Consumul de droguri - victima sau infractor?

| Modificat: 2012-11-09 09:49:59

Pentru unii dintre noi, consumul de droguri s-a mutat din lumea fictiunii si a filmelor in cercul de prieteni, printre colegii de serviciu, sau si mai grav, intre membrii familiei. Neputinta in fata unei astfel de intamplari ne poate marca definitiv, de aceea, trebuie sa fim pregatite pentru a gestiona o astfel de situatie.

Daca luam in calcul doar lumea vipurilor, consumul de droguri poate fi considerat un semn al arogantei si al plictisului. Exista consumatori de droguri care cred ca astfel dobandesc experiente noi sau care din pura curiozitate apeleaza la droguri.

Altii considera ca pot dobandi o perspectiva noua asupra realitatii, isi pot spori creativitatea sau aptitudinile si cosidera drogul un stimulent. Este cunoscut faptul ca in industria publicitatii, in lumea artistica si in show-biz la modul general, se consuma droguri. Pentru aceste cazuri se gaseste intodeauna o scuza, ca si cand faptul ca esti artist si esti la moda este echivalent cu a te putea droga "just for fun" si pentru a fi "cool".


Cu toate acestea, in momentul de fata, in Romania, consumul de droguri ca si distribuirea si comercializarea pentru consum constituie infractiuni si sunt pedepsite conform codului penal. Aspectul trist al problemei este ca marea majoritate a toxicomanilor sunt tineri fara repere, nu vedete de lux. Faptul ca din punct de vedere penal ei sunt infractori poate genera probleme si mai mari de recuperare pentru respectivii tineri. Ei vor tainui consumul, iar daca vor dezvalui cuiva aceasta problema, se pot alege cu cazier sau chiar puscarie.

Victima sau infractor?

Consumatorul de droguri este clar o victima. El are probleme serioase in relatia cu familia, societatea si cu propria lui viata. Cu toate acestea, conform legislatiei, societatea ii poate trata ca pe infractori. In acest context, izolarea lor poate deveni definitiva; in ciuda faptului ca toxicomanul are nevoie de asistenta, el risca excluderea sociala si pedeapsa penala.

In lupta cu drogurile este esentiala vointa de a renunta, constientizarea dependentei, recunoasterea statutului de toxicoman si dorinta unei vieti independente si normale. Pe langa toate acestea, toxicomanul, in momentul de fata in Romania, trebuie sa lupte si cu statutul sau de infractor. Nu este acum momentul sa discutam daca legislatia este corecta, desi este contradictoriu faptul ca un consumator de droguri este in Romania, victima si infractor in acelasi timp.

Am expus toate aceste aspecte pentru a arata dificultatile de recuperare si reinsertie sociala pe care o victima a traficului de droguri le poate intampina.

Alaturi de toxicoman, intreaga famile are de suferit. Se creeaza sentimente de vinovatie, cei dragi se simt responsabili si se acuza ca nu au inteles la timp ceea ce se petrece cu tanarul Pentru a preveni aceasta neplacuta experienta, voi expune mai jos cateva din simptomele cele mai frecvente ale consumului de droguri.

Semne fizice:

- Pierderea sau cresterea poftei de mancare, o inexplicabila scaderea sau crestere in greutate, orice schimbare a obiceiurilor alimentare.

- Schimarea ritmului mersului, o incetinire sau o intepenire a mersului, o slaba coordonare a miscarilor

- Insomnie, trezirea la ore neobisnuite, o lene nefireasca

- Ochii rosii, inlacrimati, pupile mai mari sau mai mici decat de obicei

- Palme umede si reci, maini tremuratoare

- Fata rosie sau palida

- Miros de substante la expiratie, din corp sau de pe haine

- Foarte activ, excesiv de vorbaret

- Secretii nazale ca la raceala, extremitati reci

- Urme de intepaturi pe antebrate sau picioare

- Greturi si vome frecvente, sau transpiratii excesive

- Tremurul mainilor, picioarelor sau capului

- Puls neregulat

Semne comportamentale

- Schimbare in atitudine, comportament sau personalitate fara o cauza aparenta

- Schimbarea prietenilor sau evitarea celor vechi, nu vrea sa vorbeasca despre prietenii cei noi sau acestia sunt cunoscuti ca si consumatori de droguri

- Schimbare in activitaþi, hobby-uri sau interese

- Scaderea performantelor scolare, sau la munca, intitzieri la scoala, absentari nemotivate sau abandon scolar

- Schimbarea comportamentului acasa, pierderea interesului pentru familie si activitatile de familie

- Dificultati de concentrare, distrat, uituc.

- O lipsa de motivatie in general, pierderea energiei, a stimei de sine, o atitudine de nepasare

- Frecvent hipersensibil, isi pierde repede cumpatul, sau are resentimente puternice

- Stari de iritabilitate sau manie.


Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri

Citeste si despre

Articole de la parteneri

Aplicatii pentru copii

DESCARCA
DESCARCA