Lista lucrurilor de facut in 2016 - 4 motive pentru care reciclarea sa fie pe lista

/ / Modificat: 2016-03-11
Lista lucrurilor de facut in 2016 - 4 motive pentru care reciclarea sa fie pe lista

Lista lucrurilor de facut in 2016 - 4 motive pentru care reciclarea sa fie pe lista

Printre miile de lucruri pe care trebuie sa le faci in fiecare zi, parca uiti de tine. Dar a inceput inca un an si ce perioada mai buna sa te gandesti ca ai vrea sa incerci marea cu sarea si sa faci acele lucruri pe care le-ai amanat atata timp, daca nu acum?

Noi iti propunem un experiment. Pune si colectarea selectiva si reciclarea deseurilor pe lista lucrurilor de facut anul acesta. Iata 4 motive pentru care sa incerci:

O lume curata

Stim ca ai o multime de griji. Piticul tău are chef de joaca si are energie cat 10. La munca ai capul calendar. Salvarea planetei? Are cine sa se ocupe de asta! O salvezi in concediu! Doar ca, vezi tu, daca toate mamicile si toti taticii de pe lume ar spune la fel, planeta, saraca de ea, ar ramane in grija nimanui. Si stii care e partea cea mai neplacuta? Ca puiul va creste intr-o lume urata, in care gropile de gunoi vor fi la tot pasul.

Studiile europene arata ca, in Romania, o persoana genereaza 272 kilograme de deseuri. Din care, doar 3% se recicleaza, ceea ce inseamna ca restul de 97% ajunge la groapa de gunoi. Fata de alte tari europene, in care rata de reciclare atinge 95%, Romania ocupa ultimul loc in acest clasament. 

Rusinos si ingrijorator, nu-i asa? 

Il inveti pe cel mic valoarea lucrurilor

Este atat de usor sa arunci un lucru nefolositor la gunoi. Dar esti sigura ca asta vrei sa invete cel mic? Fa din reciclare o lectie utila si interesanta. Arata-i ca lucrurile care nu mai au valoare pentru el, pot fi folositoare pentru altcineva si ca pot duce la crearea a ceva nou. 

In Romania, exista fabrici de reciclare care transforma deseurile in resurse. De exemplu, in fabrica GreenTech din Buzau ajung lunar peste 5000 de tone de recipiente din PET, adica sticlele de plastic din care bem apa sau suc. In fabrica, sunt indepartate toate impuritatile, pentru ca sticlele de plastic sa fie cat mai curate, apoi ele sunt sortate pe culori, macinate si spalate temeinic. La final, rezulta bucatele mici si curate, numite fulgi PET. Acestia sunt materia prima din care se realizeaza alte produse de plastic. 

Stiai ca dintr-o sticla de plastic se pot face alte sticle, umpluturi pentru canapele sau perne, diverse componente pentru masina, sau chiar servetele umede si umpluturi pentru scutecele copiilor? 

Poti fi un model pentru altii

Daca te gandesti ca oricum esti singura intr-o lume de nepasatori si efortul tau nu conteaza, sa iti spunem un secret: nu e asa! Daca tu incepi, ii vei putea convinge si pe altii, iar altii la randul lor vor fi modele pentru tot mai multi. 

Am verificat teoria asta. Avem colegi care au pus postere de informare in blocurile in care locuiesc si care saptamanal se duc la statiile de colectare cu portbagajul plin de deseuri. La inceput, vecinii au privit curiosi pungile lor pline de reciclabile. Apoi au intrebat despre ce este vorba. Si cand au aflat ca totul se duce la reciclare, au inceput incet-incet sa se organizeze si ei si sa caute solutii de colectare selectiva. Ba parca se simt si vinovati daca ii vede cineva cum arunca totul la ghena. 

Totul trebuie sa inceapa de undeva! De ce sa nu inceapa de la tine? 

Faci economii si primesti recompense

Daca tot nu esti convinsa ca mediul si orasul in care locuiesti au ceva de castigat daca incepi sa reciclezi, atunci gandeste-te la ce beneficii poti avea tu. 

Sunt sisteme de colectare selectiva care te recompenseaza. De exemplu, daca folosesti oricare dintre solutiile SIGUREC, primesti vouchere valorice pe care le poti folosi la cumparaturi. Voucherele sunt calculate plecand de la urmatoarele valori de referinta: 3 bani/un PET, 3 bani/doza de aluminiu, 1 ban/un borcan sau ambalaj de sticla, 15 bani/kilogram de hartie sau carton. Pentru DEEE-uri, valoarea pe kilogram variaza in functie de tipul aparatului predat, intre 20 de bani/kilogram pentru echipamente de iluminat si 9,7 lei/kilogram pentru telefoane mobile. 

Dupa ce ti-ai luat voucherul, te duci la cumparaturi in magazinul partener din apropierea punctului de colectare, iar la casa de marcat valoarea voucherului se scade din bonul tau de cumparaturi. Poate nu este o avere, dar e ceva in plus, nu in minus.

Si daca te-am convins, fa primii pasi in reciclarea inteligenta:

Afla aici ce tipuri de deseuri poti colecta selectiv: CLICK AICI

Gaseste solutia de colectare selectiva care ti se potriveste: CLICK AICI

Ia-ti voucherul de cumparaturi

Descarca aplicatia SIGUREC pe telefon sau tableta, scaneaza voucherul primit si castiga premii: CLICK AICI

Iti dorim un an minunat si curat!


Echipa SIGUREC – partenerii tai in colectare si reciclare!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Recicleaza inteligent

Articole recomandate

Citeste si despre