Botezul crestin. Ce reprezinta si de ce este nevoie de nasi pentru a boteza copilul

/ / Modificat: 2019-05-22
Botezul crestin. Ce reprezinta si de ce este nevoie de nasi pentru a boteza copilul

Botezul este una din cele sapte Taine ale Bisericii crestine si inseamna scufundare, dupa un cuvant grecesc, de aceea inainte, botezul, se savarsea in rauri.

Cand se boteaza copilul

Dupa randuiala veche crestineasca, bebelusul se boteaza incepand de la sapte zile pana la patruzeci de zile. In zilele noastre, insa, se boteaza si la 2 luni, 3 luni sau chiar 4 luni.

Esenta Botezului consta in afundarea de trei ori in apa si oricarui prunc i se aplica trei Taine: Botezul, Ungerea cu Sfantul Mir si Sfanta Impartasanie. Asa intra el in viata.

Slujba de botez are doua parti

Intai se citesc exorcismele, formate din patru rugaciuni: doua rugaciuni sunt catre Dumnezeu si doua impotriva duhurilor necurate, impotriva diavolului, care este blestemat, alungat, defaimat, fiind duh necurat, care tine sub stapanire aceste suflete omenesti, si este indepartat de acest suflet, fie ca este prunc, fie ca este om in varsta.

A doua parte a Botezului consta in insasi taina Botezului. Se sfinteste intai apa botezului in cristelnita, vasul in care se boteaza si care vine de la cuvantul Hristos sau crestin. Dupa aceea se savarseste slujba Botezului in apa binecuvantata, sfintita. Apoi copilul este scos si uns peste tot trupul cu mir, dupa cum spune parintele Sofian.

Botezul se repeta?

Botezul este nastere duhovniceasca si, dupa cum omul se naste o singura data, si botezul se face o singura data.

De ce este nevoie de nasi la botez

Pentru a garanta in fata Bisericii despre credinta celui botezat. Nasii trebuie sa fie: pentru un baiat - un barbat, pentru fetita - o femeie.

Dar trebuie si fie si ei botezati ortodocsi si sa fie crestini. Nasii tin in brate pruncul si, din clipa botezului, ei devin parinti spirituali ai celui mic. Nasii sunt, datori toata viata copilului, sa-l supravegheze ca niste adevarati parinti, sa aiba grija de el si sa-l calauzeasca pe calea cea buna si sfanta a vietii crestine pana la sfarsitul vietii lor.

Obiceiurile in cadrul Botezului in Romania

  • Nasii cumpara lumanarea pentru botez si lucrurile esentiale, precum bucata de panza de culoare alba (crasma) si o fasa pentru copil;
  • Nasii achizitioneaza un set complet de hainute si lucrusoare (inclusiv caciulita, botosei, scutece, paturica, incaltaminte etc.);
  • Nasii cumpara pentru preot un prosop si sapun pentru a se spala si sterge inainte si dupa Botez;
  • Nasii platesc slujba la Biserica;
  • Nasii ii ofera copilului, la petrecere, un dar banesc sau constand in diferite obiecte.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Botez Botez copii Botez ortodox

Articole recomandate

Citeste si despre