Motive pentru care copilul tau este marginalizat la scoala, de colegi

/ / Modificat: 2018-08-22
Motive pentru care copilul tau este marginalizat la scoala, de colegi

Exista o multime de motive pentru care cineva poate fi marginalizat de catre semenii sai, incepand cu diferente de personalitate si mergand pana la a te afla la locul nepotrivit la ora nepotrivita.

Ce este si mai ingrijorator este faptul ca oricine poate fi tinta marginalizarii, chiar si copiii mai puternici, atletici si populari la scoala.

Marginalizarea si fenomenul de bullying tine de alegerea gresita pe care o face cel care marginalizeaza si nu de un defect perceput al tintei sale. Responsabilitatea fenomenului de bullying apartine intotdeauna celui care discrimineaza, a agresorului si niciodata victimei sale.

Tipologii de copii care sunt adesea tinta marginalizarii

Copiii care exceleaza

De multe ori, copiii vor fi marginalizati pentru ca primesc multa atentie pozitiva de la semenii lor, sau de la adulti. Aceasta atentie poate proveni de la faptul ca cel mic exceleaza la un anumit sport, sau ca are rezultate foarte bune la invatatura.

Cei care ii marginalizeaza sau ii agreseaza ii fac tinta lor pentru ca se simt inferiori, sau pentru ca isi fac griji ca abilitatile lor sunt umbrite de cele ale copilului pe care il marginalizeaza si ca rezultat, agreseaza si marginalizeaza acesti copii sperand sa ii faca sa se simta nesiguri pe ei, dar si sa ii faca pe altii sa se indoiasca de abilitatile copilului care le este victima.

Copiii inteligenti, ambitiosi si creativi

La scoala, acest tip de elevi nu se dau inlaturi de la temele grele si invata foarte repede lectiile, rezolvandu-le mai bine si mai repede decat restul copiilor. Copiii extrem de talentati sunt foarte adesea tinta marginalizarii, tocmai pentru ca exceleaza la scoala, iar agresorii se iau de ei pentru ca sunt invidiosi pe atentia pe care astfel de copii o primesc.

Copiii vulnerabili

Copiii care sunt mai introvertiti, anxiosi si supusi cad cel mai adesea prada marginalizarii si fenomenului de bullying, spre deosebire de copiii extrovertiti si cu incredere in fortele proprii. De altfel, unii cercetatori sustin ca acei copii care nu detin prea mult respect de sine atrag copiii agresivi predispusi la a-i marginaliza.

Mai mult, copiii care isi doresc sa multumeasca pe toata lumea sunt si ei tinta marginalizarii pentru ca sunt mai usor de manipulat.

Cercetarile arata si faptul ca acei copii care sufera de depresie si de afectiuni cauzate de stres sunt mai predispusi la a fi marginalizati, ceea ce de cele mai multe ori le agraveaza afectiunile. Agresorii ii aleg pe acesti copiii pentru a-i marginaliza tocmai pentru ca sunt o tinta usoara si foarte rar riposteaza, iar majoritatea agresorilor isi doresc sa se simta puternici, asa ca aleg des copii mai slabi decat ei pentru a-i chinui.

Copiii care au putini prieteni sau deloc

Multe victime ale fenomenului de bullying si ale marginalizarii nu au asa de multi prieteni ca cei care nu sunt marginalizati. Astfel de copiii pot fi respinsi de semenii lor, nu sunt invitati la activitatile de socializare ale celorlalti si de multe ori isi petrec pauza dintre ore singuri.

Parintii si profesorii pot preveni marginalizarea acestor copii ajutandu-i sa lege prietenii cu colegii lor, cercetarile in domeniu relevand faptul ca daca un asemenea copil are cel putin un prieten, atunci sansele sale de a fi marginalizat scad dramatic. Fara sustinerea unui prieten, copiii sunt mai vulnerabili la a fi tinta marginalizarii, agresorii lor neavand nici un motiv de ingrijorare ca cineva ar putea sa ii vina copilului agresat in ajutor.

Fiecare dintre aceste caracteristici poate fi exploatata de catre agresori, insa acest lucru nu atrage vina victimei sale sub nici un motiv, iar copilul marginalizat nu are de ce sa se schimbe si este important ca acest mesaj sa ii fie transmis pentru a stii ca nu este nimic in neregula cu el si nici nu este el de vina pentru faptul ca sufera agresiuni sau marginalizare din partea altui copil.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Bullying Semne bullying

Articole recomandate

Citeste si despre