Consilierea psihologica a cuplului

/ / Modificat: 2012-03-27
Consilierea psihologica a cuplului

Consilierea psihologica a cuplului este o ramura a psihoterapiei care se concentreaza pe solutionarea problemelor si a conflictelor intre partenerii de viata care nu isi pot rezolva singuri dificultatile din cadrul relatiei. Societatea moderna incurajeaza o imbunatatire constanta a calitatii vietii, de aceea oamenii au posibilitatea sa isi regaseasca armonia personala apeland la ajutor specializat.

Foto: bouldermarriagecounseling.com

Iata cum functioneaza consilierea psihologica pentru cupluri si care sunt beneficiile ei concrete.

Atunci cand interactiunea cu partenerul de viata incepe sa fie tulburata de neintelegeri diverse, amanarea solicitarii unui sprijin profesionist poate avea consecinte negative permanente mai tarziu. Consilierea psihologica a cuplului este o abordare inteligenta si matura a problemelor personale, deseori cu rezultate neasteptate si rapide.

Consilierea psihologica si derularea ei

Sedintele de terapie denumite simplu "consiliere psihologica" invita partenerii sa se aseze fata in fata cu un psihoterapeut specializat in probleme de cuplu, care ii poate ajuta sa isi exprime gandurile si sentimentele intr-o maniera constructiva.

Scopul prim al derularii acestui tip de tratament este acela de a ajuta indragostitii sa se inteleaga mai bine pe sine si sa empatizeze cu nevoile partenerului. Dupa o trecere succinta in revista a necesitatilor mutuale, specialistul ii ajuta pe cei doi parteneri sa isi asume schimbarile care se impun, daca decid sa continue impreuna drumul in viata.

Consilierea de cuplu si consilierea sexuala

Intrucat multe persoane confunda aceste doua tipuri de psihoterapie, este important sa intelegi ca metodele folosite de consilierea de cuplu se concentreaza pe toate aspectele relatiei ca intreg, in timp ce consilierea sexuala urmareste solutionarea stricta a disfunctiilor sexuale.

Sigur ca esecul erotic se reflecta in mod direct si asupra celorlalte parti ale relatiei, de aceea consilierea de cuplu poate atinge si sfera contactului intim si reusita acestuia. Ca orice alta afectiune, relatia personala defectuoasa dintre 2 oameni se "trateaza" atacand cauzele, nu doar simptomele.

Reusita consilierii de cuplu consta in actiunea eficienta a specialistului, care:

  • joaca rolul celei de-a treia parti obiective, care asculta si scoate la lumina sursele problemelor;
  • analizeaza tipologia individuala a partenerilor si istoria relatiei;
  • ofera o noua perspectiva asupra disensiunilor, care conduce la o transformare in bine;
  • actioneaza ca un mediator, eliminand interpretarile gresite din discutie.

Cum iti dai seama ca ai nevoie de consiliere de cuplu?

Un set de intrebari formulate de specialisti te poate ajuta sa iti dai seama daca relatia ta ar avea sau nu nevoie de cateva sedinte de consiliere de cuplu.

  • V-ati casatorit cand erati foarte tineri?
  • Nu ai reusit sa iti inchei studiile precum doreai?
  • Aveti probleme financiare?
  • Parintii tai au divortat?
  • Va criticati des unul pe celalalt?
  • Aveti un comportament defensiv unul fata de altul?
  • Tindeti sa va indepartati unul de celalalt?
  • Simti cateodata dispret fata de partenerul tau?

Daca ai raspuns afirmativ la majoritatea intrebarilor, atunci riscul relatiei de a se sfarsi este foarte mare din punct de vedere statistic. Persoanele care nu au asteptari realiste de la partener si relatie, care nu comunica eficient si care nu incearca sa previna conflicte viitoare si-ar putea salva legatura de dragoste cu ajutorul terapiei de consiliere de cuplu.

Se recomanda ca ambii parteneri sa participe in mod regulat la sedinte pentru a capata o imagine reala si cat mai clara a rolului si - mai ales - greselilor pe care le  face fiecare dintre parteneri.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre