Cum ar trebui sa se desfasoare o saptamana de scoala pentru copilul tau - sfatul specialistului

/ / Modificat: 2023-09-11
Cum ar trebui sa se desfasoare o saptamana de scoala pentru copilul tau - sfatul specialistului

Care este timpul optim pentru teme in fiecare zi? O regula generala printre profesori spune ca timpul alocat temelor ar trebui sa fie de 10 minute pe zi, pe fiecare nivel de clasa. Copiii ar trebui sa beneficieze si de 60 de minute pe zi pentru activitati fizice, conform numerosilor experti!

1. Timpul petrecut cu temele

Care este timpul optim pentru teme in fiecare zi? O regula generala printre profesori spune ca timpul alocat temelor ar trebui sa fie de 10 minute pe zi, pe fiecare nivel de clasa. Aceasta regula de baza a castigat legitimitate atunci cand o analiza facuta de Harris Cooper de la Universitatea Duke a sugerat ca 10 minute pe nivel de clasa este intr-adevar cea mai buna practica.

Din pacate, acest timp poate varia dramatic. Depinde de politica scolii, de filosofia profesorului desemnat si de tipul cursurilor la care participa copilul tau.

2. Timpul pentru activitatile fizice

Copiii ar trebui sa beneficieze de 60 de minute pe zi pentru activitati fizice, conform numerosilor experti, inclusiv Asociatia Americana de Pediatrie, Asociatia Americana a Inimii si chiar Oficiul pentru Prevenirea Bolilor si Promovarea Sanatatii din S.U.A. Parintii, de asemenea, ar trebui sa beneficieze si ei de 60 de minute de activitate fizica pe zi.

3. Timpul petrecut in natura si aer liber

Multi copii petrec mult mai mult timp in casa decat au facut-o generatiile anterioare. Diferite studii au asociat petrecerea timpului in interior cu obezitatea, cu comportamentul violent si cu cresterea problemelor de vedere.

Desi este important sa retii ca unele dintre aceste efecte nu au suficiente cercetari pentru a spune cu certitudine ca timpul petrecut in interior este de vina pentru problema, este logic ca timpul petrecut in aer liber, departe de ecrane este mai bun, atat pentru copii, cat si pentru adulti.

Cat de mult timp trebuie sa stai in aer liber? "National Wildlife Federations" sugereaza cel putin o ora pe zi.

Ar fi bine ca cel putin o ora pe zi copilul tau sa beneficieze de joaca libera in natura, recomanda Academia Americana de Pediatrie. Iti poti ajuta copilul sa fie activ din punct de vedere fizic, scotandu-l in natura, unde se poate juca liber, nestructurat.

4. Timpul mediu petrecut la scoala

Poate parea ca pustiul tau isi petrece tot timpul la scoala. In S.U.A. media nationala pentru perioada 2007-2008 a fost de 6,64 ore pe zi, timp de 180 de zile pe an, potrivit Centrului National pentru Statistica Educationala. Cifra include timpul de la inceperea orelor de clasa pana la sfarsitul acestora.

Ceea ce nu include cifra este timpul petrecut cu transportul si timpul de dinaintea sau de dupa activitatile scolare. Numarul de ore petrecute de copii la scoala poate varia dramatic.

Numarul zilelor de scoala variaza mult mai putin. In acelasi an scolar, 2007-2008, Centrul National pentru Statistica Educationala a aratat ca numarul zilelor de scoala, in diferite state din S.U.A. a variat de la 171 de zile in Colorado pana la 184 de zile in Florida.

Aceasta inseamna ca cel putin 181 de zile pe an, copiii nu sunt la scoala. Din fericire, acesta este timpul pe care parintii ar trebui sa-l petreaca alaturi de copiii lor.

5. Timpul petrecut socializand

Expertii sunt de acord ca micutii de varsta scolara trebuie sa aiba prieteni. Prietenii ajuta copiii sa-si dezvolte abilitatile sociale cum ar fi ascultarea, impartirea si rezolvarea problemelor. Copiii invata cum sa se ocupe de emotiile lor prin relatiile cu alti copii.

Cercetarea nu sugereaza o anumita perioada de timp necesara copiilor pentru a socializa cu prietenii. Ceea ce este clar pentru toata lumea este importanta calitatii prieteniilor si daca pustiul este sau nu fericit, in general, cu timpul social. Copiii sau adolescentii pot avea doar cativa prieteni sau mai multi.

Daca crezi ca pustiul tau ar avea mai multe beneficii daca ar avea mai multi prieteni si mai buni, incepe prin a-l incuraja sa se implice in cluburi sau activitati in care poate intalni noi prieteni. Daca pare a fi putin timid sau are nevoie de practica in cunoasterea oamenilor noi, incearca sa-l inveti cum ar trebui sa comunice cu colegii, atunci cand se intalnesc.

6. Timpul petrecut cu parintii

Nu-ti face griji in legatura cu petrecerea timpului de calitate cu copilul tau. Cercetarile unui studiu pe scara larga asupra efectelor timpului petrecut cu parintii, in comparatie cu rezultatele copilului, au avut unele rezultate surprinzatoare.

