Ce sa faci in caz de inundatie

/ / Modificat: 2018-06-08
Ce sa faci in caz de inundatie

Nu este vorba despre acea inundatie produsa de teava sparta de la baie! Este vorba despre inundatiile naturale. Poate ai sa spui ca tu locuiesti intr-o zona sigura, unde astfel de fenomene nu se produc. Potrivit unui studiu realizat de Institutul pentru Protectia si Siguranta Populatiei, la cererea Comisiei Europene, tara noastra se numara printre statele avand cel mai mare risc de inundatii din Europa. Iar acest dezastru natural, arata studiul, afecteaza in egala masura populatia, infrastructura, resurse natural si biodiversitatea.

Afla ce ar trebui sa faci pentru siguranta ta si a familiei tale, in cazul unui dezastru natural precum inundatia! 

Ce sa faci inainte de o inundatie

Inundatiile fac parte din dezastrele naturale pentru care poti primi despagubiri atunci cand esti afectata. Cu o singura conditie: sa ai asigurarea obligatorie a locuintei.

Printre primele masuri pe care ar trebui sa le iei pentru a-ti proteja caminul de efectele unei inundatii este sa faci asigurarea obligatorie impotriva dezastrelor naturale (PAD). Aceasta asigurare poate fi incheiata la orice companie membra a Pool-ului de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale (PAID) sau cu care Pool-ul are protocol de colaborare, dar si prin brokerii de asigurare.

Pagubele produse de inundatii, cutremure si alunecari de teren, reprezinta dezastrele naturale care sunt acoperite prin asigurarile obligatorii de locuinte. In functie de tipul de locuinta pe care il ai, vei plati 10 sau 20 de euro anual. Si, in caz de inundatii, vei primi despagubiri de pana la 10.000 de euro sau 20.000 de euro.

Tot inainte de un dezastru natural, nu uita sa pregatesti un kit de urgenta pentru intreaga familie. Acesta trebuie sa continua strictul necesar pentru supravietuire pentru mai multe zile: apa plata, conserve cu mancare, saci de dormit, haine calduroase, pelerine de ploaie, fluier pentru a putea cere ajutor, lanterne si baterii pentru lanterne pe care sa le pastrezi in pungi inchise ermetic, trusa de prim ajutor cu medicamente, pansamente sterile, bandaje, copii dupa actele familiei pastrate tot in pungi inchise ermetic.

Ce masuri sa iei in timpul unei inundatii

Daca asigurarea locuintei face parte din masurile preventive pe care le poti lua pentru tine si familia ta, exista o serie de alte lucruri pe care este bine sa le faci pentru o gestionare corecta a inundatiilor naturale atunci can dele se produc.

In cazul in care inundatia este iminenta si esti acasa, scoate obiectele electrice din prize, inchide curentul electric si gazul, muta toate obiectele care se pot muta cat mai sus (la un etaj superior, in pod sau la mansarda), inchide ferestrele casei, apoi impreuna cu toti membri familiei parasiti locuinta si adapostiti-va la un loc de refugiu. Acesta poate fi acoperisul casei, un etaj superior sau un deal unde viitura nu poate ajunge.

De asemenea, ai grija sa nu te atingi de nici un fir electric.

Evita sa te urci la volan si sa conduci pe sosele inundate.

Fii atenta la toate anunturile autoritatilor si nu impiedica interventia echipelor specializate.

Ce masuri urgente se impun dupa dezastru

Daca dezastrul a trecut, evita sa intri in locuinta, in cazul in care aceasta a fost avariata. Nu te grabi sa te intorci acasa, decat cu acordul autoritatilor si dupa ce pericolul a trecut. Nu consuma apa de la sursa, decat dupa ce ai fiert-o. Mai mult, poti folosi instataliile de electricitate, apa si gaz dupa aprobarea institutiilor de specialitate. Evita de consumi alimente crude sau care au stat in apa produsa de inundatii. Ai grija sa incepi curatarea locuintei, inlaturarea malului si dezinfectarea camerelor.

Este important sa fii constienta de faptul ca dezastrele naturale se pot produce in orice moment si fara niciun avertisment. In Romania, frecventa acestor fenomene devine din ce in ce mai mare, asa ca asigurarea obligatorie este o necesitate! Avantajul asigurarii PAD oferite de PAID este ca iti permite sa poti recupera pierderile materiale suferite, cu un efort financiar minim.

In cazul in care ai incheiata o polita de asigurare impotriva dezastrelor naturale, daca un echipaj ISU a intervenit in casa ta pentru evacuarea apei, procesul verbal de interventie intocmit de pompieri este suficient ca document in dosarul pentru cererea despagubirii.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Reactii copii dezastre naturale Calamitati naturale copii Incendiu Asigurare obligatorie locuinta Asigurare casa pad

Articole recomandate

Citeste si despre