Ghid pentru rudele care vin in vizita la un nou-nascut

/ / Modificat: 2018-11-27
Ghid pentru rudele care vin in vizita la un nou-nascut

Ce sa fac? Cum sa ma comport? Ce sa ii fac cadou? Si cum sa fac sa nu deranjez? Sunt cateva dintre intrebarile pe care si le pun cei care se pregatesc sa vina in vizita intr-o casa in care s-a nascut recent un copil.

Pentru a te asigura ca vizita ta este binevenita si nu deranjeaza prea mult copilul si familia lui, iata un mic ghid:

Evita sa mergi in vizita daca esti bolnav

Parintii vor fi foarte incantati sa vii in vizita sa le vezi copilul abia nascut, insa, ca orice parinte, se vor ingrijora ca nu cumva cel mic sa se imbolnaveasca. De aceea, in cazul in care esti racit sau nu te simti prea bine fara sa stii de ce, cel mai bine ar fi sa amani vizita. Parintii vor aprecia foarte mult grija ta.

Anunta inainte de a merge in vizita

E suficient sa dai inainte un telefon sau sa trimiti un mesaj prin care sa iti anunti intentia de a le face o vizita. In felul acesta te asiguri ca nu provoci niciun fel de disconfort. E posibil ca atunci cand tu crezi ca este cel mai potrivit moment pentru o vizita mama tocmai alapteaza. De aceea, evita vizitele surpriza.

Cu cat mai putini, cu atat mai bine

Inainte de a vizita copilul in spital sau acasa, asigura-te ca nu vii intr-un grup numeros. Agitatia care se creeaza in jurul nou-nascutului este ultimul lucru pe care si-l doresc proaspetii parinti. E adevarat ca toate rudele isi doresc sa vada si sa tina in brate noua fiinta abia venita pe lume, dar tocmai pentru ca este atat de fragila e bine ca acest contact sa fie cat mai limitat.

Asadar, daca atunci cand ajungi constati ca deja este foarte multa lume in casa, iar prezenta ta este mai degraba o piedica decat o bucurie, e bine sa pleci si sa revii cu o alta ocazie, atunci cand va fi un moment mai potrivit.

Nu trezi copilul

Faptul ca ai venit in vizita sa vezi copilul nu te astepta ca acesta sa fie treaz si nici nu insista sa fie trezit. Orarul de odihna la nou-nascut este sfant, iar in primele saptamani de viata bebelusii dorm chiar si 18 ore. Asadar, sansele sa il vezi dormind sunt foarte mari.

Fii rezervat in sfaturile pe care le dai

Daca nu ti se cere sfatul cel mai bine este sa eviti sa iti dai cu parerea legat de orice tine de copil. Tine cont ca mama este intr-o perioada extrem de sensibila si orice ii spui, chiar si o afirmatie nevinovata, poate fi foarte prost interpretata. Asa ca cel mai bine este sa nu faci caz de experienta pe care o ai tu in cresterea copiilor si sa fii precaut in oferirea de sfaturi.

Spala-te pe maini inainte de a atinge copilul

Fiinta aceea plapanda care abia a venit pe lume are un sistem imunitar insuficient creat, astfel ca trebuie sa intre cat mai putin in contact cu microbii. Daca parintii nu te invita direct sa il iei in brate pe copil atunci evita sa o faci. Si cu atat mai putin nu te atinge de cel mic daca nu te-ai spalat temeinic pe maini cu apa si sapun. E recomandat chiar sa porti o masca chirurgicala atunci cand te apropii de copil.

Ai grija la sarutari

Trebuie sa rezisti tentatiei de a saruta copilul atunci cand il ridici in brate. In vreme ce unii parinti nu au nicio problema in a-si lasa copilul sa fie sarutat de oricine vine in vizita, altii sunt mai grijulii si se tem de virusii sau microbii pe care i-ai putea transmite copilului. Asa ca cel mai bine e sa eviti sa il pupi pe micut. Daca chiar nu poti rezista, cel mai bun loc pentru sarutari e pe picioare.

Ofera-ti ajutorul

Vizita va fi una fructuoasa daca nu vei deranja si daca vei putea fi de ajutor proaspetilor parinti. Ofera-ti sprijinul. Fie ca au nevoie sa ai grija de ceilalti copii, fie ca le-ar fi util sa ii ajuti la cumparaturi, curatenie sau orice altceva, intentia ta va fi bine primita si apreciata.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Nou-nascut Vizita nou nascut Bebelus

Articole recomandate

Citeste si despre