Sfaturi pentru prevenirea colicilor

/ / Modificat: 2014-02-02
Sfaturi pentru prevenirea colicilor

Desi colicile nu pot fi prevenite in totalitate, exista cateva metode la indemana si eficiente la care poti recurge pentru a reduce frecventa aparitiei lor. Iata care sunt cele mai eficiente sfaturi pentru prevenirea lor!

Alapteaza copilul cat mai mult

Bebelusii sunt predispusi la colici indiferent de modul in care sunt hraniti - cu lapte matern sau cu formule de lapte -, insa specialistii sustin ca alaptarea ar avea beneficiul de a scadea frecventa aparitiei acestor crampe abdominale. Explicatia consta in faptul ca laptele matern contine o sumedenie de anticorpi si bacterii benefice pentru sistemul digestiv, care il ajuta sa se maturizeze mai repede si sa suporte mai bine alimentele solide de la inceputul diversificarii.

Ai grija ce mananci in alaptare

Dieta mamei in timpul alaptarii poate fi un factor declansator pentru colicile bebelusului. Nu uita ca tot ce mananci se transmite acestuia prin lapte. Atunci cand consumi frecvent alimente care au tendinta de a balona (crucifere, leguminoase, lactate, citrice), exista riscul formarii gazelor intestinale si a colicilor la bebelusi.

Nu incepe prea devreme diversificarea alimentatiei

Introducerea alimentelor solide nu ar trebui sa se faca mai devreme de 5-6 luni, in cazul bebelusilor alaptati exclusiv la san, si de 4-5 luni, in cazul celor hraniti cu formule de lapte sau mixt. In caz contrar, sistemul digestiv imatur al copilului ar putea reactiona negativ la alimentele pe care incerci sa i le oferi in dieta, provocand gaze si colici.

Asigura-te ca bebelusul eructeaza dupa fiecare masa

Eructatia este procesul prin care bebelusul elimina excesul de aer ingerat in timpul hranirii cu biberonul sau alaptatului si gazele care se formeaza in intestine. Este o masura de ingrijire obligatorie dupa fiecare masa. Se realizeaza prin punerea bebelusului pe umar si masarea blanda a spatelui acestuia, timp de cateva minute.

Alapteaza copilul intr-o pozitie corecta

Pozitia in care alaptezi este esentiala pentru prevenirea colicilor. O pozitie corecta la san sau in timpul hranirii cu biberonul faciliteaza prinderea corecta a mamelonului sau a tetinei de catre bebelus si scaderea cantitatii de aer ingerate in timpul mesei. Cu cat ingereaza mai putin aer, cu atat scade riscul declansarii colicilor, care perturba odihna bebelusului si il indispun.

Incearca si Infacol! Este un medicament impotriva colicilor la sugari, disponibil fara reteta. Se administreaza pentru eliminarea durerii puternice si a colicilor cauzati de gazele excesive si de inghitirea aerului la sugari. Infacol elimina fizic acumularea de gaze in tractul gastrointestinal, cauzate de indigestie, de inghitirea de aer sau de anumite alimente. Ingredientul activ nu este absorbit in stomacul sau in intestinele sugarului, astfel incat nu apar efecte generale sau secundare.

Tu ce masuri secrete de prevenire a colicilor mai cunosti? Impartaseste-le cu noi in sectiunea de comentarii de mai jos!

 

smart-love-logo

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Colici bebelusi

Articole recomandate

Citeste si despre