Cea mai mare problema ar fi ca timpul petrecut cu un parinte care este stresat sau prost dispus poate scadea rezultatele pozitive, respectiv mai mult timp nu prezinta un beneficiu puternic. Studiul, publicat in "Ziarul Casatoriei si al Familiei", nu a gasit nici o relatie intre perioada petrecuta de parinti cu copiii de 3-11 ani si realizarea academica, comportamentul si bunastarea acestora.

Studiul a aratat un impact minim pozitiv pentru adolescenti - in sensul ca au intrat in mai putine probleme - atunci cand au petrecut 6 ore pe saptamana sau mai mult alaturi de parinti, timp de calitate.

Asta inseamna ca parintii pot si ar trebui sa rasufle usurati. Aceste rezultate sugereaza sa aveti grija de voi in primul rand, dragi parinti, sa nu va sacrificati sau sa va martirizati pentru copiii vostri. Nu va functiona, oricum. Parintii care au probleme financiare, se pot intoarce la munca sau pot lucra mai multe ore fara vinovatie.

Si tot exista motive sa crezi ca pustiul tau va beneficia de o atentie pozitiva din partea ta in fiecare zi. De asemenea vei fi intr-o pozitia mai buna sa petreci timp cu el in anii adolescentei, cand beneficiile sunt mai tangibile. Asigura-te ca va bucurati impreuna de timpul avut.

7. Timpul pentru somn

Timpul necesar pentru somn variaza in functie de varsta copilului. Timpii recomandati pentru copiii de varsta scolara sunt:

  • Copiii de 5 ani au nevoie de obicei de 11-13 ore in fiecare noapte.
  • Intre 6 si 13 ani copiii au nevoie de 9-11 ore in fiecare noapte.
  • De la 14 ani si adolescentii au nevoie de cel putin 9 ore in fiecare noapte.

Cand copilul nu beneficiaza de suficient somn pot aparea urmatoarele situatii: pustiul adoarme in timpul orelor, absenteaza de la scoala, se trezeste greu dimineata, are probleme in procesul de invatare sau de realizare a temelor. Daca te ingrijoreaza faptul ca micutul tau nu doarme suficient, afla ce simptome sa urmaresti si ce pasii sa faci pentru a imbunatati obiceiurile de somn.

8. Timpul petrecut in fata ecranelor ar trebui limitat

De ani de zile Asociatia Americana de Pediatrie are recomandari destul de stricte, limitand utilizarea oricarui suport electronic la cateva ore pe zi. La sfarsitul anului 2015 au fost anuntate noi instructiuni care sunt mult mai putin stricte. Noile linii directoare au fost create ca raspuns la modul in care folosim astazi media.

Cum au contribuit mijloacele de comunicare in masa de astazi la o astfel de schimbare? Utilizarea mijloacelor electronice este implicata in aproape fiecare aspect a vietii noastre. Copiii folosesc tablete si calculatoare la scoala. Telefoanele mobile cu apel video sunt folosite pentru comunicarea zilnica. Este mult mai probabil ca utilizarea internetului pentru teme sa fie mai degraba necesara, decat optionala.

Noile recomandari sunt ca utilizarea mijloacelor electronice de divertisment sa fie limitata la una sau doua ore pe zi. Preocuparea parintilor ar trebui sa se concentreze pe asigurarea unui divertisment de inalta calitate.

De asemenea noile recomandari includ sugestii catre parinti in sensul ca acestia sa creeze in casa zone fara ecrane. Aceste spatii ii vor incuraja pe copii si adolescenti sa se distreze sau sa se relaxeze fara utilizarea mijloacelor electronice.

Poate ca totusi noile linii directoare nu nu sunt atat de diferite, atat timp cat parintii sunt in continuare ingrijorati. Utilizarea mijloacelor electronice este inca limitata la una sau doua ore pe zi si sub supravegherea parintilor.

monitor-copii

9. Timpul petrecut la masa

Majoritatea expertilor recomanda sa se stea 20-30 minute la o masa, si 10-15 minute pentru o gustare mica. Pana si corpurile copiilor au nevoie de 20 de minute ca sa inceapa sa inregistreze senzatia de satietate.

Daca aduni tot timpul petrecut de copilul tau la mese si gustari, vei vedea ca ar putea petrece 80-210 minute pe zi mancand.

10. Indesarea tuturor lucrurilor intr-o singura zi de copil

O ora activitati fizice, o ora in aer liber, teme si lecturi acasa, timp cu parintii, timp cu prietenii, timp la scoala, timp pentru mancat si timp pentru somn. Puteti incerca sa indepliniti toate aceste activitati recomandate una cate una. Sau puteti combina mai multe odata, pentru a le face pe toate.

Timpul in aer liber, departe de mediile electronice poate fi combinat cu sportul si chiar cu timpul petrecut cu prietenii de aceeasi varsta. Momentele cu parintii se pot petrece chiar in timpul meselor luate impreuna. Singura activitate pe care nu o poti combina cu altele este somnul.

Cheia pentru a bifa toate aceste recomandari este stabilirea unei rutine zilnice. De asemenea acest lucru poate reduce stresul parental, pastrand timpul petrecut cu copilul tau ca fiind unul pozitiv.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Scoala Program copii Program incarcat copii

Articole recomandate

Citeste si despre