Chirurgia la pacientele infertile cu endometrioza - cand este cu adevarat necesara?

/ / Modificat: 2019-05-17
Chirurgia la pacientele infertile cu endometrioza - cand este cu adevarat necesara?

Doctor Diana Mihai, medic specialist Obstretica-Ginecologie ne explica tot ce trebuie sa stim despre chirurgia la pacientele infertile cu endometrioza.

Pacientele cu endometrioza prezinta un risc ridicat de infertilitate, prin posibila afectare a tuturor componentelor sistemului reproductiv.

Endometrioamele ovariene distrug rezerva foliculara, inflamatia peritoneala modifica peristaltismul tubar si creeaza aderente care afecteaza permeabilitatea tubara si totodata implantarea embrionului s-a observat a fi afectata. Chirurgia poate creste rata de sarcini (PR) sau din contra, poate determina insuficienta ovariana prematura (POF). Intrebarea este: cand crestem PR prin interventie chirurgicala si cand primul pas ar trebui sa fie reproducerea umana asistata (ART)?

MATERIALE SI METODE. Review al studiilor internationale si al ghidurilor societatilor de reproducere umana.

REZULTATE. Principala indicatie a tratamentului chirurgical este durerea asociata cu endometrioza. Este recomandata laparoscopia.

In cazul endometriozei minime - usoare, adezioliza si atat ablatia cat si si excizia leziunilor peritoneale imbunatatesc calitatea vietii pacientilor si PR spontan (PR cumulativ postoperator a fost de 87% la 36 de luni dupa tratamentul cu vaporizare cu CO2 si 71% dupa electrocoagularea monopolara). Chirurgia pare sa sporeasca succesul ART, de asemenea, cu rate de implantare IR mai mari, de PR si ratele de nou-nascuti vii LBR, dar tratamentul laparoscopic nu este recomandat inainte de ART daca pacienta este asimptomatica. Ablatia nervului uterosacral nu este recomandata.

In cazul unui endometriom mai mare de 3 cm, chistectomia reduce durerea pelvina mai mult decat drenajul sau laserul cu CO2 (in special dismenoreea). Chirurgia nu imbunatateste PR (spontan sau prin ART) si are un risc mare de pierdere a functiei ovariene si ar trebui efectuata numai pentru a imbunatati durerea si accesul la foliculi.

In endometrioza profunda, chirurgia reduce semnificativ durerea asociata: dispareunia, dismenoreea si durerea non-menstruala. Sunt recomande excizia leziunilor rectovaginale, rezectia colorectala, excizia leziunilor vezicii urinare sau ureterului, insa rata de recurenta este de 5-25%, rata complicatiilor este 2,1% intraoperator si de 13,9% total postoperator. Atunci cand nu exista alti factori de infertilitate, chirurgia imbunatateste, de asemenea, PR spontan in endometrioza moderata si severa (SPR 57-69%). Daca se recomanda ART, interventia chirurgicala a endometriozei profunde nu imbunatateste PR.

Utilizarea celulozei regenerate oxidate si nu a icodextrinei poate fi eficienta in prevenirea formarii aderentelor postoperatorii.

Terapia hormonala postoperatorie nu imbunatateste rezultatul interventiei chirurgicale si este ineficienta in imbunatatirea fertilitatii, dar impiedica recurenta si prelungeste intervalul fara simptome.

CONCLUZII. Indicatia interventiei chirurgicale ar trebui sa respecte recomandarile standardizate ale ghidurilor internationale.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Infertilitate Infertilitate femei Endometrioza

Articole recomandate

Citeste si despre