biberonul din tura de noapte

Hranirea bebelusului cu biberonul atunci cand se trezeste noaptea poate fi o buna metoda de apropiere a taticului de bebelus si de creare a atasamentului reciproc. Evident ca aceasta regula se aplica in cazul in care bebelusul nu este alaptat exclusiv la san si pe timpul noptii.

Contactul fata-in-fata cu nou nascutul

Copiii pana in 6 luni nu au o vedere foarte bine dezvoltata. De aceea este indicat ca fetele parintilor sa stea cat mai frontal in raport cu micutul, pentru ca acesta sa reuseasca sa recunoasca mai usor chipurile si sa se obisnuiasca cu ele. Asadar, un alt mijloc prin care se poate construi o relatie intre tatic si nou nascut este ca taticul sa stea in fata lui, sa ii zambeasca, sa ii vorbeasca si sa faca tot felul de grimase.

Tinerea bebelusului in brate

Tinutul in brate al nou nascutului reprezinta o cale usoara catre dezvoltarea unei relatii intre cei doi. Fie ca se intampla atunci cand plange, cand il hraneste cu biberonul, cand il adoarme sau pentru a se juca,contactul de aceasta natura este esential pentru relatia tata-bebe. Cu cat taticul ia in brate micutul imediat dupa nastere cu atat mai repede apare atasamentul.

Baita bebelusului

Atunci cand nou nascutul este imbaiat prima data aceasta sarcina revine de regula mamicii. Fragilitatea corpului micutului, precum si nevoia de a se obisnui cu modul in care trebuie spalat sunt necesare pentru mamica. Insa imediat ce aceste obstacole sunt trecute, nu exista niciun motiv pentru care taticul nu ar trebui sa faca chiar el baita bebelusului. Mai mult decat atat, poate face baita impreuna cu el in cada si se poate juca cu el in acest timp.

Cititul povestilor

A citi bebelusilor reprezinta una dintre cele mai bune modalitati de dezvoltare a limbajului si de comunicare cu ei. Nu numai mamicile sunt recomandate pentru a face acest lucru. Taticii ar face foarte bine daca s-ar implica in aceste activitati pentru ca numai asa vor construi acea relatie speciala cu bebelusul. Chiar si daca-l implica in revista presei citindu-i ziarul si pagina sportiva, acestea reprezinta tot o apropiere fata de el.

Schimbarea scutecelor

Tot mai multi tatici incep sa se implice in ingrijirea bebelusului, iar schimbarea scutecului este prima dintre preocuparile in acest sens. Chiar daca nu este o activitate tocmai placuta, reprezinta o metoda buna de apropiere de copil.

Sprijin pentru bebelusul bolnavior

De regula taticii se retrag atunci cand bebelusul are febra, tuseste sau are nasul infundat si lasa mamicile sa il ajute in acest sens. Asta nu inseamna ca ei nu pot fi langa el. Atunci cand se simte rau, nou-nascutul are nevoie de atentie, ingrijire si de nevoia de a se simti in siguranta. Persoana care ii va sta alaturi va fi si cea de care se va apropia si mai mult. Trebuie ca taticii sa fie alaturi de bebelusi in astfel de momente pentru a intari legaturile dintre ei.

Jocurile

Taticul care se joaca cu nou-nascutul are un mare avanrtaj in fata celor care nu o fac. Dezvolta o relatie speciala cu el si se bucura de afectiunea si reactiile inedite ale micutului. Joculetele si jucariile pentru nou-nascuti sunt limitate. Zornaitorile sau pur si simplu afisarea unor grimase amuzante in fata lui sau tinerea lui in brate gadilandu-l reprezinta tot joaca.

Plimbarile pe afara, realizarea fotografiilor si alte activitati de acest gen in care se implica taticul ajuta foarte mult la dezvoltarea conexiunii tata – bebe. Tot ce trebuie sa faca taticii este sa fie aproape de ei chiar si in cele mai banale momente si sa nu lase doar mamei acest rol.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Relatia tata-nou nascut Relatia mama-bebelus nastere

Articole recomandate

Citeste si despre