Ce trebuie sa stii despre rolul de nasa, atunci cand accepti sa botezi un copil

/ / Modificat: 2020-07-22
Ce trebuie sa stii despre rolul de nasa, atunci cand accepti sa botezi un copil

Cand botezi un copil devii parintele sau spiritual si trebuie sa stii ca indatoririle tale merg dincolo de evenimentele religioase sau de sarbatorile speciale de peste an. Nasa unui copil trebuie sa fie o figura centrala in viata unui copil, sa fie alaturi de el la nevoie, sa fie considerata ca o a doua mama.

Parintii finului tau s-au gandit mult inainte sa te aleaga tocmai pe tine pentru aceasta misiune speciala, iar ca nasa va trebui sa te ridici la inaltimea asteptarilor. A fi parinte spiritual pentru un copil este in egala masura o onoare si o responsabilitate. Si este pentru toata viata, nu doar o obligatie de moment, care se termina odata cu slujba si cu petrecerea de botez.

Poate ca traditiile s-au mai pierdut in timp, insa nasul si nasa trebuie sa fie in continuare persoane de incredere, de la care finii sa aiba de invata, nu doar oameni "de decor" sau la care se merge cu "plocon" de cateva ori pe an.

Ce trebuie sa stii cand devii nasa unui copil

A crestina un bebelus inseamna ca iti iei angajamentul sa ii fii insotitor si model in viata de crestin. Nasii sunt calauzele finilor, deci cu siguranta, daca parintii te-au ales, au incredere in tine.

Vei fi prezenta langa finutul sau finuta ta in momente importante din viata sa. Daca nu te vezi in relatii bune si in viitor cu parintii care te-au rugat sa le botezi copilul, ar fi mai bine sa refuzi elegant, decat sa iti incalci apoi legamantul.

Sa nasesti un copil nu inseamna doar sa achiti obligatiile financiare la biserica si sa dai darul cuvenit, ci sa ii fii in viitor un model de educatie.

Obligatii pe care le accepti odata cu rolul de nasa

Desigur, la pachet cu onoarea si responsabilitatea de nasa, iti revin si cateva obligatii nescrise. Unele tin de obiceiuri impamantenite in timp, altele de religie si de traditii. Chiar daca pe alocuri traditiile s-au diluat sau chiar au disparut si, din pacate, a boteza un copil suna pentru mult mai mult a obligatie, decat a bucurie, daca accepti cu inima deschisa sa botezi un copil, ai cateva "datorii" de dus la indeplinire.

Inainte de botez te vei spovedi si impartasi. Trebuie sa fii curata in fata lui Dumnezeu atunci cand vei lua de acasa un pagan si il vei aduce in biserica spre crestinare

Nasa aduce daruri copilului pe care il boteaza: lumanarea, un rand de haine, o camasuta alba, scutece, dar si o panza necusuta, in care se tine copilul la botez.

In functie de zone si de obiceiurile familiei careia accepti sa ii botezi copilul, ai putea avea de respectat o serie de traditii, despre care este bine sa discutati inainte. Acestea ar fi ca nasii platesc preotul la botez si bautura la petrecerea de dupa; in unele zone, nasii dadeau un animal de curte la botezul copilului; o alta traditie spune ca nasii trebuie sa ajute parintii copilului cu bani, la nevoie. Nasa este cea care, cand copilul mai creste, trebuie sa il invete sa faca semnul crucii, sa spuna rugaciuni si sa mearga la biserica.

In unele zone geografice obiceiul este ca nasa sa ofere baietilor cate un colac de fiecare Craciun, pana la casatorie, iar dupa aceea rolul se inverseaza.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre