Cat de mult ar trebui sa iti ajuti de fapt copilul la teme?

/ / Modificat: 2018-08-08
Cat de mult ar trebui sa iti ajuti de fapt copilul la teme?

Este dificil sa gasesti echilibrul atunci cand iti ajuti copilul la temele de acasa. Iti doresti ca cel mic sa aiba succes si pe termen scurt ar putea fi tentant sa il ajuti putin mai mult la teme, pentru ca pana la urma, o tema neterminata ii va micsora media.

Prea mult ajutor la teme poate insa insemna ca lectia din ziua respectiva nu a fost asimilata, ceea ce este exact scopul temei pentru acasa si pe termen lung daca il ajuti prea mult la teme, copilul nu isi va dezvolta abilitatile organizationale de care are nevoie si poate sa nu mai inteleaga responsabilitatile pe care le are atunci cand vine vorba de facutul temelor pentru acasa.

Acestea fiind spuse, copiii, ca orice alta persoana, au slabiciuni si se lupta cu diferite probleme, asa ca ajutorul pe care i-l oferi scolarului tau ar trebui sa fie axat pe cum sa il inveti sa reuseasca singur si mai putin pe cum sa faca tema pur si simplu.

Lasa-l pe copil sa preia fraiele

Una dintre abilitatile pe care le dezvolta temele pentru acasa este cum sa faci lucruri mai putin placute. Ajuta-l pe copil sa invete asta fara sa o faci tu pentru el. Nu ii deschide tu ghiozdanul sa verifici ce teme pentru acasa are si nu ii pregati terenul pentru a le rezolva, chiar daca ar fi mai usor si indeamna-l sa le inceapa cat mai repede pentru a le si termina mai repede.

Creeaza un mediu propice pentru efectuarea temelor pentru acasa

Strange toate rechizitele necesare efectuarii temelor pentru acasa intr-un singur loc, ca cel mic sa nu piarda timp incercand sa le caute si astfel sa amane momentul inceperii temelor. Cel mai important lucru pentru un mediu propice temelor este sa nu existe lucruri care i-ar putea distrage atentia, asa cum este televizorul.

Foloseste-te de mediile interactive dintre scoala si parinti

Ca parinte, daca stii care este programa scolara si care ii sunt temele date, poti sa iti ghidezi si sa iti ajuti copilul mult mai usor, asa ca foloseste-te de mediul online (grupuri si forumuri) pentru a fi informata. In plus, daca copilul stie ca tu stii ce teme are pentru acasa, sau ca ai putea verifica, atunci si el va acorda mai mult atentie acestei activitati.

Nu lasa insa tehnologia sa te faca sa verifici in mod constant care ii sunt temele pentru acasa, ca si cum asta ar fi treaba ta ca parinte.

Angajeaza un meditator

Uneori parintii si copiii nu fac echipa buna in rezolvarea temelor pentru acasa, iar acesta poate fi un motiv pentru care sa angajezi un meditator sau pe cineva care sa il supravegheze pe cel mic la teme. Unii copii au nevoie de ajutor la anumite materii si invata mai bine de la altcineva decat de la proprii parinti.

Foloseste un "contract"

Putina motivatie din exterior il poate ajuta pe copil sa aprecieze avantajele pe termen lung atunci cand vine vorba de rezolvarea temelor pentru acasa, asa ca poti recurge la un "contract" intre tine si cel mic prin care sa stipulati exact ce astepti tu de la el cand vine vorba de teme si care sunt recompensele pe care esti dispusa sa le oferi daca cel mic respecta regulile "contractuale".

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Teme Teme copil scolar Teme pentru acasa Teme copii

Articole recomandate

Citeste si despre