Primii pasi: dezvoltarea bebelusului prin joaca

/ / Modificat: 2018-06-28
Primii pasi: dezvoltarea bebelusului prin joaca

Nasterea unui copil va reprezenta intotdeauna o bucurie de nedescris. Pentru micut, insa, este un adevarat soc, o zdruncinare totala a unui echilibru anterior. Trecerile brusce si multitudinea stimularilor interne si externe presupun un proces meticulos de adaptare a copilasilor in primele zile ale vietii. Ei sunt asaltati de o lume complet noua si spre ei vin sunete, lumini, forme, mirosuri noi. Astfel, le intra foarte timpuriu in functiune diferite forme ale sensibilitatii - vizuale, auditive, olfactive, termice, tactile, motorii, doar ca aceste senzatii nu sunt coordonate la inceput intre ele, nu au niciun fel de semnificatie pentru bebelusi.

De aceea, pe langa grija pe care nou-nascutii o primesc pentru o buna si corecta dezvoltare fizica, o atentie sporita trebuie acordata si dezvoltarii conduitei senzoriale, motorii, verbale, afective.

In primele 4 saptamani de viata motilitatea se diferentiaza in zona bucala si la nivelul ochilor: bebelusii cauta cu buzele si fixeaza cu privirea. Jucariile preferate de ei sunt decoratiunile mobile care se agata deasupra patuturilor, sau caruselele care ii atrag prin sunetele si prin forma lor. De asemenea, simtul tactil trebuie stimulat prin diferite texturi ale prosoapelor, paturicilor, scutecelor hidrofile, dar si prin joaca diversificata, alternand o jucarie moale cu una din lemn, pentru ca micutii sa poata simti diferenta.

Materialele din care sunt alcatuite toate produsele cu care interactioneaza un bebelus ii pot influenta sanatatea. Colectiile de jucarii si accesorii Skip Hop au fost concepute tinandu-se cont de toate standardele internationale de siguranta, atat din punct de vedere mecanic si fizic, cat si in ceea ce priveste lipsa substantelor chimice daunatoare cum ar fi ftalatii sau BPA (Bisphenol A - o toxina chimica industriala, pe care o contin anumite tipuri de plastic si care poate declansa numeroase afectiuni grave).

Dupa primele 4 luni bebelusul deja este pregatit pentru experiente si mai bogate: isi tine capul drept, si-l intoarce spre zona din care vine un sunet cunoscut si isi intinde manutele spre diferite obiecte. Cel mai important aspect al stimularii auditive este ca, auzind sunetele produse de diferite jucarii, va intelege cum miscarea unui obiect va declansa un anumit sunet. Jucariile zornaitoare si cele care lumineaza sunt concepute pentru a facilita dezvoltarea coordonarii si intelegerea conceptului de cauza-efect.

Jucarie zornaitoare SKIP HOP

Jucariile muzicale cu activitati pentru carucior Skip Hop Vibrant Village Catelus si Pasare se prind usor la orice carucior, sau scaun de masina, datorita formei spiralate si al inelului special. Contrastul alb-negru, combinat cu texturi puternic colorate, stimuleaza dezvoltarea vizuala si haptica, iar aplicatiile moi, cu rizuri, sunt folositoare pentru dentitie.

Un centru de activitati cu o saltea moale si o perna comfortabila poate deveni un spatiu extrem de distractiv pentru bebelusi. Culorile si texturile diferite, alaturi de oglinda in care se vor descoperi, ii vor incanta pe cei mici si le vor starni curiozitatea.

Centru-activitati

In apropierea varstei de 6-7 luni bebelusii incep deja sa stea pe scaun, rezemati. Ei prind si duc la gura tot ce pot cuprinde in mana. Campul vizual se largeste si mai mult, iar sfera cunoasterii creste considerabil. In scurt timp cei mici vor incepe sa stea in picioare ajutati, sau se vor sprijini de diferite piese de mobilier. Vor invata sa se ridice in picioare, insa nu vor avea suficient echilibru.

Cei de la Skip Hop au creat, in colaborare cu un medic pediatru, un centru de activitati care poate fi folosit inainte si dupa primii pasi. Ansamblul interactiv este menit sa le dezvolte celor mici coordonarea miscarilor, simtul tactil, cel vizual si cel auditiv si ii incurajeaza sa descopere relatia cauza-efect, interactionand cu jucariile si miscandu-se in voie chiar si inainte sa faca primii pasi.

El se transforma in 3 solutii diferite adaptate etapelor din viata copiilor. Initial, este folosit ca un scaunel in care cei mici vor sta confortabil, sustinuti cu ajutorul sezutului flexibil si al suportului pentru picioare. Pe masura ce micutii cresc, centrul de activitati devine o masuta cu jucarii, prin montarea suportului pentru picioruse in locul scaunelului. Ulterior, poate fi transformat intr-o masuta perfecta pentru desenat, pictat si construit. Astfel, centrul de activitati se adapteaza constant nevoilor copiilor, ajutandu-i sa se dezvolte frumos fizic, emotional si senzorial.

Centru activitati 3 in 1 Skip Hop

Baita este unul dintre cele mai distractive momente pentru bebelusi. Pe langa intreaga colectie de cadite si accesorii de siguranta pentru baie, Skip Hop a creat jucarii ingenioase, creative, plutitoare, care scot sunete sub apa si care ii vor distra pe cei mici pe toata durata baitei.

Acestea ii ajuta sa isi dezvolte capacitatile motrice si spiritul de observatie. Iar cand toate jucariile sunt imprastiate, un sac organizator este ideal atat pentru copii, cat si pentru parinti. Organizatorul se poate fixa cu ventuze, iar plasa din care e realizat permite scurgerea apei, astfel ca jucariile se vor usca rapid si vor astepta, la locul lor, urmatoare baita.

Accesorii baita pentru bebelusi SKIP HOP

Accesoriile pentru plimbare

Plimbarile in parc sunt binevenite atat pentru bebelusi, cat si pentru parinti. Ele sunt recomandate chiar din primele saptamani de viata: la inceput vor fi iesiri mai scurte, dar, pe masura ce bebe creste, se vor transforma in adevarate aventuri si explorari pentru cei mici.

Gentile multifunctionale Skip Hop pentru mamici au fost concepute pentru a fi cat se poate de functionale, dar, in acelasi timp, cat mai atractive din punct de vedere al design-ului. Elegante sau casual, gentile contin numeroase compartimente pentru toate lucrurile pe care o mamica trebuie sa le ia cu ea atunci cand iese cu cel mic din casa: de la biberonul pentru lapte, la scutece, servetele umede, hainute de rezerva si, bineinteles, jucariile preferate ale lui bebe!

Geanta pentru carucior SKIP HOP Simply Chic Tote caramel

Pentru a descoperi intreaga colectie de jucarii si accesorii Skip Hop va invitam sa accesati site-ul nostru, www.fleximo.ro, la sectiunea special dedicata bebelusilor.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre