Cum ajutam copiii sa scape de stresul primei zile de scoala? Nimic mai simplu!

/ / Modificat: 2017-09-04
Cum ajutam copiii sa scape de stresul primei zile de scoala? Nimic mai simplu!

Prima zi de scoala este incarcata de emotii, atat pentru parinti cat si pentru copil. Incepe un nou capitol in viata micutului, si teama de necunoscut isi poate arata coltii, ea poate determina copilul sa aiba o atitudine nu tocmai pozitiva in ceea ce priveste mersul la scoala. Sta in firea omului ca in fata unei experiente noi sa fie incercat de diverse emotii, iar perioada premergatoare poate deveni de-a dreptul stresanta.

Iata cum putem ajuta copilul sa scape de anxietatea legata de prima zi de scoala:

1. Pregatirea emotionala a copilului

Comunicarea si atitudinea pozitiva vor da rezultate cu siguranta. Stai de vorba cu copilul, povesteste-i despre prima ta zi de scoala, incearca pe cat posibil sa ii prezinti situatia intr-o lumina favorabila si sa il entuziasmezi in legatura cu mersul la scoala, nu sa il sperii. Explica-i ca scoala nu inseamna doar teme si orar strict, ci si legarea unor prietenii trainice, oportunitatea de a deveni mai independent si de a invata multe lucruri noi.

2. Vizitati scoala, sala de clasa si, daca se poate, fa-i cunostinta cu invatatoarea

In prima zi de scoala va fi agitatie si foarte multa lume, asa ca o vizita la scoala cu copilul inainte de inceperea scolii va fi de bun augur. Un ajutor vizual in legatura cu locul unde isi va petrece o parte din zi il va ajuta sa nu mai fie speriat de necunoscut, daca ii poti face cunostinta chiar si pret de 5 minute cu invatatoarea, acesta va avea un confort psihic si va reactiona mai bine cand va ramane fara parinti in sala de curs, in prima zi de scoala.

3. Stabileste o rutina asemanatoare cu cea din zilele de scoala, inca dinaintea inceperii scolii

Cu o saptamana inainte de inceperea scolii, incearca sa schimbi ora de culcare si de trezire a copilului, pentru a-i oferi timp sa se adapteze noului program si pentru a evita trezirile anevoioase la prima ora a diminetii.

4. Responsabilizeaza-l si ofera-i ocazia de a se descurca singur in anumite situatii

Odata ajuns la scoala nu va mai avea parte de la fel de mult suport ca acasa sau ca la gradinita, va fi incurajat sa se descurce singur: sa se dezbrace/ imbrace, sa isi lege sireturile, sa se duca singur la toaleta, sa se spele pe maini, sa isi stranga cartile si caietele. Incearca sa il inveti cu aceste lucruri de acasa, vor deveni rutina si i se vor parea din ce in ce mai usor de executat.

5. Mergi impreuna cu copilul la cumparaturile necesare pentru scoala

Este o ocazie de a petrece timp cu copilul si de a il implica direct in luarea unor mici decizii in ceea ce priveste scoala. Lasa-l sa isi aleaga un ghiozdan in functie de necesitati, dar si de preferinte, cumpara rechizitele necesare, ofera-i ocazia de a-si alege cateva obiecte vestimentare si incaltaminte pe placul lui.

6. Planifica diversele gustari pentru a i le oferi la scoala

Aceasta este o activitate amuzanta ce il va detensiona pe copil si va va ajuta sa petreceti timp impreuna. Alegeti impreuna un recipient potrivit pentru gustarea de la scoala, incearca retete usoare cu ingredientele preferate ale copilului si explica-i importanta hranirii adecvate pentru a avea un plus de energie.

7. Alegeti impreuna activitati extrascolare

In functie de timpul disponibil, de talentele si preferintele copilului, alege activitati pentru dupa-amiezele de dupa scoala. Sezonul rece ne impiedica sa petrecem mult timp afara, copilul are nevoie sa isi consume energia si sa isi canalizeze atentia si pe lucruri care nu au legatura cu scoala. Incearca totusi sa nu supraaglomerezi programul tau sau al copilului, pentru a evita acumularea oboselii si starile de nervozitate.

In seara dinainte de inceperea scolii, impreuna cu copilul, pregateste ghiozdanul si tinuta pentru a doua zi. Fiind prima zi de scoala, o sticla de apa si un carnetel cu un penar ar trebui sa fie suficiente. Pentru a evita stresul si aglomeratia, cumpara flori pentru invatatoare cu o seara inainte, lasa-l pe cel mic sa aleaga ceva pe gustul lui, astfel gestul va fi mai intim pentru el. Traficul va fi aglomerat cu siguranta in prima zi de scoala asa ca plecati mai devreme de acasa pentru a nu intarzia, iar dupa scoala poti marca ziua impreuna cu micutul la o pizza si un desert preferat in oras!

Asa-i ca, dintr-o data, planificand din timp si fiind organizati, nu ne mai sperie prima zi de scoala? Un an nou scolar plin de succese va dorim!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Prima zi de scoala Inceput de an scolar Inceperea scolii

Articole recomandate

Citeste si despre